Bolje je prije

Ne odgađajte majčinstvo za četrdesete. Evo što vam se može dogoditi

Trudnoća
Foto: Thinkstock
1/2
19.02.2016.
u 12:18

Ma koji god razlog bio, odgađanje majčinstva može biti loša odluka.

Prvo studiranje, pa karijera, pa vlastiti stan...

Danas mnogi parovi odgađaju roditeljstvo dok ne zadovolje neke njima važne životne potrebe. Nekima je to financijska sigurnost, drugima je krov nad glavom, a treći žele putovati i "biti mladi" što je dulje moguće kako bi se jednom, kad se na to odluče, mogli potpuno posvetiti djetetu i smiriti. 

Ipak, ma koji god razlog bio, odgađanje majčinstva može biti loša odluka. 

Znanstvenici su otkrili da žene koje kasnije rađaju imaju veći rizik da poslije u životu dožive moždani ili srčani udar. 

Osim toga, mogućnosti začeća sve su slabije, a povećavaju se rizici da se dijete rodi s nekim zdravstvenim problemom.

Novo istraživanje provedeno na sveučilištu Minnesota pokazalo je da starije prvorotkinje imaju više zdravstvenih tegoba koje mogu trajati godinama u odnosu na žene koje su rodile dok su bile mlađe.

Istraživanje je trajalo 12 godina, a u njemu je sudjelovala 72.221 žena. 

Žene koje su postale majke nakon 40. godine imaju 70 posto više rizika od prerane smrti prouzročene kardiovaskularnim bolestima. Imaju i dvostruko veći rizik od moždanog udara, pokazalo je istraživanje. 

>>Bivša missica otkrila spol svog prvog djeteta: 'Sretna sam do neba!'

 

Komentara 9

BR
Blade Runner
16:40 19.02.2016.

OMG pa to ce vam svaki ginekolog i opstetricar reci vec 50 godina. Al' sad, kad je potvrdilo americko istrazivanje, tek sad je istina?

MR
MRUDante
14:57 19.02.2016.

mostići i putići skup s kradezeom učinit će ovu zemlju rajem za rađanje...evo, samo što nisu!

DA
danho
08:07 20.02.2016.

Čuj ovo...'Nekima je to financijska sigurnost'....NEmoj zezat, sto dijete ne kosta nista pa je to sam tako dobit i odlucit se za dijete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije