Opreza u prehrani djece nikada dovoljno, a da zbog lošeg odabira hrane mogu imati zdravstvenih problema u životu pokazuje i novo britansko istraživanje. Sedmogodišnjaci jedu više soli od preporučene količine za odrasle, pokazala je studija Health Supplement Information Servicea, a prenosi Daily Mail. Stručnjaci upozoravaju da na prevelik unos soli najviše utječu brza hrana, gotove tjestenine i prezasićene žitarice. Preporučena je dnevna količina soli za odrasle 6 grama, a studija je pokazala kako djeca u dobi od sedam do 14 godina uzimaju 6,4 grama (dječaci) te 5,6 grama (djevojčice).
Zdravstveni stručnjaci napominju i kako je zdravlje djece ugroženo zbog visokog unosa zasićenih masti, soli i šećera, neprimjerena unosa esencijalnih vitamina i minerala te esencijalnih masnih kiselina iz ribe bogate uljem. Riba bi se na dječjem jelovniku trebala naći najmanje jednom u tjednu, a od malih nogu treba ih navikavati na zdraviju hranu, voće i povrće.
Djeci će najviše pomoći veći unosi žitarica od cjelovitog zrna, voća, povrća te ribe, savjetuju stručnjaci. Izbjegavati treba slatkiše i brzu hranu. Doktorice Carrie Ruxton i Emma Derbyshire sa Sveučilišta Manchester Metropolitan analizirale su gotovo 60 prijašnjih publikacija o ovoj temi, a istraživanje je otkrilo i kako hrana obogaćena vitaminima i mineralima poput nekih žitarica za doručak može koristiti djeci. Ipak, na njih se ne treba posve osloniti jer neke obiluju šećerom, solju i zasićenim mastima pa valja biti oprezan u odabiru žitarica.
taj članak pošaljite Jacurini KoSSor