Najstariji i najprepoznatljiviji ugostiteljski objekt na otoku Viru, restoran Kotarina, već desetljećima čuva mnoge priče i dijeli bezbrojne uspomene. Njegova povijest, ukorijenjena u srcu lokalne zajednice, svjedoči o vremenu koje prolazi, ali i o ljubavi prema tradiciji i gastronomiji koja se prenosi generacijama. Restoran Kotarina nije samo mjesto gdje se ljudi okupljaju radi hrane; to je prostor gdje se isprepliću priče, gdje se slave važni trenuci i gdje se stvara osjećaj pripadnosti. Domaći ljudi pamte ga od davnina, prepoznaju ga kao dio svog identiteta i svakodnevnog života. Virski vikendaši, koji dolaze iz cijele Hrvatske i Europe, također su pronašli posebno mjesto u svojim srcima za Kotarinu. Mnogi od njih se vraćaju svake godine, privučeni ne samo gastronomskim specijalitetima, već i toplinom i gostoprimstvom koje ovaj restoran nudi.
Kotarina se može pohvaliti velikom terasom koja je zaštićena prostranim tendama, pružajući ugodan zaklon od ljetnog sunca. Ova terasa, ukrašena aromatičnim mediteranskim biljem i cvijećem, pruža predivan pogled na šljunčanu plažu Jadro. To je mjesto gdje se ljetne večeri pretvaraju u nezaboravne trenutke uz zvukove mora i lagani povjetarac. Unutrašnjost restorana odiše šarmom i toplinom, stvarajući intimnu atmosferu koja poziva na druženje i opuštanje.
Gastronomska ponuda Kotarine odražava bogatstvo i raznolikost mediteranske kuhinje. Riblji specijaliteti, svježe ulovljeni iz Jadranskog mora, pripremaju se s pažnjom i ljubavlju, donoseći autentične okuse na stolove. Meso sa žara, koje se priprema na tradicionalan način, zadovoljava i najzahtjevnije gurmane. Tjestenine, koje se pripremaju na bezbroj načina, donose dašak Italije u srce Jadrana. Vrhunske pizze, pečene u krušnoj peći, također su omiljene među gostima, pružajući savršen spoj hrskavog tijesta i bogatih nadjeva. Restoran Kotarina nije samo poznat po svojoj gastronomiji; on je i kulturno središte otoka. Tijekom godina, bio je domaćin mnogih virskih fešti, velikih okupljanja koja slave tradiciju i zajedništvo. Ljetna pozornica, smještena na terasi, omogućava održavanje raznih događanja, od koncerata i kazališnih predstava do večeri poezije i kulturnih manifestacija. Ovi događaji okupljaju lokalno stanovništvo i turiste, stvarajući jedinstvenu atmosferu i jačajući osjećaj zajedništva. Svaki kutak Kotarine priča svoju priču. Tu su se slavile brojne obljetnice, vjenčanja, rođendani i mnogi drugi važni trenuci. Gosti često dijele svoje uspomene, prisjećajući se prvih posjeta, posebnih jela i nezaboravnih večeri provedenih u ovom restoranu. Osoblje Kotarine, koje je često tu dugi niz godina, postalo je dio tih priča, stvarajući trajne veze s gostima. Restoran Kotarina, sa svojom bogatom poviješću i dubokim korijenima u lokalnoj zajednici, i dalje gleda prema budućnosti. Planovi za modernizaciju i proširenje ponude uvijek su usmjereni na očuvanje autentičnosti i kvalitete koja ga čini posebnim. Inovacije u gastronomiji, održavanje visokih standarda usluge i kontinuirano ulaganje u ambijent i sadržaje osiguravaju da Kotarina ostane omiljeno mjesto za sve koji posjete otok Vir.
VEZANI ČLANCI:
- Kotarina nije samo restoran; to je simbol tradicije, gostoprimstva i zajedništva. Njegova priča je priča o ljubavi prema otoku, prema hrani i prema ljudima. Svaki obrok, svaki događaj i svaka uspomena stvorena u Kotarini dio su veće priče koja će se i dalje pričati generacijama koje dolaze. Zato, bez obzira na to jeste li stari prijatelj ili novi posjetitelj, Kotarina vas uvijek dočekuje raširenih ruku, spremna podijeliti još jednu priču i stvoriti nove uspomene - kaže Viranin Kristijan Bašić, dugogodišnji djelatnik Jadrolinije koji od 1. listopadavodi destinacijsku menadžment kompaniju Vir turizam. U najvećem putničkom brodaru u Hrvatskoj s gotovo 2000 zaposlenika, Bašić je proveo 33 godine napredujući do šefa ugostiteljstva.
- Poduzeće je uspješno, zdravo i poznato širom Zadarske županije i Hrvatske po organizaciji brojnih evenata. Vir turizam su redom vodili školovani ljudi, od kojih je jedan bio dugogodišnji državni tajnik u Ministarstvu turizma. No mislim kako imamo prostora za napredak, pogotovo u ugostiteljskom segmentu - kaže direktor Bašić ističući kako je Vir lijepa priča.
- Na međunarodnom turističkom sajmu u Riminiju vidio sam koliko Vir znači u hrvatskom turizmu i koliku težinu ima. Ne govorim ovo sa željom da neutemeljeno reklamiram otok, već samo ističem činjenicu kako smo uvaženi kao turistička destinacija i uspješan općinski sustav. Vir je jednostavno prepoznat kao punokrvna turistička priča. Vir raste što je također zasluga djelovanja našeg poduzeća. Sve je više lijepih i kvalitetnih turističkih i ugostiteljskih objekata na otoku, čime se povećava konkurencija i našem središnjem ugostiteljskom objektu, restoranu Kotarina. Tu imamo prostora za napredak, jer našu gastronomsku i ugostiteljsku priču moramo dignuti na višu razinu - najavljuje direktor Bašić prve konkretne poteze.
- Ugostiteljstvo je profitabilni dio i moramo mu posvetiti najveću pažnju. Iz iskustva u Jadroliniji znam da najveći standard usluge ipak imaju javna poduzeća. No treba raditi na sebi, izbjeći uspavanost i ništa ne prepuštati slučaju ističe direktor Bašić. Vir turizam uskoro očekuju organizacije tradicionalnih i nagrađenih manifestacija poput Adventa u Viru i Maškara u Viru, a potom i proljetni događaji kao uvod u novu sezonu punu izazova.To je također lijepa priča koju uspješno pratimo iz godine u godinu. Imamo sezonske događaje koje uvijek možemo pojačati novim idejama i eventima, jer postoji prostor u gastronomskom identitetu destinacije - poručuje direktor Bašić naglašavajući kako je vrhunska gastronomija, kao jedan od važnijih elemenata dodatne turističke ponude, posebno apostrofirana na održanoj konferenciji o potencijalima luksuznog turizma u Zadarskoj županiji.
GALERIJA Omiljena tv serija uskoro ponovno na ekranima
Novi direktor Bašić ima želju da da restoran postane specijalizirani riblji restoran, usmjeren isključivo na svježe ulovljene morske delicije. Započeli su suradnju s lokalnim ribarima kako bi osigurali dnevne isporuke najkvalitetnije ribe, a jelovnik je doživio potpunu transformaciju. Gosti sada uživaju u predjelima poput mariniranih inćuna i tartara od tune, dok glavna jela uključuju svježu oradu s gradela, brudet, i škampe na buzaru, brancine, crni rižoto,..... posvećenosti očuvanju lokalne tradicije i održivom ribarstvu.
Ova nova vizija nije samo obogatila ponudu restorana nego je i ojačala njegovu povezanost s lokalnom zajednicom. Restoran Kotarina na otoku Viru sada je simbol kvalitete i autentičnosti, poznat po srdačnoj dobrodošlici i nezaboravnim okusima Jadrana. Sve više posjetitelja dolazilo je kako bi uživalo u autentičnom ribljem iskustvu, pretvarajući Kotarinu u pravi gastronomski biser Jadrana.
VIDEO: Nevjerojatni prizori iz Imotskog! Thompson održao samostalni koncert nakon dvije godine pauze