Kaj bumo jeli?

Zavirite u Večernjakovu Purgersku kuharicu koja donosi 150 godina gastronomske tradicije Zagreba

Purgerska kuharica
Foto: VL
15.06.2018.
u 16:35

Večernjakov gurmanski dar donosi prijedloge za doručak, ručak i večeru, ali i zanimljive crtice iz svakodnevnog života u 19. stoljeću

Svi smo mi u školi čitali Zlatarovo zlato, učili o ilirskom pokretu, banu Josipu Jelačiću i Austro-Ugarskoj Monarhiju. Morali smo naučiti ključna imena i godine, ali jeste li se ikada zapitali kako je stvarno izgledao svakodnevni život u 19. stoljeću? Uz Večernjakov prilog Purgerska kuharica moći ćete iskusiti - ili možda bolje rečeno okusiti - život prije 150 godina zahvaljujući tradicionalnim receptima i zanimljivim crticama iz života starih purgera. Svoj primjerak potražite u nedjelju 17. lipnja na dar uz Večernji list.

Juha od kornjače, kuhana siva čaplja, pečeno kravlje vime... jela koja danas ne možemo ni zamisliti na stolu prije nešto više od stoljeća u Zagrebu su se smatrala specijalitetima. No iako su ovi recepti davno nastali sa zagrebačkih menija, ostali su zapisani u starim kuharicama, no u glavnom gradu još ima onih koji ih i danas spremaju na isti način na koji su ih radile njihove bake i prabake. Uz jednu razliku - danas je njihovo pripremanje znatno lakše zbog uporabe električnih aparata koji u vrijeme Austro-Ugarske nisu postojali. Dok se snijeg od bjelanjaka mikserom stvori za nekoliko minuta, nekad su kućanice za isti finalni proizvod bjelanjke “tukle” ručno po pola sata...

Tako ih je radila i Marija Kumičić, književnica i supruga Eugena Kumičića, koja je 1888. godine napisala prvu zagrebačku kuharicu na hrvatskom jeziku. Dio njezinih recepata donosimo u našoj Purgerskoj kuharici, jednako kao i recepte koje je zapisao Alois Schönoa, otac Augusta Šenoe, koji je od 1829. do 1848. radio kao slastičar zagrebačkog biskupa Aleksandra Alagovića. No tu su i tradicionalni recepti bez kojih ni nakon niza godina ne možemo zamisliti nedjeljni ručak, poput pohanog piceka s rizi-bizijem ili jedan od najčešćih zagrebačkih doručaka - sir i vrhnje... Usto, nastojali smo približiti i svakodnevicu 19. stoljeća pa se može pročitati i na što su sve morale misliti domaćice tijekom postavljanja stola za goste, ali i kako su se pohranjivale zalihe u doba kad nije bilo hladnjaka.

Svoje gastrološko putovanje kroz vrijeme potražite u nedjelju 17. lipnja na dar u Večernjem listu i isprobajte zagrebačku tradiciju staru 150 godina uz Večernjakovu Purgersku kuharicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije