Slavonci su poznati po uživanju u hrani, a podrazumijevalo se da gosti ne smiju otići kući gladni. Bez obzira što se radilo i zbog čeka se okupljalo, slavonski stol je uvijek bogat, a posebice za blagdane.
Na božićnoj su trpezi neizostavni desert – šape. A najstarije generacije najbolja nam mogu prenijeti znanje, prikazati i okusom dočarati kako se pripremaju omiljeni tradicionalni starinski kolači. Radionicu pripreme šapa, ususret Božiću, organizirao je vinkovački Gastro-edukacijiski centar Šokački stan u suradnji s korisnicima obiteljskog doma za starije i nemoćne „Eva“ iz
Mirkovaca.
VEZANI ČLANCI:
- Spajanjem mladosti i iskustva, ovom smo radionicom učili jedni od drugih. Nekako to i dolikuje ovom predbožićnom razdoblju. Drage nam bake i djelatnice Doma za starije i nemoćne “Eva” zajedno s našim kuharima pripremale su stari tradicionalni kolač “Šape” Kada smo im rekli što pripremamo, gotovo svaka je uzviknula: “Ih, djeco, kad sam jaa to raadilaa!” Možda ih je nagrizao zub starosti, ali znanje koje su imale tada, imale su i sada – priča nam Ivana Zidar, pomoćnica diektora Šokačkog stana, iz kojeg su nam ustupili i recept za ovu neizostavnu božićnu slasticu.
Recept za „Šape“:
Sastojci:
3 šalice brašna
1 šalica šećera
¼ praška za pecivo
1 šalica oraha
1 šalica masti
1 jaje
1 vanilin šećer
(mjera su sve šalice iste veličine)
Priprema: Navedene sastojke dobro umijesiti. Potom u kalupe za šape koji su prethodno namazani mašću i brašnom dodati količinu smjese da popuni kalup. Peći na 180 stupnjeva 20-ak minuta. Vruće „Šape“ uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.
- Iz recepta za „Šape“ možemo uočiti da je i način pripreme kolača u prijašnja vremena bio znatno drugačiji nego danas. Tada nisu bile na raspolaganju vage za kolače, mjerači, dozeri i slično. Kako bi naše bake rekle, sve se nekako radilo „od oka“. I svejedno su jako fini – zaključuje Ivana Zidar.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!
U dijelovima Slavonije ti kolači se zovu pracne.