Maribor uspješniji od Dinama

Zahovič nadmašio učitelja Mamića: najprije prezimio u Europi, a sada i ušao u elitu

Zlatko Zahovič
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
28.08.2014.
u 11:00

Maribor je prošle godine u Europskoj ligi osvojio sedam bodova (Dinamo samo jedan) i prezimio pa ispao od Seville u šesnaestini finala

Liga prvaka svake godine sve je bliže Zagrebu. Prošle godine igrala se u Beču, a sada nam je tu, "iza ugla", u samo 120 kilometara udaljenom Mariboru. Zamislite, na utakmicu Lige prvaka u drugu državu možemo na dan utakmice krenuti autom u pet popodne...

Istina, pobjeda Maribora nad Celticom u Glasgowu (1:0) i nije neka senzacija ako se zna da su i Poljaci iz Legije natrpali Škote u prethodnoj rundi, ali opet, "Maribor u Ligi prvaka" zvuči senzacionalno, gotovo nestvarno, s obzirom na to da samo 120 kilometara od Ljudskog vrta, "kutijice" sa 12 i pol tisuća mjesta, živi regionalni div, klub tako moćan i ugledan da je čak i Barceloni u stanju preoteti najtalentiranijeg mladića.

Igra Ademijev bratić

Dok tome velikanu Liga prvaka bježi i drugu godinu zaredom (od Austrijanaca pa od Danaca), Maribor krupnim koracima korača prema europskoj eliti. I sada se taj spretni, mudri Zlatko Zahovič, funkcionar koji se poslu učio od Mamića, može pohvaliti kako je već drugu godinu zaredom nadmašio velikog učitelja.

Maribor je prošle godine u Europskoj ligi osvojio sedam bodova (Dinamo samo jedan) i prezimio pa ispao od Seville u šesnaestini finala. Pritom je od Uefe zaradio 2,29 milijuna eura, nasuprot Dinamova 1,4 milijuna. Ove godine zabilježio je novi, spektakularan iskorak prema Ligi prvaka i već osigurao 10,7 milijuna eura. Dinamo će se možda utješiti prezimljavanjem u Europi. Ako ne s tim, onda desetim naslovom prvaka zaredom. Tko to može platiti...

Nije naodmet spomenuti da se Maribor u europsku kremu ugurao s momčadi vrijednom samo 11 milijuna eura, dok Dinamo raspolaže pet puta vrednijim kadrom.

Gdje se pogriješilo?

Maribor od stranaca ima dvojicu Brazilaca, po jednog Francuza, Senegalca, Izraelca, Bosanca i Makedonca (Ademijeva bratića Ibraimija), dok bi nabrajanje Dinamovih legionara zahtijevalo poveći prostor. Najkraće, ima ih petnaest. I opet nisu uspjeli dovesti Real u Zagreb. Analizira se temeljito gdje se pogriješilo, pa rane liječe stihijskim kupnjama po svim kontinentima. I tješe se poput Dela iz Mućki: "Sljedeće godine u ovo doba bit ćemo milijunaši..."

Kad smo već kod kupnji, možda je vrijeme da se Mamić odšeta u susjedstvo i Mariboru preotme sportskog direktora. S prijateljem Zahovičem sigurno ne bi bilo pogreške...

Maribor se drugi put plasirao u Ligu prvaka. Prvi put to mu je uspjelo u sezoni 1999./2000. kada je u skupini s Lazijem, Bayerom i kijevskim Dynamom osvojio četiri boda. I ove je sezone cjenik u Ligi prvaka nepromijenjen: pobjeda vrijedi milijun, bod pola milijuna eura.

>> Dinamo više nije najjači u regiji - Maribor ušao u Ligu prvaka!

Komentara 27

Avatar cluesblues
cluesblues
12:37 28.08.2014.

bravo, pravi clanak prije euro tekme dinama - naravno dasovic…jer treba dodatno napalit ljude protiv mamica i dinama pred samu tekmu, da slucajno neko nebi zalutal na stadion, pa da sutra mogu pisat o praznim tribinama…steta da nije tocan, naime maribor nema bolje rezultate od dinama, jos uvijek - to sta su ove godine izvukli celtic i uz puno srece usli u lp, jos moraju 5 puta proci u neku europsku ligu da nas stignu - ali naravno cinjenice niti nisu bitne…i dok se hvali ono necivilizirano nocno divljanje ispred hotela u splitu, nije se dasovic zapital kak to da je maribor neusporedivo uspjesniji od hajduka, makar ima duplo jeftiniju momcad (hajduk 21 milju a maribor 11), a hajduk (osim sta je u dugovima do grla) vec 10 godina ne moze uopce proci pretkola i ispada od ekipa koje su samo dno europskog nogometa, doslovno amateri kojima je nogomet hobi? - a dinamo ima priliku evo vec 8. godinu za redom igrat neku od europskih liga…naravno da se to ne smije napisat, ne uklapa se u bajku o velicanstvenim porazima, i zato udri po dinamu...

DI
dinamojavolim1
11:21 28.08.2014.

haha opet dasovic dasovicu da te podsjetim i dinamo je bio u eliti...ili si ti tad pratio samo zvezdu i partizan???

ED
europski dinamo
12:52 28.08.2014.

Novinar bi trebao znati da jos ne mozemo znati tko je najuspjesniji klub ovih prostora jer tek pocinje rasplet eurokupova. Od 2007. do 2013. Dinamo je svake godine bio najuspjesniji iza njega je najcesce bio Partizan pa Maribor. Sezonu 2013/2014 najveci koficijent je uzeo Maribor iza njega Rijeka pa tek 3. je bio Dinamo. Obzirom da se za uefa tablicu gleda rez zadnjih 5 sezona tamo je i dalje Dinamo ispred Maribora,Partizana.....naravno da novinara ne zanima eurokoeficijent jer je Dinamov najveci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije