Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDILA SAMO 44 GLASA

Ovo je najbolji rezultat Hrvatske od osamostaljenja! Švicarska je pobjednik Eurovizije. Baby Lasagna je 2.

Malmo: Baby Lasagna izveo je 'Rim Tim Tagi Dim' s kojim je postao favorit Eurosonga ove godine
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/24
11.05.2024.
u 23:47

Naš Baby Lasagna završio je na drugom mjestu Eurovizije što je najbolji rezultat Hrvatske od osamostaljenja.

Završilo je finale Eurovizije. Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna završio je na drugom mjestu, a pobijedila je Švicarska i njihovi predstavnici - Nemo. Hrvatska je s glasovima publike skupila 547 bodova (žiri nam je dao 210 bodova, a publika čak 337 ), no Švicarci su ga prešišali nakon što su od publike dobili 236 bodova + 265 bodova žirija.   

Naš Baby Lasagna bio je favorit i kladioničari su mu tjednima pobjedu na 68. izdanju ovog natjecanja. Danas se za pobjedu borio s 24 natjecatelja - jer netom prije finala dogodio se skandal i Nizozemac Joost je diskvalificiran. Fanovi na društvenim mrežama pišu da nikada nije bilo više drame na ovom natjecanju.  U finalu smo tako redom gledali Švedsku, Ukrajinu, Njemačku, Luksemburg, Izrael, Litvu, Španjolsku, Estoniju, Irsku, Latviju, Grčku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Italiju, Srbiju, Finsku, Portugal, Armeniju, Cipar, Švicarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Gruziju, Francusku i Austriju. 

Kroz večerašnju finalnu večer u Malmö Areni vodile su nas hollywoodska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Osim zemalja koje su nastupale bio je i odličan zabavni program, pa su se tako na pozornici pojavili Charlotte Perrelli, Carola i Conchita Wurst. Pjevala je Loreen, ali i bend Alcazar koji se samo zbog ovog opet okupio. Eurovizija se gleda i u Zagrebu na Europskom trgu. 

Završila je Eurovizija, pobijedila je Švicarska. 

00:33 Hrvatska je s glasovima publike skupila 547 bodova, no Švicarac ga je prešišao nakon što je od publike dobio 236 bodova + 265 bodova žirija. 

Foto: Eurovision.tv

Ukrajina je 12 bodova dala Švicarskoj. 12 bodova Ujedinjenog Kraljevstva otišlo je Portugalu. Luksemburg je dao 12 bodova Švicarskoj. Azerbejdžan je 12 bodova dao Švicarskoj. San Marino je 12 bodova dao Švicarskoj. Malta je dala Švicarskoj 12 Hrvatska je 12 bodova dala Portugalu. Albanija je 12 bodova dala Švicarskoj. Češka je 12 bodova dala Ukrajini. Izrael je 12 bodova dao Luksemburgu. Australija je 12 bodova dala Irskoj. Danska je 12 bodova dala Švicarskoj. Španjolska je 12 bodova dala Švicarskoj. Norveška je 12 bodova dala Švicarskoj. Njemačka je 12 bodova dala Švedskoj. Armenija je 12 bodova dala Francuskoj. Slovenija je 12 bodova dala Francuskoj. Gruzija je 12 bodova dala Švicarskoj. Švicarska je 12 bodova dala Grčkoj. Modavisjkih 12 bodova otišlo je Ukrajini. Estonija je dala 12 bodova Švicarskoj. Norveška se nije pojavila kako bi čitala glasove, pa ih je čitao Martin Osterdahl. Švicarskoj su dali 12 bodova. Austrija je svojih 12 bodova dala Švicarskoj. Francuska je 12 bodova dala Portugalu. Italija je 12 bodova dala Švicarskoj. Finci su 12 bodova dali Švicarskoj. Portugal je 12 bodova dao Švicarskoj. Belgija je 12 bodova dala Francuskoj. Island je 12 bodova dao Francuskoj. 12 bodova iz Latvije je otišlo Švicarskoj. Irska je 12 bodova dala Švicarskoj. Švicarskoj je 12 bodova došlo i od Poljske. Hrvatskoj je 12 bodova dao Cipar. Litva je 12 bodova dala Švicarskoj. 12 bodova Hrvatska je dobila od Srbije. Švedska je Švicarskoj dala 12 bodova. 

A ovako je glasala Hrvatska:

Foto: Screenshot

23:51 Glasanje je završeno

23:23 U tijeku je show program u kojem će nastupati brojni poznati glazbenici,

23:17 Svi natjecatelji su završili svoje nastupe. 

23:13 Nakon predstavnika Francuske na eurovizijsku pozornicu stiže Kaleen iz Austrije s pjesmom "We will rave". Glazba je dio Kaleenina života od ranog djetinjstva; čim je prohodala, počela je plesati kod kuće u dnevnoj sobi kad su na televiziji bile glazbene emisije. Godine 2021. Kaleen je bila kreativna direktorica Dječjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije za Španjolsku i Bugarsku, kao i kreativna direktorica za Španjolsku i scenska redateljica cijele produkcije 2022. godine.

Austria Kaleen during rehearsals for the Eurovision Song Contest 2024 in Malmo, Sweden on May 10, 2024. Photo by Nisse Nilsson/Stella Pictures/ABACAPRESS.COM Photo: Stella Pictures/ABACA/ABACA
Foto: Stella Pictures/ABACA/ABACA

23:07 Francuski predstavnik na ovogodišnjoj Euroviziji je Slimane koji nastupa s pjesmom "Mon amour" koju je izveo i na našoj Dori. Slimane Nebchi, poznatiji kao Slimane, rođen je Alžirac, a odrastao je u Francuskoj. Prvo je počeo s obradama na YouTubeu 2009. godine, a kasnije je sudjelovao u nekoliko glazbenih natjecanja kao što su Nouvelle Star 2009. i X Factor 2011. godine. Pjesmu 'Mon Amour' napisali su Meir Salah, Yaacov i pjevač Slimane.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Francuska, Slimane Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

23:03 Nutsa Buzaladze predstavlja Gruziju s pjesmom "Firefighter". Ostvarila je veliki uspjeh i izvan svoje zemlje, uključujući i plasman među 12 najboljih na "American Idolu" 2023., gdje je izvela duet s Kylie Minogue. Izvele su Kyliein hit "Can’t Get You Out Of My Head". Nutsa je 2019. izdala svoj debitantski album pod imenom Nutsa22, koji pokriva ne samo gruzijske pjesme već i skladbe na engleskom jeziku.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Gruzija, , Nutsa Buzaladze Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

23:00 Na pozornicu je stigao Baby Lasagna, a publika ga je dočekala pljeskom i već na prve taktove "Rim Tim Tagi Dim" svi su počeli plesati u ritmu ovog hita i cijela dvorana u kojoj je devet tisuća gledatelja pjevaju s našim Markom Purišićem njegov hit! Samouvjerenim i energičnim nastupom uz odlične efekte pokazao je još jednom zašto je favorit za pobjednika. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Hrvatska Baby Lasagna Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:54 Iz susjedne Slovenije na eurovizijsku pozornicu stigla je Raiven s pjesmom "Veronika" koja je inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj. - Pjesma nije pisana s idejom odlaska na Eurosong. Dok smo je stvarali, fokusirala sam se na dramatičnu kvalitetu, ključnu za efektivno predstavljanje Veronikine priče, htjela sam da njezina priča, ne samo da bude izvedena, već da rezonira s 2024. godinom. Ideja da treba glazbu koja je taman – kinematografska i suvremena – bila je prisutna tijekom kreativnog procesa - otkrila je Raiven. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Slovenija, Raiven Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22: 47 21. na eurovizijsku pozornicu stiže Nemo i ovaj predstavnik Švicarske najveća je konkurencija našem Baby Lasagni. Nemo osim što pjeva svira i violinu, klavir i bubnjeve. Svoj prvi EP objavio je 2015. godine, a našao se u top 100 najslušanijih u Švicarskoj. Uspjeha je imao i s drugim singlovima, a do sada je objavio tri EP-a. Najuspješnija pjesma mu je "Du". Prije četiri godine počeo je pisati i producirati za druge glazbenike, ali i objavljivati pjesme na engleskom jeziku. U glazbi često tematizira rodni identitet, mentalno zdravlje te se inspirira svojim životom. Sudjelovao je i u švicarskoj verziji showa "Masked Singer". Nemo se maskirao u pandu te je završio na petom mjestu. Na Euroviziji predstavit će se s pjesmom "The Code" koja je djelomično inspirirana i stvarnim životom.  - The Code govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - opis je pjesme koji je Nemo dao. Publika je s oduševljenjem i pljeskom pratila njegov nastup u Malmö Areni.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Svicarska, Nemo Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:43 Nakon Armenije nastupa predstavnica Cipra Sília Kapsí. Ova pjevačica, plesačica i glumica rođena je 2006. godine i Cipar predstavlja s pjesmom "Liar". Silia je pjevačica ciparskog i grčkog podrijetla, rođena i odrasla u Sydneyju. Silia je 2022. objavila debitantsku pjesmu "Who Am I?", koju je napisala i skladala u dobi od 12 godina. Sljedeći singlovi, "No Boys Allowed" i "Disco Dancer", uslijedili su u ožujku i svibnju 2023. godine

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Cipar, Silia Kapsis Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:38 Iz Armenije na eurovizijsku pozornicu stiže dvojac Landaniva s pjesmom "Jako" i rasplesali su publiku svojim hitom. Ovaj dvojac čine armenska pjevačica Jaklin Baghdasaryan i francuski multiinstrumentalist Louis Thomas. Od tradicionalnih balkanskih melodija do ritmova jazza i reggaea, za pjesme ovog dvojca kažu da nadilaze granice, spajajući tradicionalne armenske melodije s glazbom koja ih je nadahnula tijekom njihovih putovanja po Latinskoj Americi, Africi i otoku Réunion.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Armenija, Ladaniva Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

22:35 Iz Portugala na eurovizijsku pozornicu stigla je Iolanda s pjesmom "Grito". Već sa 14 napravila prve korake u pisanju stihova te je za par godina počela i nastupati u barovima i nacionalnim natjecanjima talenata. Kasnije se preselila u Veliku Britaniju, gdje je studirala pisanje pjesama na BIMM-u na Sveučilištu u Sussexu.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Portugal, Iolanda Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:30 Windows95man iz Finske nastupa deseti s pjesmom "No Rules!". Windows95man je poznati zabavljač, plesač i traženi model, cijenjen u Finskoj i cijelom svijetu. Njegovi DJ setovi, koji se sastoje od eurodance i techno hitova 90-ih, kombinirani su s tako intenzivnim nastupima uživo da je publika redovito ostajala bez daha.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Finska, Windows95man Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:27 Teodora Pavlovska javnosti poznatija kao Teya Dora je predstavnica Srbije nastupila je druga na pozornici u Malmo Areni i publici u dvorani i milijunima gledatelja diljem svijeta predstavila je pjesmu "Ramonda". Ona je prošle godine objavila hit 'Džanum', koji se pojavilo u popularnoj seriji 'Južni Vetar'. Njezina pjesma je nakon šest mjeseci poslušana više od 42 milijuna puta samo na Spotifyju, a na YouTubeu je imala  43 milijuna pregleda. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Srbija, Teya Dora Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:21 Angelina Mango prva je žena koja je pobijedila na San remu u zadnjih deset godina i na Euroviziji Italiju predstavlja s pjesmom "La noia". Popularnost koju je postigla nakon pobjede na Sanremu ne smeta joj i kaže da joj je drago kada je ljudi prepoznaju i prilaze joj na ulici jer voli kada ljudi prenose pozitivu i ljubav. Angelina je odrasla u glazbenoj obitelji, a talent za pisanje pjesama pokazala je u vrlo ranoj dobi. Kada je gostovala u emisiji "Zvijezde pjevaju" rekla je kako joj se jako sviđa glazba Baby Lasagne. - Jako je drag i ljubazan i jako mi se sviđa njegova pjesma i energija, a super mi je i njegovo ime – rekla nam je Angelina. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Italija, Angelina Mango Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:17 Predstavnici Norveške ove godine su Gate s pjesmom "Ulvahe". Njihova jedinstvena kombinacija tradicionalne norveške narodne glazbe i eksplozivnog rocka omogućila im je da dođu i do svjetskih pozornica. Bend se na glazbenu scenu vratio 2017. nakon što su uzeli 12-godišnju pauzu.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Norveska, Gate Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:09 Predstavnik Velike Britanije Olly Alexander nastupio je četvrti s pjesmom "Dizzy". Ovaj glazbenik je i glumac i modna ikona te je su njegova dva albuma bila broj jedan u Velikoj Britaniji i nedavno mu je dodijeljena nagrada BRIT Billion Award. Velika Britanija pripada skupini pet zemalja koje izravno ulaze svake godine u finale, a ove godine po prvi puta te zemlje nastupaju i u polufinalnim večerima. 

Foto: Reuters

22:04 Marina Satti predstavlja Grčku i nastupa treća s pjesmom "Zari". Ova mlada pjevačica je tijekom svoje karijere razvila jedinstveni zvuk koji kombinira različite glazbene tradicije uz koje je odrasla, poput grčke, arapske i balkanske. U svibnju 2022. Satti je objavila svoj prvi album YENNA.

 

22:00 Dons je jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Latvije posljednjeg desetljeća i na Euroviziji svoju zemlju predstavlja s pjesmom "Hollow". Ovu baladu skladao je s irskim tekstopiscem i producentom Liamom Geddesom i američkom skladateljicom Kate Northrop.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Latvija, Dons Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:57 Bambie Ray Robinson predstavljaju Irsku na Euroviziji s pjesmom "Doomsday Blue" koja je oda queer zajednici. Robinsonova glazba inspirirana je raznim temama, uključujući raskide, vještičarenje i ovisnost o drogama.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Irska, Bambie Thug Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:52 Predstavnici Estonije su 5MIINUST x Puuluup koji su imali energičan nastup na eurovizijskoj pozornici i dobro su zabavili  ljude okupljene u Malmö Areni. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Estonija, 5miinust and Puuluup Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:48 Nebulossa s pjesmom "Zorra" predstavlja Španjolsku na ovogodišnjoj Euroviziji i Španjolska je jedna od pet zemalja koja izravno ulaze u finale. Od ove godine uvedeno je pravilo da se i te zemlje publici mogu predstaviti u polufinalnim večerima, a ne tek u finalu kako je dosad bio običaj. Kladionice joj predviđaju zadnje mjesto

