PROMO

Zajedništvo i tradicija obilježili Magdalenjinu, Dan Općine Višnjan

Proslava Dana Općine Višnjan, Magdalenjina
29.07.2024.
u 13:15

Autentičan prikaz života lokalne istarske zajednice, vjerne svojim korijenima i udaljene od masovnog turizma, bili su u središtu Magdalenjine, manifestacije koja obilježava Dan Općine Višnjan. U svečanom ozračju, posjetitelji su mogli osjetiti duh zajedništva i bogatstvo tradicije te se upoznati s osebujnom baštinom koja ovo područje čini posebnim.

Manifestacija je započela Svečanom sjednicom Općinskog vijeća na otvorenom, dostupnoj široj javnosti. Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, upoznao je svoje sumještane s aktualnim projektima u Općini i što planira za budućnost te su dodijeljene zahvalnice i posebne plakete Općine. Posebno valja istaknuti najmlađe kojima su dodijeljene zahvalnice za odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja, i to Lauri Černjul, Karli Krajina, Lani Macinić, Anamarii Majkus, Ninu Šuranu, Domagoju Žikoviću, Andreju Dušeku, Maši Perhat i Viktoru Zaniniću. Sonja Rajko je primila zahvalnicu za svoj odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja, dok je Adrianu Legoviću dodijeljena zahvalnica za uspjeh na prvenstvu u robotici FIRST Global Challenge 2023. Ciljano se kroz ove zahvalnice najmlađima želi dati poticaj za njihov daljnji razvoj, motivirajući ih da i dalje marljivo rade i ostvaruju svoje potencijale.

Doris Perhat primila je zahvalnicu za deset godina predanog rada u Dječjem vrtiću Višnjan. Važno je napomenuti da su sva djeca vrtićkog uzrasta upisana u dječje vrtiće u Općini Višnjan, što pokazuje napore Općine u provođenju demografskih politika. Time se uspješno suočavaju s izazovima koji pogađaju gotovo sva ruralna područja u Hrvatskoj, pružajući kvalitetnu podršku najmlađima i njihovim obiteljima.

Udruga Volim Višnjan nagrađena je za doprinos u očuvanju prirodne baštine i zaštiti okoliša, čemu čelništvo Općine posvećuje posebnu pozornost. Ovakvim naporima nastoje očuvati autentično ozračje Višnjana i osigurati da prirodna ljepota ovog područja ostane netaknuta za buduće generacije. Udruga Mažoretkinje Višnjan dobila je zahvalnicu za izvanredne rezultate u mažoret plesu. Ujedno, Općinsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli Plaketa Općine Višnjan u 2024. godini medicinskoj sestri Mirjani Šuran i dr. med. Loredani Fable Grgurić za njihov doprinos i rad na području zdravstva. Njihov rad, zajedno s odgojno-obrazovnim ustanovama, čini osovinu opstojnosti lokalne zajednice, osiguravajući svim sumještanima, a posebno starijima i nemoćnima, kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Uz 54. Memorijalni turnir u boćanju, turnir u briškuli te sportski susret, posebno valja naglasiti 24. Izložbu istarskog goveda, poznatog kao boškarin, koja je kulminirala nagradama. Glavni organizator izložbe je Savez uzgajivača istarskog goveda (SUIG), čija je osnovna zadaća očuvanje ponosa Istre, što kontinuirano i uspješno čine. Udruga je ovlaštena za izdavanje potvrda prijavljenih grla istarskog goveda za potpore, surađuje s Agencijom za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o. na zaštiti mesa istarskog goveda, te posjeduje rješenje Ministarstva poljoprivrede o registraciji uzgojne organizacije.

Proslava Dana Općine Višnjan, Magdalenjina, kulminirala je dječjom radionicom i kasnovečernjim koncertom. Ova proslava dodatno je naglasila bogatu kulturnu i poljoprivrednu tradiciju Višnjana, povezujući zajednicu kroz raznolike aktivnosti i slavlje. Važnost ovakvih manifestacija ne može se dovoljno naglasiti, jer one igraju ključnu ulogu u očuvanju autentičnog istarskog sela. Kroz ove događaje, lokalna zajednica ne samo da čuva svoje običaje i tradicije, već ih i prenosi na mlađe generacije, osiguravajući tako kontinuitet i vitalnost ruralnog života u Istri.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije