supernamirnica

Što je ghee maslac i zašto bismo ga trebali konzumirati češće? Evo odgovora...

Ghee proizvodi
Foto: Linda Draškić
1/2
07.06.2016.
u 10:34

Ghee maslac (GI) od davnina je nazivan kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. Ručno rafiniran, na tradicionalan način, ghee maslac sadrži ono najbolje od mlijeka, čistu mliječnu masnoću koja se dobiva od najkvalitetnijeg maslaca.

Što je ghee maslac i zašto oni koji brinu o svom zdravlju sve češće biraju upravo taj proizvod?

Upravo to pitanje postavili smo onima koji ih i proizvode. 

– Ghee maslac (GI) od davnina je nazivan kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. Ručno rafiniran, na tradicionalni način, ghee maslac sadrži ono najbolje od mlijeka, čistu mliječnu masnoću koja se dobiva od najkvalitetnijeg maslaca. Upotrebljava se za podmazivanje, pečenje, prženje, kao namaz, prilog, za njegu tijela i još mnogo toga. Kada se koristi na dnevnoj bazi, pomaže u održavanju zdravlja – pričaju nam iz "kućne tvornice" Zlati Ghee, koja već šest godina proizvodi ekološke i prirodne proizvode u slovenskoj Metliki. 

U tom je području ghee, pročišćeni maslac, itekako poznat. Žene iz sela darovale su ga mladim majkama za okrjepu, a upotrebljavao se i za liječenje zglobova, ozeblina, suhe kože, ispucalih usana, ali i za proizvodnju krema i kapi za oči za poboljšanje vida. Ghee je izvrstan izvor maslačne i kaprilne kiseline koja se upotrebljava za liječenje candide, ali i kao preventivna mjera za crijevne probleme. 

Taj jedinstveni prirodni proizvod, koji su istinski ljubitelji zdrave hrane prepoznali u cijelom svijetu, pripravljan je od davnina. U pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv te se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti. 

Ne sadrži mliječni protein kazein ni mliječni šećer te je pogodan i za osobe preosjetljive na mlijeko i mliječne proizvode. Pozitivno utječe na ravnotežu svih tjelesnih i mentalnih funkcija te djeluje preventivno u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta.

Pomaže pri apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata, sadrži vitamine: A, D, E i K te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile.  Ghee ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina.

I zbog toga ne čudi da je ovaj proizvod proglašen nutritivnim tekućim zlatom. 

>>Domaće voće, povrće, sokovi na zelenoj tržnici u Novom Zagrebu

Komentara 4

BR
brankilili
15:05 07.06.2016.

Kod nas ooodavno poznat kao maslo!

ZA
zaki55
03:56 08.06.2016.

Hrvatski se ghee zove MASLO. Moja majka je svakog ljeta sama pravila maslo jer se maslac na vrućini kvari, a maslo se neće pokvariti niti nakon nekoliko mjeseci. Nevjerojatno je da ljudi koji objavljuju ovaj članak ne znaju kako se ghee zove na našem jeziku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije