Nives Celzijus: Osjećam se kao da sam dobila nagradu Kiklop

11.12.2008.
u 13:03

Nakon što joj je Upravni odbor književne nagrade Kiklop odbio dodijeliti nagradu za najprodavaniju knjigu godine, Nives Celzijus obratila se javnosti rekavši da, bez obzira na sve, ona i dalje želi nagradu:

- Zahvaljujem svima na podršci, posebice novinarima koji su me otpočetka podržavali. Osjećam se kao da sam dobila nagradu, a bolje od same nagrade mi je što prvi put imam podršku medija.

Autorica Gole istine najavila tužbu

Na pitanje gdje će, ako ga dobije, staviti Kiklopa, Nives je odgovorila da ne zna jer nije sigurna hoće li joj se uklopiti u interijer.

Osim Nives, obraćanju novinarima nazočili su Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a, Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. i odvjetnica Nives Celzijus Tatjana Šijan.

Šijan je istaknula da Sajam knjiga u Puli nema zakonskih osnova za ukidanje nagrade Kiklop za hit godine i dodala:
- Mi imamo temelje za tužbu, no nadamo se da će razum pobijediti i da će se spor riješiti mirnim putem. Upravni odbor Sajma knjiga u Puli povrijedio je elementarna ljudska prava jer nije dodijelio Kiklopa za hit godine unatoč prodaji. Ovo je nedopustivo ma što mi mislili o Nivesinim djelima ili o njoj samoj.

Šijan je naglasila da će tužiti Upravni odbor sajma knjiga ako oni ne povuku svoju odluku.

Skandal oko dodjele nagrade Kiklop osudili su i HHO i udruga B.a.b.e. Čičak je izjavio da nije pročitao knjigu, ali stav HHO-a je da je Sajam knjiga u Puli prešao preko određenih pravila.

Sanja Sarnavka smatra da je tu riječ o činu izravne diskriminacije:

- Mi ćemo aktivno pružiti pomoć Nives. Obratili smo se i Vladinu uredu za ljudska prava koji je također osudio ovaj slučaj, ali još čekamo njihovo službeno očitovanje - rekla je Sarnavka.

(ič)

Želite prijaviti greške?