hrana i kultura

Zašto su Francuskinje mršave? Nije stvar samo u vinu

mršavljenje, vitka linija, dijeta (1)
Foto: Thinkstock
12.07.2013.
u 13:20

U nastavku pročitajte koje su to tajne “francuske mršavosti”, a popisao ih je Nikola Roca...

Važan je segment svake kulture hrana i odnos ljudi prema njoj, pa prema tome možemo razlikovati kulture u kojima ljudi jedu da bi živjeli od onih u kojima žive da bi jeli. Francuzi su vrlo vjerojatno najbolji primjer ove druge kulture. Upravo zato što je poznato da toliko uživaju u svojoj kuhinji koja obiluje zasićenim masnoćama i podrazumijeva famozne sireve uz svaki obrok, nezaobilazan desert i foie gras (pačja jetra), žene cijelog svijeta pitaju se: zašto su Francuskinje tako vitke i mršave (iako ne i ljepše od Hrvatica)?

Najviše čudi upravo to što se one ne trude da budu takve, one jednostavno uživaju. Evo nekoliko načela njihovih prehrambenih navika:

1. Francuski objedi traju dugo

Čak i radnim danom francuski ručak traje najmanje sat i pol vremena. Objed se sastoji od više sljedova, pri čemu „entree“ podrazumijeva složenu salatu od raznog povrća, nakon čega slijedi „plat principal“ koji se sastoji od mesa, ribe i priloga od ugljikohidrata. Na redu su sirevi, pa desert i na kraju kava. I pored svih tih sljedova one i dalje održavaju svoju liniju vitkom. Tajna je u jedenju sporim tempom, dugom žvakanu i uživanju u svakom zalogaju. Dakle, dok uslijedi glavno jelo, njihov će mozak već dobiti signal da je napola sit – i to već od salate!

2. Francuskinje se ne prejedaju

One uživaju u hrani, ali pritom dobro znaju da je umjerenost tajna za održavanje vitke linije. Znaju da je predjelo samo predjelo i neće se pokušati najesti od njega. Isto tako, kada se pred njih stavi plata sa 10 vrsta sireva, većina će kušati (!) jedan ili dva. Dakle, itekako su svjesne da je umjerena količina hrane najvažnija stavka u održavanju vitkosti.

3. Francuskinje objeduju kod kuće

Budući da pauza za ručak traje najmanje sat i pol vremena, one će ručati kod kuće, gdje će prehrana naravno biti uravnoteženija nego u restoranima ili kantinama te će sadržavati manju količinu dodanih masti, šećera i aditiva. Domaća kuhinja uvijek je najbolji izbor kad se želi pametno utažiti glad jer se mozak već pri samom kuhanju raznim mirisima polako zasićuje osjećajem sitosti, a osim toga namirnice iz vlastite kuhinje kvalitetnije su i s više osjećaja spravljene, što dakako pruža veće zadovoljstvo.

4. Nema zabranjenih namirnica

Francuskinje smiju jesti sve, pa i punomasne sireve i kolače u kojima će uživati, ali u razumnim, malim količinama, zato i nema razloga za odricanjem. Osim toga, punomasna hrana dulje održava osjećaj sitosti za razliku od dijetalnih namirnica koje mozgu brže šalju poruku gladi, piše Wish.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije