S još jednom nedjeljom došlo je vrijeme za još jedan Gastroduel i novo ispadanje kandidata iz showa. Iako je Igor protekli tjedan nazvao 'Kikinim tjednom' zbog njenih brojnih pobjeda, žiri je kao vođe timova odabrao Petru Plantak (plavi tim) i Marinu Šimac (crveni tim). Petra je u svoj tim odabrala Kiku, Nikolu, Petru Gerić, Hrvoja, Časlava i Ivanu, dok je Marina u svoj tim pozvala Marka Palfija, Ines, Andriju, Marka Raića, Stanka i Marka Mateija. Petri Plantak je to što je postala vođa uljepšalo dan. Bila je sretna što ima priliku šefovati i što je mogla odabrati tim koji joj se jako sviđa.
- Priželjkivala sam ovo i sviđa mi se ta uloga jer znači da sam bila dobra - rekla je. Stanku se ispunila želja da bude u crvenom timu, a Marko Palfi rekao je da se Marina nije htjela naći u ulozi vođe.
Zagreb Wine Gourmet Weekend
Žiri je rekao kandidatima da će pripremljenu hranu posluživati na Zagreb Wine Gourmet Weekendu. Gosti na ovom najznačajnijem hrvatskom festivalu vina i hrane su uglavnom profesionalci: prozvođači hrane, vinari, kritičari, kušači vina i slično koji su kandidatima, ustvari, potencijalni poslodavci. Uloga timova danas je bila priprema dviju vrsta tapasa koje će raditi u Masterchef kuhinji, a završiti i poslužiti u zagrebačkoj Gliptoteci. Dino je kandidatima objasnio da tapas označava zalogaj uz čašu vina, ali da to nisu kanapei jer su tapasi širi pojam.
- Izrazite se kako mislite da je najbolje - savjetovao ih je. Mate je dodao da su tapasi hrana za razgovaranje i da se jedu s nogu. Radovan je pojasnio da sama riječ 'tapas' dolazi od španjolske riječi 'tapar' što znači prekriti.
- Shvatili ste bit i funkciju tapasa. Hrana koja se konzumira iz jednog, dva zalogaja, ali nije jednostavna - zaključio je Dino.
Za pripremu ovih španjolskih 'zalogaja' kandidati su imali dva sata vremena u kuhinji nakon čega kreću u Gliptoteku gdje su imali još pola sata za završavanje svojih jela.
Marina ne voli odgovornost, Petra inzistira na organiziranosti
Marina nije najbolje prihvatila vodstvo i bila je uplašena jer nisu znali što ih čeka. Crveni tim je za pripremu svojih tapasa dobio svinjski kare i srdele. Odlučili su raditi modernu verziju viške pogače i pohanog mesa te mariniranu ribu.
- Inače mi je super Gastroduel, ali snositi odgovornost je naporno - izjavila je Marina, a Stanko je rekao da će se truditi, iako nema pojma što su tapasi. U plavom timu Hrvoje i šefica Petra pripremali su tijesto, a tapase su osmislili svi zajedno.
- Svatko je pridonio jednim slojem kreativnosti i kad ih skupiš sedam dobiješ čaroliju - kazala je Petra Plantak. Inzistirala je da tim bude organiziran te da sve bude čisto i pospremljeno. Časlav je radio marinadu koja nikako nije mogla ispasti slatko-kisela. Veselila ga je ova manifestacija jer je bio 'među svojima' i bila mu je čast i zadovoljstvo kuhati. Po njegovoj ideji su jedno od jela nazvali 'Morsko dno'.
Dvoje kandidata napušta show
Dino je kazao da su kandidati oduševili i goste i njega, a zadovoljan je bio i Mate. Ipak, iako je izazov bio uspješan, potkrale su se i neke greške. Žiri je procijenio da je plavi tim bio bolje organiziran, na vrijeme su bili gotovi i pripremili su dovoljno jela za sve goste. Crveni tim je imao jedno odlično jelo, a drugo loše.
- Riba crvenog tima je bila odlična: da otvaram tapas bar ukrao bih vam ideju - rekao je Mate. Odlučeno je da će show napustiti dvoje kandidata, a Marina nije morala izabrati nikoga jer se cijeli tim suočio s izazovom.
- Nisam tim uspjela odvesti na galeriju pa se osjećam loše. Jedna odlična ideja, a druga je podbacila. Da izbacuju samo jednog, žrtvovala bih se odmah iste sekunde -rekla je šefica crvenog tima.
Tripice u eliminacijskom izazovu
- Nabrusite nepca, ovo nije lako pogoditi - započeo je Dino. U eliminacijskom izazovu kandidati iz gubitničkog tima imali su pet minuta da pogode 21 sastojak u tripicama koje su kušali. Radovan je savjetovao kandidate da probaju pet ili deset puta ako nisu sigurni, a rekao im je i da neke sastojke mogu pogoditi čistom kuharskom logikom. Prva je kušala Marina, a nakon nje redom Ines, Marko Raić, Marko Palfi, Andrija, Marko Matei te Stanko.
Marina se predala?!
Marko Palfi nije bio pod velikim stresom jer mu je bilo dosta vremena. Nije nikad jeo tripice, ali je rekao da su mu ok. Marku Mateiju, koji obožava tripice, bilo je stresno. Marina je pak rekla da danas ide doma. Pozlilo joj je od tripica.
- Sva sreća da se nisam ispovraćala. Napisala sam šest očiglednih namirnica tek toliko da ne predam prazan papir i ne napišem previše da nekom drugom ne oduzmem šansu - zaključila je.
Sastojci u tripicama koje su danas presudile dvama kandidatima su: luk, celer, stabljika celera, mrkva, žuta mrkva, pastrnjak, peršinov list, komorač, sjeckana rajčica, bijelo vino, lovor, ružmarin, kadulja, peperoncino, tripice, voda ili temeljac, sol, papar, limunova korica, maslinovo ulje, parmezan (ribanac).
Ispali Marina i Andrija, Marko Palfi briljirao
Najbolji je bio Marko Palfi s 14 pogodaka, a prvi je ispao Andrija Prostran. Imao je osam pogodaka od mogućih 21. Radovan mu je preporučio restoran u njegovom rodnom Zadru koji ima dobre tripice što je Andrija odbio.
- Ova osoba je znala da danas odlazi, na papir je napisala: 'Hvala Vam na svemu!' - rekao je Mate i obznanio da se radi o Marini. Rekao je da je možda i najpravednije da ide doma, budući da je bila vođa tima. Marini je žao što je ispao Andrija jer misli da nije trebao ispasti. Jedina stvar koja će joj nedostajati su ljudi koji su se natjecali s njom. Njezin odlazak najviše je pogodio Ines.
- Netko bi mislio da je šest tjedana malo za upoznati osobu, ali mislim da ćemo biti prijateljice cijeli život - rekla je.