MATE MALEŠ

Bivši igrač RIjeke ima lijek za Gattusa: 'Hajduk bih srušio na isti način kao i njegov Milan'

Rijeka: HNK Rijeka i HNK Hajduk u utakmici 29. kola Prve HNL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
29.09.2024.
u 14:43

Bit će Hajduku nezgodno na Rujevici. Neće Splićanima biti lagano, iako su se zadnjih nekoliko utakmica posložili i vidljiv je njihov napredak. No, unatoč svemu, laganu prednost ipak bih dao Rijeci, govori nam Mate Maleš

Današnji Jadranski derbi od 20 sati na Rujevici sigurno će izazvati veliku pozornost. Uostalom, tako je uvijek kada se sastaju momčadi Rijeke i Hajduka. Bit će to ukupno 175. međusobna utakmica ovih dviju momčad u zadnjih, gotovo osamdeset godina. Kada govorimo o omjerima, Hajduk je upisao 65 pobjeda, a Rijeka 54, uz isto toliko remija. Ili, još preciznije, danas će ove dvije momčadi odigrati svoj 160. ligaški dvoboj. Naravno, ukupno gledajući i 58 utakmica iz bivše Jugoslavije. Otkako je hrvatske nogometne lige ove dvije momčadi igrale su 101 utakmicu. Splitska momčad uspješnija je za jednu pobjedu (39 prema 38), uz 24 remija.

Jedini bez poraza

Bit će to sraz jedinih dviju neporaženih momčadi nakon sedam prvenstvenih kola. Rijeka je do sada primila samo jedan pogodak, u derbiju s Dinamom na Rujevici koji je završio 1:1. Rijeka dočekuje Hajduk sa sjajnim nizom koji kaže da su protiv Splićana slavili u pet od šest zadnjih utakmica. Triput je protiv Hajduka slavio i Željko Sopić, bivši trener Hajduka. Sigurno će na Sopićevoj ostavštini strategiju za današnji Jadranski derbi graditi i Radomir Đalović.

GALERIJA Bjelica pobjedom proslavio povratak u Dinamo! Plavi u velikom stilu najavili kraj krize

Rijeka: HNK Rijeka i HNK Hajduk u utakmici 29. kola Prve HNL
1/51

Mate Maleš danas je pomoćnik Nikici Jelaviću u juniorima Lokomotive, a igrao je za Rijeku. Ovako on vidi današnji sraz...

- Bit će Hajduku nezgodno na Rujevici. Neće Splićanima biti lagano, iako su se zadnjih nekoliko utakmica posložili i vidljiv je njihov napredak. No, unatoč svemu, laganu prednost ipak bih dao Rijeci. Ne samo zbog onoga što se događalo u njihovih zadnjih pet-šest utakmica, već zbog svega unazad pet-šest godina. Posebice u Kekovoj eri. Znamo da je Hajduk svih ovih godina loše prolazio protiv Rijeke. Na Poljudu, ali i na Rujevici gdje Rijeci ove utakmice odgovaraju.

Rijeka je dobro izgledala pod Sopićem, Đalović je samo nastavio taj put...

- Svi znamo koliko je Sopić dobar trener. Sigurno Đalović ima posebnu dodatnu emociju prema klubu i navijačima. Poremetila ih je ona utakmica protiv Olimpije. Da se to nije dogodilo, Rijeka bi bila bolja u prvenstvu. Sada opet pod Đalovićem imaju posebnu energiju i zajedništvo.

Maleš je jedan od onih koji znaju kako protiv Gennara Gattusa. Naime, 2017. je u Europskoj ligi s Rijekom svladao Milan. Bilo je tada 2:0 za Rijeku, a na klupi Milana bio je današnji trener Hajduka.

- Gattuso je od tada puno toga prošao. U ovom kratkom razdoblju vidimo i promjene u Hajduku. Stvari se pod njim lagano mijenjaju, ima svoj stil igre i sada momčad pokušava igrati i biti kompaktna. Ivan Rakitić donio je povezanost u momčadi, a Gattuso drugačiju energiju i disciplinu. Dižu se i kroz sezonu će izgledati sve bolje. Prvi put sam na Maksimiru vidio da Hajduk nešto pokušava, da se igrači ne plaše i da pokušavaju otvarati igru od vratara. Rakitić je donio mirnoću i sigurnost, on suigrače čini boljima.

Što objektivno slabija momčad mora imati da bi pobijedila kvalitetnijeg protivnika kao što ste vi napravili 2017. godine?

- U takvim utakmicama morate imate višu dozu agresije. Ako je protivnik kvalitetniji i bolji u posjedu, morate se usuditi izaći visoko, preuzeti rizik i biti im blizu. Takvim momčadima ne smijete dati da stoper i vezni igrači imaju previše vremena, da ulaze u igru i razigravaju.

Dakle, tako biste se danas suprotstavili Hajduku da ste na klupi Rijeke?

Gennaro je osvježenje

- Definitivno. Protiv koga god igrate, ne volite agresivnog suparnika. To je sigurno jedno od rješenja, posebice ako ste uvježbavali momčad za tu varijantu.

Kako vam Gattuso djeluje svojom osobnošću?

- Osvježavajuće za cijelu našu ligu. Ima pozitivnu energiju i dosta emocije unosi u posao. Puno je toga donio Hajduku, što do izražaja dolazi zadnja dva-tri tjedna.

Stavimo li Marka Livaju po strani, gdje je Hajdukova rezerva?

- U narednom će se periodu dodatno opustiti i poboljšat će igru u posjedu i otvaranju igre. Oni idu prema tome, a vidljivo je sve bilo protiv Dinama gdje su težili igri čak i pod teretom pogrešaka. Zato će im važan biti Rakitić. Imaju mladog Durdova... - zaključio je Maleš.

VIDEO Prvi trening Nenada Bjelice kao novog/starog trenera Dinama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije