Nakon što je britanski Daily Mail nedavno prozvao neke od najpoznatijih proizvođača žitnih pahuljica, među kojima su Kellogg’s i Nestle, da njihove pahuljice sadrže više soli nego čips te više šećera nego krafne, sumnja u “zdrave” žitarice lančanom se reakcijom proširila drugim medijima.
Dvojbena blagotvornost industrijski prerađenih žitnih pahuljica nije novost jer prehrambeni stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju kako “müesli” i “corn flakes” mogu biti kalorijske bombe zbog obilja dodanog šećera, soli (natrija) i masnoća. U tom je smislu upozorenje Daily Maila “otkrivanje tople vode”, ali i te kako dobrodošlo jer se žitne pahuljice u pravilu reklamiraju kao zdrave, superhranjive, idealne za doručak... pa ih mnogi doista i smatraju takvima.
No ako pozornije pročitate sastav proizvoda, ustanovit ćete da gotovo sve žitne pahuljice na policama supermarketa u prosjeku sadrže od dvadesetak do tridesetak grama šećera na 100 grama proizvoda. Pokazala je to i Večernjakova provjera udjela šećera u žitnim pahuljicama koje se najčešće mogu naći na policama trgovina: Kellogg’s, Nestle, Čokolino, Hipp... među kojima, barem prema zapažanjima potrošača, nema znatnije razlike u zašećerenosti, koja se najčešće “vrti” oko trideset grama na 100 g proizvoda.
Uzmemo li u obzir da jedna čajna žličica sadrži otprilike 6 grama, to znači da 100 grama proizvoda sadrži otprilike pet žličica šećera.
– U prodavaonicama prevladavaju obilno zašećerene žitne pahuljice, a kupci najčešće zaobilaze cjelovite, nezašećerene pahuljice jer “nemaju dovoljno okusa”.
U industrijskoj proizvodnji okus žitnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka koji su zapravo natrijeve soli. Da bi se dobio fin, hrskav okus, gube se vitamini i minerali. Doduše, takvi se proizvodi često obogaćuju vitaminima i mineralima, ali to više nije prirodno.
Tako se naposljetku dobiva proizvod koji se ponekad mnogo ne razlikuje od čipsa – kaže nutricionist Branimir Dolibašić, urednik internetskog portala www.nutricionizam.com i voditelj savjetovališta za prehranu u zagrebačkom centru Medikor.
– Zdrave obroke s pahuljicama vrlo jednostavno možete pripraviti sami tako da uzmete cjelovite, nezašećerene žitne pahuljice (ima ih čak i u supermarketima) i po želji ih kombinirate s medom, suhim voćem, orašastim plodovima... No malobrojni to i čine jer nas odgajaju reklame. Ljudi jednostavno ne znaju kako odabrati zdravu hranu – kaže Branimir Dolibašić.
svako dolazi sa svojom verzijom zdrave prehrane...jeo sam svinjsku mast posutu sa crvenom paprikom u prahu i kaj sad..kaj fali soli i šečeru, dajte stvarno dosta više s tim nebulozama