'PREMALO' ZA ŠKOLU

Obame škrtiji od Clintonovih?

27.04.2009.
u 13:41

Dok su za vrijeme mandata Billa Clintona on i Hillary živjeli u Bijeloj kući, njihova kći Chelsea išla je u školu Sidwell Friends, istu onu u koju sad idu i Sasha i Malia Obama. U školi Sidwell već su navikli da im to što školuju predsjedničku djecu itekako ide u prilog na dan škole, kad se skupljaju dobrotvorni prilozi dražbom stvari koje roditelji doniraju ("School Dolars for Scholars"), ali su ove godine navodno prilično razočarani.

Sve što su roditelji Sashe i Malie, tj. prvi bračni par SAD-a, donirali za ovogodišnju dražbu bila su dva primjerka časopisa- Rolling Stone s Obamom na koricama i siječanjskog Voguea s Michelle Obama na naslovnici; doduše, s njihovim autogramima na naslovnici, ali teško da će ta donacija postići iznimnu cijenu kao donacije Clintonovih.

Bill Clinton je 1996. ponudio da odigra partiju golfa s najvišim ponuđačem, što je na dražbi donijelo školi šesteroznamenkasti dolarski iznos, a godinu kasnije je Chelsea Clinton na dražbi ponudila svoje usluge čuvanja djece (ne znamo jesu li s njom dijete čuvali i njezini pratitelji iz tajne službe). Jedan izvor iz škole progovorio je o "škrtosti" obitelji Obama:

- Bilo je očekivanja da će oni donirati nešto osobnije, kao što su Clintonovi učinili. Mnogo je ljudi ostalo razočarano.

No, lako je bilo Clintonu, koji je predsjednikovao nad dobom najvećeg prosperiteta, kad je potpuno otplaćen nacionalni dug (koji je Bush ponovno nabio) nuditi slobodno vrijeme, kojeg Obama u doba krize nema baš napretek.

Zlobnici kažu da ni ova kriza ne bi bila toliko oštra da je Clinton manje igrao golf za školu, a više pazio na to što radi Kongres. Naime, upravo je tijekom Clintonova mandata progurana ključna izmjena zakona, i skinuta zabrana depozitnim bankama da se bave investicijskim bankarstvom, što su bila ona "mala vrata" kroz koja su beskrupulozni špekulanti povlačili poteze koji su doveli do kraha sustava i recesije.

Želite prijaviti greške?