Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rock velikani

The Smashing Pumpkins premijerno u Hrvatskoj na INmusic festivalu

The Smashing Pumpkins
Foto: Profimedia
1/3
25.10.2023.
u 12:49

The Smashing Pumpkins jedan su od ključnih glazbenih sastava koji su obilježili zvuk grungea i devedesetih svojom jedinstvenom mješavinom psihodelije, heavy metal rifova, art rocka, shoegazea i sanjivog liricizma. Bend su 1988. godine u Chicagu osnovali frontmen i gitarist Billy Corgan, gitarist James Iha, basistica D'arcy Wretzky i bubnjar Jimmy Chamberlin

Jedan od najutjecajnijih alternativnih rock bendova, The Smashing Pumpkins, drugi su potvrđeni headliner INmusic festivala #16, uz već najavljene The National!

The Smashing Pumpkins jedan su od ključnih glazbenih sastava koji su obilježili zvuk grungea i devedesetih svojom jedinstvenom mješavinom psihodelije, heavy metal rifova, art rocka, shoegazea i sanjivog liricizma. Bend su 1988. godine u Chicagu osnovali frontmen i gitarist Billy Corgan, gitarist James Iha, basistica D'arcy Wretzky i bubnjar Jimmy Chamberlin. Debitantskim albumom 'Gish' 1991. godine osvojili su glazbenu kritiku i uvrstili se u prvi red nadolazećeg grunge vala koji će u narednim godinama osvojiti svjetsku glazbenu scenu. Uslijedio je multiplatinasti 'Siamese Dream' 1993. godine kojega je uz Butch Viga kao producenta i prvog albuma benda producirao Billy Corgan. Album je osim komercijalnog uspjeha i hit singlova 'Today', 'Cherub Rock', 'Disarm' i 'Rocket' od glazbene kritike jednoglasno proglašen jednim od najboljih alternativnih rock albuma svih vremena.

Foto: Promo

Dvije godine kasnije The Smashing Pumpkins izdaju konceptualni 'Mellon Collie and the Infinite Sadness' koji zasjeda na prvo mjesto Billboardove ljestvice uz multiplatinasti status a singlovi 'Bullet with Butterfly Wings', 'Tonight, Tonight' i '1979' bendu donose Grammy, dvije MTV Video Music nagrade i American Music Award za najbolji alternativni glazbeni sastav. Turbulentne godine pod lupom svjetske javnosti i promjene u sastavu benda rezultiraju formalnim raspadom benda 2000. godine no članovi aktivno stvaraju u sklopu drugih glazbenih projekata, a Billy Corgan kao glavni autor benda reformira The Smashing Pumpkins 2005. i uz promjene u postavi benda izdaje pet studijskih albuma.

VEZANI ČLANCI: 

James Iha i Jimmy Chamberlin se trajno vraćaju u bend 2018. godine, a u studenom 2022. godine započinje sukcesivno izdavanje trostrukog albuma 'Atum: A Rock Opera in Three Acts', čiji je završni treći čin svjetlo dana ugledao u svibnju ove godine. Riječ je o studijskoj rock operi u 33 pjesme koje se tematski nastavljaju na prethodnike 'Mellon Collie and the Infinite Sadness' (1995) i 'Machina/The Machines of God' (2000) i nedvojbeno svjedoče o iznimnoj kreativnoj energiji benda koji iza sebe već ima više od 30 milijuna prodanih albuma, nemjerljiv umjetnički ugled i headline nastupe na najvećim glazbenim festivalima diljem svijeta. The Smashing Pumpkins premijerno će nastupiti pred domaćom publikom u lipnju 2024. godine u sklopu INmusic festivala #16.

INmusic festival vraća se na jarunske otoke od 24. do 26. lipnja 2024. u svom šesnaestom izdanju kao najdugovječniji, najveći i najznačajniji hrvatski međunarodni glazbeni festival svjetske reputacije. Trodnevne festivalske ulaznice za INmusic festival #16 dostupne su putem službenog festivalskog webshopa po cijeni od 89 EUR (+ troškovi transakcije).

VIDEO: Objavljene nove poruke Ivaniševića bivšoj supruzi: 'Najbolje šta sma napravia je šta san te privaria' 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije