IDEMO U BERBU

ANKETA Vaterpolisti, Sandra, Barbara, Tin.. Koliko medalja će Hrvatska osvojiti na Olimpijskim igrama?

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju sa 14:12 u te osigurali plasman u četvrtrfinale  Olimpijade
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
26.07.2024.
u 20:07

Od svog prvog samostalnog nastupa u Barceloni 1992. godine Hrvatska je na Ljetnim olimpijskim igrama osvojila ukupno 41 medalju, od toga 14 zlatnih

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 73 sportaša, od čega 58 muških i 15 ženskih predstavnika iz 16 sportova, a ukupno hrvatsko izaslanstvo brojat će 157 osoba.

Hrvatsku će u Parizu predstavljati dva ekipna sporta, rukometaši (14) i vaterpolisti (13), a u Francusku putuje i devet predstavnika u atletici i šest jedriličara. Put Pariza će dva gimnastičara, biciklist Marin Ranteš, boksač Gabrijel Veočić, petorica veslača, tri predstavnika u džudu, dva u kajaku i kanuu, po troje u tekvondou, plivanju i streljaštvu, te po četvero u stolnom tenisu i tenisu.

Što se tiče broja hrvatskih sportaša na dosadašnji igrama, ove u Parizu su u "zlatnoj sredini" i po broju sportaša i sportova. Apsolutni rekorderi po masovnosti su  Igre u Londonu 2012. godine na kojima je nastupilo čak 107 sportaša u 18 sportova, te one u Pekingu s 101 sportašem.

U odnosu na Pariz 2024 Hrvatska je imala više svojih predstavnika još na Igrama u Sydneyu (91), Riju (88), Atlanti (85), a manje sportaša je nastupilo u Barceloni (41) i Tokiju (59).

Također, po broju sportova u kojima se natječu hrvatski sportaši, ispod Pariza su Barcelona (12), Sydney (12), Atlanta (14), Atena (14) i Peking (15), dok je u Tokiju bio jednak broj sportova - 16. Na ovim Igrama će Hrvatska, točnije Marin Ranteš, po prvi puta nastupiti u BMX biciklizmu, dok Hrvatska ima po prvi puta predstavnika u disciplini kite (Martin Dolenc) i jedrenju na dasci (Palma Čargo).

Olimpijske igre 2024. u Parizu: Raspored nastupa hrvatskih sportaša

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju sa 14:12 u te osigurali plasman u četvrtrfinale  Olimpijade
1/4

Od svog prvog samostalnog nastupa u Barceloni 1992. godine Hrvatska je na Ljetnim olimpijskim igrama osvojila ukupno 41 medalju, od toga 14 zlatnih.

Najuspješniji hrvatski olimpijski nastup bio je u Rio de Janeiru, gdje su naši sportaši osvojili 10 medalja, od čega pet zlatnih.
Od osamostaljenja, pod hrvatskom zastavom samo se četiri hrvatska sportaša mogu pohvaliti s tri olimpijske medalje. Jedan od njih je rukometni vratar Venio Losert, koji je od Atlante preko Atene do Londona čuvao hrvatski gol i osvajao odličja.

Preostala trojica su veslači. Braća Martin i Valent Sinković, najbolji hrvatski veslači, osvojili su dosad srebro u četvercu na pariće u Londonu 2012. godine, kao i legendarno zlato u dvojcu na pariće u Riju 2016. godine, te zlato u dvojcu u Tokiju, dok Damir Martin ima dva srebra i broncu. U Parizu se Sinkovićima i Martinu veslačima pruža šansa za rekordno četvrto odličje.
Po dva odličja imaju atletičarka Sandra Perković, vaterpolisti Maro Joković, Andro Bušlje, Josip Pavić, Damir Burić,Sandro Sukno i Igor Hinić ,tenisač Goran Ivanišević, atletičarka Blanka Vlašić, veslači Nikša i Siniša Skelin, dizač utega Nikolaj Pešalov i jedriličar Tonći Stipanović.

Komentara 2

BO
BO22A
14:54 27.07.2024.

Možda 3 kolajne.

Avatar Tombstone
Tombstone
23:43 26.07.2024.

U disciplini kite ziher dobivamo medalju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije