Slatkoljupcima vjerojatno ne prođe dan da ga ne zaslade svojim omiljenim desertom ili čokoladicom. Međutim, unos šećera razoran je za organizam, a za svakih 150 kalorija unesenog šećera raste vjerojatnost od razvoja dijabetesa za jedan posto, otkrilo je desetogodišnje istraživanje UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu i Međunarodne fondacije za dijabetes.
Iako znanstvenici naglašavaju da šećer nije jedini faktor razvoja dijabetesa, ipak igra značajnu ulogu. I prijašnje su studije naglašavale da šećer utječe na jetru i gušteraču na drugačiji način od ostalih nutrijenata.
Studijom u kojoj su prikupljani podaci iz čak 175 zemalja o zdravlju osoba između 29 i 70 godina utvrđeno je da se smanjenjem unosa šećera, neovisno o tome vježbaju li ljudi ili ne ili su pretili, dolazi do smanjenja učestalosti pojave dijabetesa, prenosi UCSF.edu.
- Ne umanjujemo značaj pretilosti, ali ovi podaci pokazuju da na općoj razini postoje dodatni faktori koji doprinose riziku od razvoja dijabetesa, pored debljine i kalorijskog unosa, a šećer tu igra ključnu ulogu - kaže endokrinolog i koautor istraživanja Robert Lustig.