Prednosti

Nećete vjerovati, ali ovo su 'sitnice' koje postaju bolje kako starimo

stariji par
Foto: Thinkstock
1/3
13.05.2014.
u 08:00

Ako ste tijekom godina imali osjetljive zube, u zlatnoj dobi vjerojatno ćete biti u mogućnosti pojesti sladoled bez bolnih grimasa na licu

Kako starimo, podložniji smo mnogim oboljelima.

No, nije sve zabrinjavajuće. Postoje neke "sitnice" koje su bolje što smo straiji, a tiču se našeg zdravlja.

Zubi manje bole

Ako ste tijekom godina imali osjetljive zube, u zlatnoj dobi vjerojatno ćete biti u mogućnosti pojesti sladoled bez bolnih grimasa na licu. Osjetljivost je obično uzrokovana povlačanjem zubnog mesa ili gubitka cakline pa se otkrivaju sitne rupice na dijelovima gdje nema cakline i lakše se dolazi u doticaj s živcem zuba. Ali, s godinama se živac zuba smanjuje pa su manje vjerojatnosti da ćete osjećati bol.

Manje se znojite

Profesor kinezplogije i fiziologije na Sveučilištu Penn State u SAD-u, W. Larry Kenney, usporedio je koliko se znoje žene u 20-im i 30-im godinama s onima u dobi od 50 i 60 godina. Došao je do saznanja da se starije žene manje znoje u istim uvjetima. No, nije to rezervirano samo žene, isto vrijedi i za muškarce. Vjeruje se da je razlog za ovo to što s godinama gubimo kolagen koji je zaslužan za čvrstu i zategnutu kožu. Ne samo da zbog gubitka kolagena dobivamo bore, već se i mijenja struktura kože i usporava se rad žlijezda znojnica.

Manje prehlada

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Dok djeca imaju oko 10 prehlada godišnje, osobe u svojim 70- im godinama bit će prehlađene tek jednom ili dvaputa godišnje. Razlog može biti u tome da stariji ljudi idu manje među druge ljude. Još jedan od razloga koji se navodi je taj da su osobe u tim godinama do tada već imali oko 200 prehlada u svom životu i postale otpornije na određene viruse.

- Naš imunološki sustav uči kako se nositi s virusima svaki put kada smo prehlađeni i stvara obranu, kaže glasnogovornik medicinskog centra na Sveučilištu u Cardiffu. No, ako se pojavi neki novi virus, starije osobe će se lakše razboljeti i imati više komplikacija od mlađih.

Lakše odvikavanje od pušenja

Mnoga istraživanja pokazala su da se starije osobe lakše ostavljaju cigareta. Kanadsko istraživanje otkrilo je da manje od 20 posto mladih od 17 do 24 godina koje puše više od 25 cigareta dnevno uspjelo u svom naumu da se prestanu pušiti. Kad je riječ o starijim osobama, više od 70 % 65- godišnjaka bilo je uspješno u odvikavanju.

Alergije slabe

Istraživači s njemačkog sveučilišta u Hamburgu pronašli su da kako starimo pada razina protutijela IgE koji izazivaju alergijske reakcije.

S godinama, žene manje pate od migrena, a oba spola imaju manje problema sa spavanjem.

>>Trčanjem protiv starenja: Vježbanjem u 20-ima povećajte pamćenje u 40-ima

>>Ovo je božanska namirnica za zdrav i dug život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije