GOSPODARI SVOJIM NOVCEM

Znaš li upravljati svojim novcem?

'djeparac. novac. kasica. kasica prasica. PHOTOS.COM'
Foto: 'Photoshop'
17.08.2015.
u 15:45

Savjeti za štednju uvijek su dobrodošli i rado bismo katkad voljeli imati i brošure u svom džepu koje nam objašnjavaju kako najbolje raspolagati svojim novcem. Nerijetko se zalijećemo s kupnjom te se na kraju mjeseca „češkamo po glavi“ u nevjerici gdje su svi ti novci nestali s našeg računa.

Savjeti za djecu i mlade

- Sastavi svoj troškovnik. Odredi bilježnicu u koju ćeš upisivati mjesečne troškove. Najprije upiši s koliko novca ukupno raspolažeš i koje sve obveze tim novcem moraš podmiriti (najam stana, knjige, rođendanski dar prijatelju i slično). Potom upisuj svaki, pa i najmanji trošak. Na kraju mjeseca imat ćeš jasniju sliku na što i koliko trošiš što će ti pomoći da bolje planiraš.

- Na temelju tog troškovnika izradi plan za svoj proračun za iduće mjesece. Isplaniraj koliko ti je novca potrebno i za koje potrebe, a uračunaj i neki višak koji ćeš staviti na stranu i tako uštedjeti.

- Nauči mudro trošiti. Prati akcijske ponude u trgovinama, odjeću kupuj izvan sezone kada je snižena, kupuj sezonsku hranu kada je povrće i voće najjeftinije. Uvijek provjeri cijene i na drugim mjestima. Štedi u kućanstvu – vodu i električnu energiju, ne zagrijavaj i ne hladi previše prostor u kojem boraviš. Vozi se biciklom i uštedi na javnom prijevozu.

- Svaki mjesec ostavi dio novca za nepredviđene troškove.

- Ne ulazi u dugove i izbjegavaj posuđivanje novca. Troši samo onoliko koliko imaš.

- Iskoristi Financijski planer Zagrebačke banke. To je alat koji će ti pomoći da na pregledan način, uz grafičke prikaze i jednostavno planiranje raspolaganja novcem bolje upoznaš svoje financije i osiguraš rast vrijednosti svoje imovine. Ta je usluga u sklopu e-zabe besplatna ako imaš ugovorenu Student Lepezu. Financijski planer je besplatan za sve korisnike prva tri mjeseca, a potom je mjesečna naknada 5 kuna. Također je besplatan i za korisnike Premium, Elastične, Obitelj Plus i Dinamične Lepeze. 

Nešto stvarno cool

Ako imaš manje od 18 godina, Cool račun u Zagrebačkoj banci omogućit će ti da svojim novcem upravljaš na najbolji način, a džeparac ti je uvijek nadohvat ruke. Cool račun je kunski tekući račun namijenjen mladima uz koji dolazi Maestro kartica, a račun možeš ugovoriti do 18. godine, dok se s njom možeš koristiti čak do 20. godine. Njome možeš plaćati na tisućama mjesta u zemlji i inozemstvu, od muzeja i knjižara do bistroa i teretana, i podizati novac bez naknade na bankomatima Zagrebačke banke.

Zašto je dobro imati Student Lepezu - paket pogodnosti za studente

Za nove korisnike Student Lepeza je besplatna za prvu godinu korištenja. U Student Lepezi dobivaš sve račune koji ti mogu zatrebati za primanje honorara ili novca koji ti šalju roditelji, za sva plaćanja, za putovanja u inozemstvo i kartice tih računa. Dakle, u Lepezi dobivaš i kunski tekući račun s karticom Maestro, kao i kunski žiroračun te devizni tekući račun s Visa Electron karticom. Također, po svojim računima možeš imati neograničen broj opunomoćenika.
Student Lepeza omogućava ti i pomoć na cesti u zemlji i inozemstvu te putno osiguranje u inozemstvu. Ta kartica vrijedi u Hrvatskoj i u cijelom svijetu, što ti omogućava plaćanje u milijunima trgovina, restorana, hotela i hostela, knjižara, zračnih luka. 

MasterCard Student

Ako već studiraš, za tebe je prava stvar MasterCard Student Zagrebačke banke. Naknadu za MasterCard Student karticu u prvoj godini ne plaćaš, a ako ugovoriš i Student Lepezu, karticu koristiš besplatno cijelo vrijeme. 
Ta kartica vrijedi u Hrvatskoj i u cijelom svijetu, što ti omogućava plaćanje u milijunima trgovina, restorana, hotela i hostela, knjižara, zračnih luka. Njome možeš kupovati i putem interneta te na rate bez kamata i naknada na tisućama prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije