Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusno, a korisno

Želite imati svjež dah? Stomatolog tvrdi da biste trebali jesti ovo voće!

shutterstock
14.06.2024.
u 07:00

Zanimljivo je da prirodna, hrskava tekstura djeluje kao prirodna četkica za zube, pomažući da se očisti višak čestica hrane i naslaga s površine zuba i ruba desni.

Kada je riječ o dentalnoj higijeni, znamo da moramo prati zube barem dva puta dnevno, čistiti ih koncem i čak koristiti malo vodice za ispiranje usta. Međutim, nisu samo ovi klasični načini ti koji će vam osigurati svjež dah: postoje i prirodni lijekovi koje možete koristiti, uključujući uživanje u sočnom komadu voća, piše Metro. Jeste li znali da pojesti jabuku zapravo može biti bolje od žvakaće gume za svjež dah?

Zanimljivo je da prirodna, hrskava tekstura jabuke djeluje kao prirodna četkica za zube, pomažući da se očisti višak čestica hrane i naslaga s površine zuba i ruba desni. "Žvakanje jabuke povećava proizvodnju sline, koja pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni", naglašava dr. Tim Bradstock-Smith, vodeći stomatolog i vlasnik The London Smile Clinic.

VEZANI ČLANCI: 

A, kao što znamo, jabuke su bogate vitaminima – poput vitamina C, koji su ključni za održavanje zdravih desni. Također sadrže polifenole koji imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterija koje prouzročuju karijes i loš zadah, dodaje dr. Tim.

To nije sve: ovaj hrskavi zalogaj ima malo šećera i kiselina, a za razliku od mnogih prerađenih namirnica, sadrži prirodne šećere i manje je vjerojatno da će pridonijeti karijesu ako se jede umjereno. "Iako su jabuke blago kisele, njihov sadržaj kiseline puno je niži nego u mnogim drugim vrstama voća i bezalkoholnih pića, što ih čini sigurnijom opcijom za zubnu caklinu", objašnjava dr. Tim. 

GALERIJA: Imate neugodan zadah, a zubi su vam zdravi? Ovo su mogući razlozi

1/7

I konačno, jedenje jabuke također može pomoći u poticanju protoka krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti desni. Slično tome, čisti između zuba i smanjuje nakupljanje plaka. "Žvakaća guma, s druge strane, može privremeno prikriti mirise, ali ne rješava glavni uzrok. Jabuke sadrže prirodne enzime koji pomažu neutralizirati neugodne spojeve u ustima, dok žvakaće gume često sadrže umjetne okuse i šećere koji mogu pridonijeti rastu bakterija i lošem zadahu tijekom vremena", napominje dr. Tim.

VEZANI ČLANCI: 

"Žvakaća guma ponekad može isušiti usta, dugoročno pogoršavajući loš zadah", dodaje. "Naposljetku, jabuke su izbor zdravog međuobroka bogatog vitaminima i vlaknima, blagotvorno djelujući na opće oralno i sustavno zdravlje, dok žvakaća guma ne pruža nikakvu nutritivnu vrijednost." 

Dakle, sljedeći put kada sredinom poslijepodneva posegnete za žvakaćom gumom – zaustavite se i razmislite o tome da umjesto toga uzmete ukusnu jabuku. Učinit ćete uslugu ne samo svojim zubima već i cjelokupnom zdravlju.

Perete zube odmah nakon pijenja kave? Evo zašto to i nije uvijek najbolja ideja:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije