Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularna voditeljica

Mia Kovačić otkrila da se cijeli život bori s ovim poremećajem: 'To je jako teško...'

Foto: instagram
1/21
19.06.2024.
u 11:31

Mia Kovačić otkrila je da se cijeli život bori s poremećajem, odnosno disleksijom.

Voditeljica In Magazin emisije Mia Kovačić nedavno je gostovala u jednom podcastu gdje se otvorila o problemu s kojim se bori cijeli život. Naime, atraktivna voditeljica ima dijagnozu - disleksija. 

- Da, jako je to teško. Otkrila sam to kada sam bila mala. Oduvijek sam bila disciplinirano dijete, ali sam puno vremena provodila za knjigom da bi mogla nešto usvojiti. I onda kada ti učiteljica kaže da to nije dovoljno, onda znaš da nešto ne valja. Svaki disleksičar će ti reći da ti ne vidiš to što drugi vide. Ne vidiš neku riječ, određene dijelove i slova ne možeš razaznati jednostavno, tebi mozak to drugačije percipira. Danas postoje određene aplikacije i fontovi koji ti olakšavaju to, ali prije toga nije bilo - iskreno je ispričala 41-godišnjakinja u podcastu 24 sata

Disleksija je specifičan oblik poremećaja čitanja. Disleksične osobe imaju problema s čitanjem, pisanjem te samim time i učenjem. Poremećaj se manifestira u izostavljanju i nadodavanju slova pri čitanju, a pojavljuju se i ostali problemi u perceptivnom i jezičnom razvoju.

Neki dokazi pokazuju kako uzrok disleksije može biti različit način obrade podataka u mozgu kod pisanoga i/ili govornoga jezika. Iako je disleksija navodno rezultat različitosti u neurološkom smislu, ona nije poremećaj inteligencije. Osobe s disleksijom su prosječne i natprosječne inteligencije.

 

1/13

 

VEZANI ČLANCI:

 

 

Mnoge osobe koje su u svojim profesionalnim životima postigle zamjetne karijere, koje su zadužile čovječanstvo epohalnim otkrićima, u čijim umjetničkih ostvarenjima uživaju generacije, imale su disleksiju. Među njima nalaze se znameniti umjetnici, znanstvenici, sportaši, političari, čak i vrlo plodni pisci, kao što je, na primjer, bila Agata Christie. Mnogi od njih ostavili su nam svjedočanstva o svojim teškoćama, o problemima u školovanju, nerazumijevanju okoline. Njihovi primjeri ohrabrenje su za svaku mladu osobu s disleksijom, ali i za roditelje djece s disleksijom. Oni pokazuju da disleksija nije trajna kočnica u intelektualnom napretku, već teškoća s kojom se može uspješno raditi i zadovoljno živjeti, pisao je hud.hr. 

 

 

VIDEO: U Zagrebu otkrili bistu Johnnyja Štulića, izradio ju je bubnjar Boris Leiner

Ključne riječi

Komentara 1

OT
otrovnijezik
12:40 19.06.2024.

Prekrasna si!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije