Neočekivani rezultati

Jedan blizanac odrekao se šećera, a drugi masnoća. Evo što se dogodilo

blizanci
Foto: screenshot/youtube
1/2
29.01.2014.
u 14:30

Prije početka procesa skidanja kilograma u koji su se blizanci upustili, bilo je jasno da će obojica izgubiti na težini.

Alexander i Chris van Tulleken jednojajčani su blizanci koji su se upustili u neobičnu avanturu. Iako su obojica liječnici, nisu znali previše o tome koja dijeta uistinu djeluje, zašto i na koji način, a s obzirom na to da se lako udebljaju, odlučili su na svojoj koži ispitati što je lošije za organizam: šećer ili masti, piše Daily Mail. 

- Upustio sam se u dijetu bez ugljikohidrata, znači bez šećera (šećerima se nazivaju probavljivi ugljikohidrati), a Chris je tijekom eksperimenta  bio na dijeti s jako niskim udjelom masnoća, rekao je Alexander koji je u svojoj najmršavijoj fazi imao 60 kilograma na svojih 182 centimetra visine, a u najdebljoj je težio čak 110 kilograma.

Jednojajčani blizanci imaju iste gene pa je bilo jasno da će svaka novonastala promjena biti rezultat novog načina prehrane, a ne genetike. Činjenica da ugljikohidrati podižu razinu šećera u krvi i potiču na proizvodnju inzulina, neophodnog za smanjenje šećera u krvi, govori u prilog izbacivanju ugljikohidrata. Međutim, inzulin ima još jedno svojstvo.

Pod njegovim se utjecajem šećer u organizmu pretvara u masti. Takozvani "metabolički sindrom" očituje se kroz masne naslage na trbuhu, javljaju se visok krvni tlak i povišen kolesterol. Sve to može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, moždanog udara, raka i drugih teških bolesti.

Neočekivani rezultati

Prije početka ovog eksperimenta u koji su se blizanci upustili, bilo je jasno da će obojica izgubiti na težini. No, dogodilo se i nešto što nisu očekivali.

Alexander, koji je na mjesec dana iz prehrane izbacio ugljikohidrate, bio je u težoj poziciji od svog brata Chrisa. Obojica su mogla jesti koliko su htjela, ali ne one namirnice koje su sadržavale masnoće ili ugljikohidrate. Chris je na dan smio pojesti oko 2% masnoće jer organizam bez njih ne može funkcionirati. 

Iako je na početku mislio da je bolje prošao jer mu je bilo dopušteno jesti meso, jaja i sir, nije mogao uživati u hrani. Alexander nije osjećao glad, ali je, kako je objasnio, osjećao da mu mozak dobro ne funkcionira. 

– Radio je usporeno i ograničeno. To je bio najočigledniji nedostatak u "natjecanju" s Chrisom.

Dijeta se odrazila i na njegove fizičke sposobnosti i bio je lošiji u svim testovima od svog brata. Tijelo je pokušavalo nadoknaditi manjak proteina iz mišića. Iako je brže gubio kilograme, za sve svakodnevne aktivnosti morao je uložiti puno više napora od Chrisa. Ovo jednomjesečno testiranje provedeno u suradnji s BBC Horizon pokazalo je da nedostatak šećera u organizmu može uzrokovati mnoge probleme, baš kao i dugoročni nedovoljan unos masnoća pa se ne preporuča biti niti na dijeti bez ugljikohidrata niti na dijeti bez masnoća. Postavljeno je, tvrde blizanci, krivo pitanje: Što je gore? Šećeri ili masnoće? Zapravo bismo trebali pitati koja hrana je krivac za debljanje.

Ugledni znanstvenici s kojima je ovaj dvojac razgovarao tijekom dijete otkrili su da kombinacija masti i šećera, poput one koje nalazimo u čokoladi ili sladoledu, utječe na naš mozak "poput kokaina". Izbacite ili šećer ili masnoće, ni sladoled više neće biti prijetnja vašim kilogramima. Iako neće biti tako ukusan, svakako će biti manje kaloričan. Zaključak ovog istraživanja je, dakle, da ako želite izgubiti kilograme trebate izbjegavati industrijski obrađenu hranu s puno šećera i masti jer utječu na naš mozak na takav način da stvaraju određenu vrstu " ovisnosti" pa takvoj hrani teško odoljevamo. Puno bolji izbor su zdrave namirnice, koje unatoč tome što sadrže i šećere i masnoće, neće imati takav utjecaj na naš organizam kao prethodno opisana hrana.

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno

>>Danijela Dvornik iskreno o kilogramima: Trenirke su se širile zajedno sa mnom

Komentara 14

RI
Ringo
14:54 29.01.2014.

Promijeniti naslov članka u : "Ako želite izgubiti par minuta života, pročitajte ovaj članak"

VI
vipjerry
16:07 29.01.2014.

Već dugo nisam naišao na lošije napisan članak o inače vrlo interesantnoj temi. Ipak novinarstvo nije za svakoga...

FR
freelancer
15:45 29.01.2014.

Sta su se napricali ovde, nevalja secer i mast, a probajte ziviti bez njih... ne moze vrti vam se u glavi lose kordinirate tijelom. Sta sad nije dobro kad ga ne koristis, nije dobro kad ga koristis dobijes rak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije