otklonite ih!

Žena objasnila zašto perilice rublja 'poskakuju' i buče kao avion: Nekoliko je mogućih uzroka

Shutterstock
04.05.2022.
u 07:00

Zašto perilice pri centrufigi 'poskakuju' i rade buku?

Jeste li se kad pitali zašto se vaša perilica rublja dok radi trese kao da će poletjeti (a tako i zvuči)? Odgovor je za LifeHacker nedavno otkrila biotehničarka Elizabeth Yuko, a postoji, kaže, čak pet mogućih objašnjenja; kao na primjer preopterećenost odjećom ili začepljen filter.

Iako s velikim turama veša možda štedimo vodu i struju, svaka perilica ima maksimum koji može podnijeti pa u  je daleko od uputstvima potražite koliko ju se može opteretiti odjećom.

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Ako se trešnja pak ne događa svaki put kad perilica radi razlog možda nije prevelika količina rublja već potpuno suprotno; premalo veša. Naime neravnomjerna raspodjela težine u bubnju također uzrokuje drhtanje i bučenje, primjerice kad unutra stavite samo jedan predmet poput jastuka ili pak skupa perete nekoliko većih predmeta poput plahti koje se spetljaju s drugom odjećom. 

Što napraviti?

- Izjednačite težinu tereta. S npr. jastukom stavite i drugi jastuk ili, odnosno plahte perite odvojeno, da ne dobijete veš u obliku velike lopte.. - kaže Elizabeth za Mirror.

Drugi razlog zbog kojeg se perilica može tresti je taj što ne stoji ravno na podu; odnosno ako je na nogicama, jedna se klima.

Također, poskakivanje može biti uzrokovano i začepljenim filterom perilice koji treba čistiti prema uputama iz priručnika ili, ako je  nova, nosačima koji su vam promakli i ostali na njoj.

Naravno, ako ste uklonili sve ove mogućnosti, a ona i dalje dok traje centrifuga 'skače', vrijeme je za majstora...

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije