PRINCEZA SRCA

Obilježava se 27 godina od tragične smrti princeze Diana, a kada je preminula javnost je ovo zamjerila kraljici

Foto: Pa/Pixsell
1/10
31.08.2024.
u 08:00

Prometna nesreća u kojoj je princeza preminula, dogodila se godinu dana nakon što se i službeno razvela od tada princa, a sada kralja Charlesa

Princeza Diana tragično je preminula na današnji dan prije 27 godina kada je nastradala u prometnoj nesreći tunela Pont de l'Alma u Parizu. Te kobne noći zajedno sa svojim partnerom filmskim producentom Dodijem Al-Fayedom vozila se u luksuznom Mercedesu kojim je upravljao vozač Henri Paul, koji je pod utjecajem alkohola i antidepresiva izgubio nadzor nad vozilom. Fatalnu nesreću preživio je jedino Dianin tjelesni čuvar Trevor Rees-Jones (56). Narednik Xavier Gourmelon, koji je vodio tim za spašavanje u Parizu, rekao je da su Dianine posljednje riječi bile: ‘Moj Bože, što se dogodilo?’.

Princeza je zadobila teške unutarnje ozljede i iako su liječnici dali sve od sebe nisu joj uspjeli spasiti život, a stručnjaci su kasnije u svojim analizama tvrdili kako bi Diana preživjela nesreću da je imala vezan sigurnosni pojas. Nesreća se dogodila godinu dana nakon što se i službeno razvela od tada princa, a sada kralja Charlesa. Dianin bivši butler je 2003. godine objavio bilješku koju je britanska princeza napisala tijekom brakorazvodne parnice. 

VEZANI ČLANCI

‘Sjedim ovdje za svojim stolom i želim da me netko zagrli, ohrabri da ostanem jaka i držim glavu visoko. Ova faza u mom životu je najopasnija. X planira ‘nesreću’ u mom autu, kvar na kočnicama i ozbiljnu ozljedu glave kako bi Charlesu otvorio put za brak’, navodno je Diana napisala. Kako su se tih godina pojavile brojne glasine oko nesreće u kojoj su život izgubili Diana, njezin partner i vozač, britanska metropolitanska policija pokrenula je istragu naziva Paget.

Na pokretanju ove istrage najviše je inzistirao Dodijev otac Mohammed Al Fayed koji je bio uvjeren kako ova nesreća nije bila slučajna. Istraga i dokazi nisu išli tome u prilog i nije pronađeno ništa što bi potvrdilo Al Fayedove tvrdnje. Kada je Diana preminula britanska javnost je najviše zamjerala kraljici Elizabeti što se držala po strani i što se nije obratila javnosti nakon Dianine smrti. Naime, nakon nesreće, kraljica Elizabeta odlučila je ostati s Harryjem i Williamom u dvorcu Balmoral u kojem kraljevska obitelj tradicionalno provodi praznike i javnost joj je zamjerila što nije došla u London gdje se ispred palače okupljalo mnoštvo i odavali su počast Diani. Kraljica je to učinila nakon nekoliko dana, a javnosti se obratila 9. rujna u prijenosu uživo i na početku svog govora je rekla kako govori iz srca. 

"Prvo, želim osobno odati počast Diani. Bila je izuzetno i nadareno ljudsko biće. U dobrim i lošim vremenima, nikada nije izgubila sposobnost da se nasmije te da nadahne druge svojom toplinom i dobrotom. Divila sam joj se i poštovala zbog njezine energije i posvećenosti drugima, posebno zbog njezine privrženosti svoja dva dječaka’, rekla je tada kraljica Elizabeta.

VIDEO Severina prepričala što se dogodilo na granici: 'Neću u Srbiju dok joj je diktator na vlasti'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije