Pobjednice su najslađeg kulinarskog showa i dobitnice glavne nagrade od 50 tisuća kuna prijateljice i policajke u pritvorskoj jedinici – 46-godišnja Dubravka Kolarić i 45-godišnja Marijana Šustić.
– Dobili smo potvrdu da dobro radimo ono što radimo i da naše slastice imaju određenu kvalitetu – zadovoljno je istaknula Dubravka, s kojom se složila i njezina partnerica, a složno su zaključile i da će dio novčane nagrade uložiti u slastičarsku opremu.
– Kad mi kći dođe u kuhinju, obavezno mi spali lopaticu za miješanje pa moram po drugu – našalila se Marijana.
Upravo su njihova djeca bila najoduševljenija pobjedom.
– Imam sina i puno susjeda, a njezina cijela obitelj voli slastice. Već za doručak volim napraviti nešto, primjerice buhtle sa sirom. Baš volim pripremati kolače, to mi je nešto normalno i spontano. Netko se ujutro ustane i razmišlja kako će se našminkati, a ja razmišljam što bih mogla ispeći. Marijana je još gora – kaže Dubravka.
– U mojim slasticama najviše uživaju kolege s posla. Oni pometu sve, moja djeca ne baš toliko. Ona vole dvije vrste, i to je to. Valjda im postane dosadno kada im je stalno dostupno – kaže Marijana kojoj je u showu najveći izazov bio priprema makrona.
– Pripremala sam ih kod kuće nekoliko puta, ali shvatila sam da bih trebala od početka do kraja gledati Žaklinu kako ona to radi da sve točno vidim. U pravilu su mi bili slatki i nikakvi, dok nisam probala njezine s malinama, oni su odlični – kaže Marijana.
Njezina je partnerica pak još pod dojmom poznanstava s kandidatima.
– Kada dolaziš u emisiju u kojoj ćeš se natjecati, normalno je da očekuješ natjecateljsku atmosferu. No kada sam upoznala kandidate, nije se u meni probudio natjecateljski duh. Željela sam da smo svi dobri. Bilo mi je žao kad su prvi kandidati ispali. Bilo mi je žao što nismo svi zajedno mogli sudjelovati u showu do kraja – otkrila je Dubravka dodajući što je naučila od članova žirija.
– Čim smo čuli tko će biti u žiriju, osjećale smo se počašćeno što će nas baš oni ocjenjivati. Mnogo smo toga naučili. Recimo, one najosnovnije stvari koje čine dobar recept, primjerice da se vrhnje ne smije previše izlupati, pa način miješanja želatine, da se šećer i voda za karamel ne smiju miješati... Kolegice, prijateljice i pobjednice dobile su dodatnu motivaciju da pokrenu vlastiti biznis.
– Dubravka i ja voljele bismo otvoriti nešto svoje, i to ne samo vezano uz slastičarstvo jer me jako zanima i kuhanje. Željela bih imati nešto svoje gdje ću moći pripremati hranu s prirodnim, ekološki uzgojenim sastojcima, domaće pekmeze, kruh iz krušne peći, domaće štrukle… nešto čemu se ljudi vraćaju i što zapravo mnogi i ne znaju cijeniti. Vraćanje tradicionalnom, starom i dobrom – otkrila je Marijana.
– Planovi vezani uz slastičarstvo uvijek su mi želja, ali posao nam zaista oduzima puno vremena. No nadamo se da ćemo uskoro u mirovinu pa ćemo se ozbiljnije početi baviti slastičarstvom. Tada ćemo imati više vremena za usavršavanje svega što znamo i svega što smo naučile u showu – dodala je Dubravka.
>> Natjecatelji showa podijelili tajnu svojih božićnih slastica