Zbog pandemije koronavirusa i skraženog radnog vremena u trgovinama, mnogi su panično kupovali hranu i stvarali zalihe. Međutim, namirnice imaju određen rok trajanja na koji se treba paziti, a uz to je bitno i pravilno pohranjivanje hrane u zamrzivač, prenosi Daily Mail. Kako biste vašu hranu očuvali što duže, donosimo kako je pravilno pohraniti i koju hranu možete spremiti u zamrzivač.
Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Hranu uvijek zamrznite dok je ona svježa, ne dok se počne kvariti. Uvijek namirnice odvojite na manje dijelove i spremite u plastične vrećice, kako biste zaustavili pretjerano zamrzavanje hrane i mijenjanje okusa. Također je važno da u vašem zamrzivaču ima dovoljno mjesta da sve stane komotno, naguravanje hrane u zamrzivač potiče nastanak leda te ljiepljenje hrane jedne za drugu.
U zamrzivač možete spremiti jaja, ali ne u ljuskama jer će one puknuti, već umutite jaja u jednoj posudi te ih spremite u zamrzivač. Ostat će istog okusa nakon odmrzavanja, a vi ćete si skratiti posao pripremanja hrane. Također možete zamrznuti i mliječne proizvode. Mlijeko zamrznite svježe i, nakon odmrzavanja, imat će isti okus.
Sir narežite na komade ili ploške te ga spremite u plastičnu vrećicu prije stavljanja u zamrzivač te će te tako produžiti njegov rok trajanja za mjesec dana. Kruh također možete zamrznuti, ako ga narežete na dijelove i spremite u plastične vrećice. Morate ga spremiti svježeg, a možete zamrznuti i sirovo tijesto za kasniju upotrebu.
Sirovi krumpir ne može se spremati u zamrzivač jer bi zamrzavanje promijenilo okus škroba u njemu te ostavio gorak okus krumpira, ali pire krumpir se može zamrznuti, ako ga spremite u plastične vrećice u malim količinama. Također možete zamrznuti i banane, koje su onda odlične za različite napitke jer nakon odmrzavanja ponovno omekšavaju i imaju isti okus.
U videu saznajte kako se rade jako popularne krafne u Princessu: