ISTRAŽIVANJE

Muškarci su skloniji više varati, i to s više partnera

prijevara
Foto: Thinkstock
02.02.2016.
u 09:35

Kod muškaraca je sklonost preljubu podjednaka u svim dobnim skupinama dok žene najčešće varaju u periodu od 35. do 45. godine.

Iako službena definicija preljuba govori da je to spolni odnos koji netko od partnera ima s osobom izvan partnerske (bračne) veze, smatra se da je ovo pojednostavljena definicija te da preljub uključuje i brojna ponašanja koja prethode samom spolnom odnosu. Tako preljubom većina smatra ponašanja kao što su i flert, emocionalna veza bez seksualnog odnosa, zaljubljenost, platonska ljubav, SMS/Facebook/e-mail, dopisivanje...

Postoji razlika između muškaraca i žena u tome kako i koliko varaju. Muškarci su tako skloniji više varati, i to s više partnera. Kod njih je prijevara većinom seksualno iskustvo u koje ne uključuju emocije, i to s različitim partnericama. Žene preljub doživljavaju kao emocionalno iskustvo, puno se češće prvo zaljube, a tek onda stupaju u seksualne odnose i njihovi preljubi nisu kratkotrajne afere, kao što je slučaj kod muškaraca, nego dulje veze.

Kod muškaraca je sklonost preljubu podjednaka u svim dobnim skupinama (od dvadesetih godina broj preljubnika postupno raste te njihov broj počinje otpadati tek iza sedamdesete) dok žene najčešće varaju u periodu od 35. do 45. godine.

Istraživanja su pokazala da su osobe nižeg samopouzdanja, niske samosvijesti i/ili narcisoidne osobnosti češće sklonije prijevari, dok se kod žena primjećuje da češće ulaze u preljub one žene koje teško podnose kritiku, koje su impulzivne, osjećaju se bespomoćno i uglavnom su sklone s ovisničkim ponašanjima.

Preljub može biti seksualni i emocionalni, a kada posumnjati na njega i što se događa s vezom nakon preljuba otkrijte u magazinu Moje zdravlje.

Saznajte i koja su to tri koraka tzv. emocionalnog pražnjenja koja prolaze partneri nakon otkrića preljuba, je li odlazak terapeutu dobra ideja te što je to organizacijska romansa.

Svoj primjerak magazina Moje zdravlje potražite već danas za samo 14 kuna na svim kioscima.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
markob923
17:25 24.03.2016.

bogami nisu ni žene za bacit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije