Neprijatelj broj 1

Žene, rak nije kraj nego početak bitke za život!

'Nurse Assisting Patient Undergoing Mammogram'
Foto: 'Catherine Yeulet'
1/3
28.05.2013.
u 12:00

Porast učestalosti raka bilježi se kod mladih žena, a smrtnost kod zrelih. Jedini lijek je pravodobno otkrivanje te edukacija žena u rizičnoj skupini o potrebi rane dijagnostike i terapije

– Zašto sam i kako baš ja dobila rak? – upitat će se svaka žena nakon potvrde dijagnoze. No, kada bismo imali jasan odgovor na ovo pitanje, vjerojatno bi postojao i lijek ili do bolesti ne bi ni došlo. Zloćudni tumor ne poznaje ni dob ni spol, a od raka dojke, od kojeg žene najčešće obolijevaju i koji je vodeći uzrok smrtnosti žena, posljednjih godina sve češće obolijevaju i mlade žene, doznajemo u dijagnostičkoj Poliklinici Aviva. Prema njihovim podacima, upravo je rak dojke na vrhu statistika kao uzrok smrtnosti u dobnoj skupini žena od 40 do 50 godina. Podaci su to šokantniji jer je riječ o bolesti koja je u visokom postotku izlječiva. Oko 960 žena godišnje umre od raka dojke, što znači da svaki dan dvije žene izgube bitku, ako su je uopće započele.

Naime, gotovo polovica žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest ako liječenje ne započnu na vrijeme, odnosno ako dijagnostika nije provedena detaljno.

Prema podacima Registra za rak, Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli dvije do dvije i pol tisuće žena i 20 do 30 muškaraca. To je trećina svih malignih tumora kod žena.

Čimbenici koji najčešće dovode do razvoja raka dojke, odnosno do većeg broja staničnih promjena, jesu zračenja iz okoline kojih vrlo često nismo svjesni. Manje je poznato da na zdravlje dojke utječu i virusi, no danak u velikoj mjeri uzima i stres. Ovaj psihološki čimbenik javlja se kod većine žena i gotovo ga je nemoguće izbjeći. Naime, u nekim obiteljima postoji veća učestalost promjena na tzv. BRCA1 i BRCA2 genima pa je kod njih rizik za razvoj raka dojke (i kod muškaraca) znatno veći. Može iznositi od 40 do 85 posto. Ovakve promjene indikativne su i za zdravlje jajnika.

>>Čaj od kamilice odličan je u borbi protiv raka dojke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?