za tropski ugođaj

Znate li da se ananas može uzgojiti i kao sobna biljka? Evo kako

Ananas
Shutterstock
06.12.2021.
u 07:00

Ananas držite na mjestu koje dnevno prima najmanje šest sati neizravne sunčeve svjetlosti, zalijevajte je tek kada se tlo osuši i gnojite dva puta mjesečno gnojivom za sobne biljke.

Ananas je biljka iz porodice Bromeliaceae koja potječe iz južne i srednje Amerike, a osim što mu je plod ukusna i osvježavajuća poslastica, to egzotično voće odlično uspijeva i kao sobna biljka. Naime ne trebate živjeti u tropskom okruženju ili imati staklenik da biste uzgajali ananas u zatvorenom prostoru, a oni koji ga imaju kažu da je vrijedan truda, a u nekim se zemljama čak smatra simbolom gostoljubivosti i dobrodošlice.

Za sve one kojima ne uspijevaju biljke u stanu, oni imaju rješenje

Ananas
1/7

Evo kako uzgajati možete uzgojiti ananas da i u zatvorenom prostoru izraste u prekrasnu, lisnatu sobnu biljku.

  • U trgovini kupite ananas koji je zreo i ima zdrav vrh s puno zelenih listova.
  • Oštrim nožem odrežite vrh ananasa,uz 'krunu' biljke. Odrežite i plodove koji se drže za krunu kako biste spriječili truljenje, pa ogulite par donjih listova s ​​baze krune da otkrijete dio korijena i male izbočine koje su zapravo mlado korijenje koje će izrasti u novu biljku.
  • Odvojite korijen i pustite da se odrezani kraj osuši. To može potrajati nekoliko dana. Kad je donji dio vrha ananasa suh na dodir, možete ga staviti u lonac sa zemljom, idealno bi bilo da je zemlja kisela i dobro drenirana, kako bi se izbjegao rizik od truljenja korijena.

Koliko vode i sunčeve svjetlosti treba biljci ananasa

Tlo treba održavati lagano vlažnim dok se korijenje ne razvije, za što može proći i do dva mjeseca. Kako biste smanjili mogućnost gubitka vlage iz biljke, stavite je u veliku, prozirnu plastičnu vrećicu koju možete labavo zatvoriti na vrhu. Plastična vrećica održava visoku vlažnost dok biljka pušta svoje korijenje. Stavite je u prostoriju s jakim, neizravnim svjetlom, no ne na izravnu sunčevu svjetlost.

Kako se brinuti za biljku ananasa

Nakon što biljka pusti korijenje, možete je presaditi u veći lonac, koristeći istu zemlju. Postavite biljku na područje koje dnevno prima najmanje šest sati svijetle, neizravne sunčeve svjetlosti. Zalijevajte je tek kada se tlo osuši i gnojite dva puta mjesečno gnojivom za sobne biljke. Ljeti ju možete staviti i na otvoreno ali sjenovito područje, no morati će prezimiti u zatvorenom prostoru. Nakon otprilike godinu dana, biljku ananasa trebat će premjestiti u veću posudu, a mogu proći i tri godine prije nego dobijete plod, pa budite strpljivi. Ipak, taj ananas neće biti velik kao onaj iz trgovine, piše Real Simple.

Otpalom kosom vraća u život uvenule biljke! Pogledajte kako

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije