Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privukla pozornost

Bezobrazno visoka cijena tijare kraljice Camille! Izaziva rasprave, a iza nje stoji i posebna priča

Foto: Profimedia
1/8
05.07.2024.
u 20:30

Kraljica Camilla već je nekoliko puta nosila tijaru koja vrijedi milijune funti, a koja je njezina priča, doznajte u nastavku ovog teksta.

Veliku Britaniju je nedavno posjetio japanski kraljevski par, car Naruhito i njegova supruga Masako. Britanski kralj Charles i kraljica Camilla ugostili su ih na svečanom banketu u Buckinghamskoj palači, a fotografije objavljene u medijima svima su ukrale pozornost i poglede na jedan detalj - predivnu tijaru koju je kraljica Camilla nosila. Naime, tijara je ukrala čak pozornost i s Camilline zanosne haljine koju inače potpisuje jedna od njezinih omiljenih dizajnerica Fiona Clare. 

Riječ je o tijari imena Burmese Ruby koja je inače pripadala pokojnoj kraljici Elizabeti II., a sastoji se od 96 rubina koji su, kako je naveo The Court Jeweler, bili vjenčani poklon za Elizabetu od naroda Bamar i dragulja koju su ranije bili dio jedne druge tijare. 

Elizabeta je, naime, 1973. od kuće Garrard naručila izradu tijare od rubina s draguljima iz tijare, a koju je na kraju pokojna kraljica dobila za vjenčani dar od indijskog princa Nizama od Hyderabada. Rekonstrukcija tijare je izazvala kontroverze u Velikoj Britaniji. Osim toga, vjeruje se da su Burmanci dali Elizabeti 96 rubina zato što se povezuju s zaštitom od bolesti i zla. Prema njihovu vjerovanju postoji 96 uobičajenih nevolja, a takvo darivanje dragog kamenja ima cilj očuvati kraljičinu dobrobit. 

 

Foto: Profimedia

 

VEZANI ČLANCI:

 

FOTO Kate Middleton omiljena je članica kraljevske obitelji, ovo su njena najbolja izdanja

1/43

 

Kako su britanski mediji naveli, ova tijara je vrijedna čak pet milijuna funti, odnosno otprilike 5,91 milijun eura. Kraljica je ovu tijaru često nosila proteklih desetljeća, a posljednji se put s njom pojavila u lipnju 2019. godine na državnom banketu u Buckinghamskoj palači koji je održan u čast posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Camilla ju je prvi put nosila u studenom 2023. godine kad je Britaniju posjetio predsjednik Južne Koreje.

 

VIDEO: Goran Višnjić na predstavljanju Rimčevog robotaksija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije