NAPETOST JE SVE VEĆA

Princ Harry slavi 40. rođendan uz suprugu i djecu, ali s drugim članovima obitelji još je u zavadi

Foto: Reuters
1/11
15.09.2024.
u 14:30

"Bio sam zabrinut zbog tridesete, uzbuđen sam zbog četrdesete", rekao je u nedavnoj izjavi za BBC, dodajući da mu je to što je postao otac dalo "svježu perspektivu života"

Mlađi sin kralja Charlesa III., princ Harry koji sada živi u Kaliforniji sa suprugom, američkom televizijskom glumicom Meghan Markle i njihovo dvoje djece slavi svoj 40. rođendan.  Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, petogodišnji princ Archie i trogodišnja princeza Lilibet žive u Montecitu u blizini Santa Barbare i njihovi susjedi su brojne poznate osobe, poput voditeljice Oprah Winfrey s kojom su bliski prijatelji.  "Bio sam zabrinut zbog tridesete, uzbuđen sam zbog četrdesete", rekao je u nedavnoj izjavi za BBC, dodajući da mu je to što je postao otac dalo "svježu perspektivu života". "Biti tata jedna je od najvećih životnih radosti i samo me je dodatno motivirao da ovaj svijet učinim boljim mjestom", dodao je. Harry je, međutim, i dalje izoliran od kraljevske obitelji i čini se da su male šanse da se vrati u 'stado'. Harryjeve veze s obitelji postale napetije otkako je sa suprugom napustio kraljevski život i preselio se u Sjevernu Ameriku početkom 2020. godine. 

Napetost između princa i njegove obitelji započela je s eksplozivnim američkim televizijskim intervjuom u kojem je par tvrdio da su stariji članovi kraljevske obitelji imali rasistička nagađanja o boji kože njihova nerođenog sina, a potom je uslijedio potpuni razdor objavom Harryjeve biografije "Spare".  Knjiga je doživljena kao napad na stoljetnu instituciju kraljevske obitelji, koja još uvijek igra središnju ulogu u britanskom životu. Uključuje duge odlomke o Harryjevom zategnutom odnosu s njegovim "voljenim bratom" Williamom (42), kojeg također opisuje kao svog "arhineprijatelja". 

VEZANI ČLANCI

Stručnjaci su za AFP rekli da ne vide nikakvo pomirenje na horizontu. "To bi vjerojatno do sada već bilo riješeno da je ikakav dogovor bio moguć", rekao je Mark Garnett sa Sveučilišta Lancaster u sjeverozapadnoj Engleskoj. Harry je u veljači posjetio oca, koji je ranije objavio da boluje od raka, i poslije izjavio američkoj TV mreži ABC da je "siguran" da bi dijagnoza mogla ponovno okupiti obitelj.

Međutim, tijekom drugog prinčeva posjeta Londonu u svibnju, otac i sin su bili na odvojenim događajima u blizini, ali se nisu sreli. Harry je navodno odbio poziv da ostane u Buckinghamskoj palači tijekom posjeta i umjesto toga odsjeo u londonskom hotelu. Odnosi između Williama i Harryja, čija je nekoć bliska veza iskovana smrću njihove majke princeze Diane 1997., javno su i dalje hladni. 

GALERIJA Kate Middleton omiljena je članica kraljevske obitelji, ovo su njena najbolja izdanja

1/43

Viđeni su zajedno na sprovodu pokojne kraljice u rujnu 2022., ali su se jasno držali podalje jedan od drugoga. Isto je bilo i na očevoj krunidbi u svibnju prošle godine. Dvojica braće navodno niti ne razgovaraju.  Dok Harry i Meghan imaju više pristaša u Sjedinjenim Državama, britanska javnost također je očito stala na stranu u obiteljskoj svađi.

Harry i Meghan čame na dnu anketa kraljevske popularnosti, zajedno s njegovim osramoćenim ujakom princom Andrewom, čije su ga veze s pokojnim američkim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom učinile nepoželjnom  osobom.  Nasuprot tome, William i njegova supruga Catherine, koja se oporavlja od raka, iznimno su popularni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije