Odrezak toliko mekan da se ne mora rezati nožem, govedo koje se masiralo prije nego je završilo u kulinarskom raju, to je najpoznatija i najskuplja Wagyu Kobe govedina na svijetu.
Stiže iz Japana (wa – japanska, gyu – stoka) gdje se uzgaja samo na malobrojnim farmama u provinciji Hyōgo, a težina goveda ne smije biti veća od 470 kilograma. Da bi meso imalo kvalitetu Kobe, moraju se poštovati određena pravila uzgoja, a prvo kaže da samo opuštene i smirene životinje daju najbolje meso.
Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom bez raznih dodataka i hormona rasta, a prema životinji se odnosi humano. Naime, kako bi se dobila savršena struktura masti po cijelom tijelu goveda, zbog čega je Kobe odrezak tako poznat, krava se ručno masira. Tako u mesu nastaje tzv. mramorna prošaranost masnoćom, što daje fantastičan okus, kao i veliku količinu omega-3 masnih kiselina.
Zbog visoke cijene ovo meso se kupuje kao zlato. Naime, konobar donosi gostu sirovi odrezak i digitalnu vagu, a onda se prema težini (i mesa i novčanika), naručuje obrok. Zato što se godišnje uzgaja samo 4000 goveda, kilogram stoji 400 eura. Gurmani koji su jeli kažu da je mekano, idealno slano i lagano.
>>Zbog ovoga je jastog na meniju prestižnih restorana
Pusti govedo, moj sljedeći životni cilj je imat zlatnu školjku u wc.u kao predsjednik ukraine.