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Spanjolska, Nebulossa Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:40 Silvester Belt predstavlja Litvu na Euroviziji i kako ističe glazba je bila sastavni dio njegovog života od djetinjstva. Njegove su pjesme nadahnute osobnim životnim iskustvima, posebno na dio oko istraživanje svoje seksualnosti u homofobnom okruženju u kojem je odrastao i govori o tome kako je potiskivanje tih emocija duboko utjecalo na njega. Na Euroviziji se predstavio pjesmom "Luktelk" koja govori o tome kako je biti zaglavljeni u limbu između jedva postojanja i osjećaja da ste živi.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Litva, Silvester Belt Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:37 Predstavnica Izraela Eden Golan nastupila je s pjesmom "Hurricane". Poprilično neugodna situacija dočekala je predstavnicu Izraela kada je odrađivala svoju probu uoči večerašnjeg nastupa na polufinale Eurovizije. Naime, pjevačica Eden Golan, koja je skoro dobila i zabranu sudjelovanja, na generalnoj je probi pred fanovima dočekana sa zvižducima. 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Izrael, Eden Golan Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:31 TALI iz Luksemburga s pjesmom "Fighter" i ona je prva koja predstavlja Luksemburgu na Euroviziji nakon više od 30 godina! Godine 2021. objavila je svoj debitantski EP "Lose You", koji je napisala zajedno s Francisom of Delirium. TALI sada radi na svom debi albumu s novim bendom Blue Stripes. Osim svoje uspješne pop i kantautorske karijere, glumila je u kratkom indie filmu "Agua", a također je stvorila uspješnu karijeru u kazalištu.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Generalna proba uoci finalne veceri Eurosonga. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:27 Issak predstavlja Njemačku ove godine i to s pjesmom "Always On The Run". Svoju glazbenu karijeru je započeo kao 12-godišnjak svirajući i pjevajući na ulici, a veliki proboj na glazbenoj sceni je doživio prije tri godine kada je pobijedio u talent showu "Show Your Talent". A talenata Issak ima mnogo, pa tako osim što pjeva svira gitaru, klavir, ukulele i bubnjeve.

 

21:23 Alyona Alyona & Jerry Heil s pjesmom "Teresa & Maria" predstavile su Ukrajinu na ovom prestižnom glazbenom natjecanju. Alyona Alyona najpopularnija je reperica u Ukrajini i suosnivačica velike lokalne izdavačke kuće s kojom su suradnju potpisali pobjednici Eurosonga 2022. Kalush Orchestra. Jerry Heil postala je jako popularna umjetnica sa svojim videoblogovima, koji imaju desetke milijuna pregleda na YouTubeu. Pjesma "Teresa & Maria", objašnjavaju izvođačice, napisana je kako bi podsjetila ljude da je svatko sposoban postići velike stvari u životu i da nas kroz život definiraju naša djela.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Ukrajina, Alyona Alyona and Jerry Heil Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

21:18 Zemlju domaćina ove godine predstavljaju Marcus & Martinus s pjesmom "Unforgettable". Blizanci Marcus & Martinus stekli su slavu kao jedna od najvećih skandinavskih pop senzacija nakon što su osvojili norveški 'Junior MGP' 2012. U dobi od 9 godina, njihova pjesma "To Dråper Vann" dospjela je među 10 najboljih, a ubrzo ju je slijedio njihov najveći hit do danas, "Elektrisk", koji je ostao na ljestvicama 66 uzastopnih tjedana.

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga, Svedska Marcus & Martinus Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

---

21:17: Otvorene su linije za glasanje

21:12 Voditeljice Malin Åkerman i Petra Mede stigle na pozornicu 

11.05.2024. Malmo, Svedska - Finalna vecer Eurosonga. Baby Lasagna Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21:06 Počela je parada zastava i izvode se hitovi kao što su 

Icona Pop: "I Love It"

Ace of Base: "Beautiful Life"

Roxette: "The Look"

Lykke Li: "I Follow Rivers"

Axwell & Ingrosso: "Sun is Shining"

ABBA: "Gimme! Gimme! Gimme!"

21:00 Počela je Eurovizija. Švedska princeza obratila se gledateljima

VIDEO Baby Lasagna uoči finala: Hvala vam do neba, mislit ću na vas dok budem izlazio na tu pozornicu

Komentara 156

HI
Hrvat iz Prigorja
22:35 11.05.2024.

Možete eurosong od danas zvati g.a.y festival, ovo je strašno

CR
crodux
23:36 11.05.2024.

fascinira me jedino to da još nitko nije javno osudio promoviranje pederluka,sotonizma, prdofiliju i narkomaniju!!?

DU
Deleted user
22:42 11.05.2024.

Svijet se teško razbolio i nema mu lijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije