NAGLASAK

Poruka Hrvatima u BiH

31.07.2007.
u 18:31

U samo nekoliko dana hrvatski zastupnici u državnom i federalnom parlamentu preglasani su u slučaju dva krucijalna zakona za Hrvate, ali i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu - zakonu o viskom obrazovanju i zakonu o javnom rtv servisu.

Manje upućene iznenadilo je ponašanje srpskih zastupnika, koji su također sudjelovali u preglasavanju Hrvata. No niti je ovo prvi, niti zadnji put da srpska politika u BiH povlači takav potez. Na ponašanje političara iz bošnjačkih stranaka ne treba trošiti ni slova. Bošnjačkoj politici bez obzira je li riječ o SDA, S BiH ili SDP-u to je postalo pravilo. Postavlja se logično pitanje što ova država dobiva sustavnim ponižavanjem svojih građana hrvatske nacionalnosti i njihovih legitimnih zahtjeva?

Ništa dobro! Bošnjačka i srpska politička elita kratkoročno će biti u plusu, no gledano dugoročno bošnjačka politika po Miloševićevom receptu ruši BiH, dok srpska politika u potpunosti Hrvate okreće protiv opstanka RS-a. Takvim ponašanjem i jedni i drugi Hrvatima žele ogaditi Bosnu i Hercegovinu, kako bi i oni kazali da BiH treba nestati s europskog političkog zemljovida. No nisu uspjeli! Hrvati će i dalje Bosnu i Hercegovinu (naravno ne ovako ustrojenu) smatrati svojom domovinom, iako im BiH ništa ne daje, dapače samo im uzima.

Posljednji događaji jasan su pokazatelj da Hrvati u BiH, a poglavito u Federaciji nisu više nikakav politički čimbenik. Unatoč tome među hrvatskim strankama i političarima i dan danas glasni su oni koji se protive osnivanju hrvatske federalne jedinice u BiH, koja bi obuhvaćala prostore gdje su Hrvati prije agresije i genocida bili većinski narod. Upravo su ti i takvi uz grijehe HDZ-a najodgovorniji za ovakvo stanje.

Da kojim slučajem Hrvati imaju svoju federalnu jedinicu, imali bi entitetsko glasovanje, imali bi i jaču poziciju u Domu naroda i televiziju na materinskom jeziku, neupitno bi bilo Sveučilište u Mostaru, prestalo bi i sustavno prelijevanje novca iz hrvatskih u bošnjačka područja... Ali ne! Pojedinim hrvatskim političarima i strankama važnije je koalicijsko partnerstvo s bošnjačkim i srpskim strankama.

Važnije je i što će reći u OHR-u, a ne shvaćaju da će ih OHR, Amerikanci i ostali uvažavati kao političke čimbenike jedino ukoliko budu čvrsto branili svoje legitimne zahtjeve. Umjesto toga oni predlažu nekakva maglovita, smiješna i nerealna rješenja o ustroju BiH, koja Hrvatima u konačnici ne jamče ravnopravnost. Takvom politikom svjesno ili ne postaju oporba vlastitom narodu.

Želite prijaviti greške?