IZNENADIO SVE

FOTO Popularni srpski reper pohvalio se što jede, no fotografija bi ga mogla skupo koštati

Foto: Instagram
1/9
13.08.2024.
u 08:39

Reper se ponosno pohvalio na društvenoj mreži kako jede prstace

Kontroverzni srpski reper Dragomir Despić, svima poznatiji kao Desingerica, na društvenoj mreži Instagram pohvalio se kako uživa i jede prstace u jednom restoranu. Osim njega, u lipnju su mediji pisali kako se i višestruki hrvatski i europski prvak u boksu i olimpijac Stipe Drviš, također na društvenoj mreži ponosno hvalio kako jede prstace u jednom makarskom restoranu. 

Naime, vađenje ovih školjkaša u Hrvatskoj je zakonom zabranjeno zbog uništavanja obale. Godine 1995. donesen je zakon kojim je zabranjeno izlovljavanje prstaca, njihovo stavljanje u promet, izvoz i trgovinu. Prema novom Zakonu o morskom ribarstvu, za jedenje prstaca može se u zatvor od šest mjeseci do pet godina te su predviđanje novčane kazne za prekršaj pravnoj osobi koja lovi, posjeduje ili stavlja u promet prstace na teritoriju Republike Hrvatske ili ako ih izvozi u inozemstvo. 

 

Foto: Instagram

 

Nakon uvođenje zakona krivolov se smanjio, no očito je kako i dalje postoji. Znanstvenici tvrde da mu treba 10 godina da naraste jedan centimetar. Konzumne veličine prstaca, kakvi su nekad bili dok nije bilo zabrane, iznosile su devet centimetara što ukazuje na to da su jedinke bile stare otprilike 100 godina. Zbog razvoja turizma, gastronomije i prelova brojna životna staništa prstaca su opustošena. S obzirom na to da je za vađenje ovog školjkaša potrebno razbijati stijene, njegovim se izlovom uništavaju velike površine kamenite obale koje se ne mogu obnoviti. Lom obale uzrokuje razaranje čitavog staništa životnih zajednica i nestanak autohtonih vrsta. Za ponovno obnavljanje biocenoza biljnih i životinjskih vrsta potrebna su desetljeća, piše morski.hr. Na Jadranu najviše ih se vadilo na zapadnoj obali Istre, oko Splita, Šibenika i na otocima.

 

FOTO Kate Middleton koristi jeftini botoks bez igle! Pomlađuje kožu i briše bore, a učinci su vidljivi odmah

1/24

 

VEZANI ČLANCI:

 

Podsjetimo, Desingerica se na Instagram pričama pohvalio prvo kako jede u restoranu s pogledom, a nakon toga snimio je tanjur pun prstaca, kao i onaj drugi pun škampa. Kasnije je objavio još nekoliko Instagram priča na kojima se pohvalio kako se vozi Beogradom, gdje inače i živi. 

 

VIDEO: Nevjerojatni prizori iz Imotskog! Thompson održao samostalni koncert nakon dvije godine pauze

Komentara 4

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
13:35 13.08.2024.

Ovakvi likovi su veće štetočine od bilo koje zaraze ili invazivne vrste. Na više razina.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
09:39 13.08.2024.

Locirati, identificirati,deportirati.

ŠS
Štap sa glavom
10:49 13.08.2024.

Nije ih on ulovio. Zbog čega bi ja kako konzument nečega što mogu naručiti i platiti trebao znati kako je to zabranjeno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije