RECEPT JE JEDNOSTAVAN

Bjelica nema vremena za kemijanje, evo kakav će sastav poslati na teren u povratničkoj utakmici

Ante Čačić i Nenad Bjelica pozdravili su se prije početka utakmice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
28.09.2024.
u 10:03

Ima Bjelica ljudstvo, ima širinu, ništa se od toga nije izgubilo, pitanje je samo hoće li to na brzinu uspjeti uklopiti u jednu cjelinu koja će na pravi način iznijeti tri utakmice do novog reprezentativnog okupljanja

Drugi dolazak Nenada Bjelice u Dinamo u ovome se trenutku može poistovjetiti s reprezentativnom pauzom. Dok su utorak i srijeda prošli u definiranju pozicija maksimirskog kluba spram konačnog izbora oko nasljednika Sergeja Jakirovića, jutro četvrtka izrodilo je konačnu odluku i definitivno "da" pred oltarom s obje strane. Razumjeti valja, proces povratka osječkog stručnjaka u plave dvore nije bio nimalo jednostavan. Što zbog svih imena koje su u plavim odajama vrtjeli po šeširima, a što i zbog toga da je Bjelica imao pravovaljan ugovor s Union Berlinom koji ga je morao plaćati sve dok netko drugi za njega ne isplati odštetu, i tako do sljedećeg ljeta.

Bjelica je dakle, prvi put igrače u svlačionici okupio u četvrtak u 18 sati, svega okruglih 50 sati prije prve, povratničke utakmice. Lopta će se maksimirskim stadionom službeno zakotrljati večeras od 20 sati, kada glavni sudac, Zagrepčanin Toni Dadić da znak da može početi gradski derbi s Lokomotivom. Što je u ta dva dana mogao promijeniti Bjelica? Ako pitate Zlatka Dalića ili bilo kojeg izbornika nacionalne reprezentacije na svijetu, jesen definitivno - najmanje vole. Tri okupljanja, a na svakom igrače prije prve utakmice vidiš dva-tri dana. Što možeš? Ništa.

U prvom redu, problem nije taktičke naravi, već psihološke, što je i sam trener Dinama rekao na uvodnom predstavljanju. S igračima treba razgovarati, treba ih tek malo "trknuti" da se probude. Momčad je to koja nije navikla na poraze koji su se događali zadnjih tjedana, baš ih zato tek malo treba prodrmati. Prava terapija dakle, nije počela odlaskom Jakirovića, već dolaskom Bjelice i stožera od kakvih desetak ljudi, među kojima bitnu ulogu ima i mentalni trener, također Bjelica, ali junior.

Ako se časkom prebacimo na taktičku ploču u svlačionici plavih, ne bismo na njoj trebali vidjeti točkice u nekom novom rasporedu. Bjelica je kao trener vičan sustavu 4-3-3, što ga je pratilo velikim dijelom puta u prvom mandatu. Neće do te transformacije doći već večeras, možda ni u sljedećih desetak dana kada Dinamo čekaju Monaco i Varaždin. To treba uigravati, provjeravati i adaptirati pa bi umjesto 50 sati Bjelici trebalo 50 dana za prelazak na novi sustav. Večeras će na Lokomotivu, po nama, istih onih 4-2-3-1 koje je igrao i Jakirović, s tek možda pokojom promjenom u odnosu na dosadašnje razdoblje.

FOTO: Tko je supruga Nenada Bjelice? Zajedno su 30 godina, a upoznali su se preko njegove sestre

Ante Čačić i Nenad Bjelica pozdravili su se prije početka utakmice
1/15

Pozicija Ivana Nevistića je neupitna, a u odnosu na koprivničkih 1:4 mijenjat će se samo jedan od dva stopera. Budući da Samy Mmaee ne može konkurirati zbog ozljede, na njegovo će mjesto uskočiti Max Bernauer. Pierre-Gabriel i Ogiwara bit će na bekovima, a ulogu stopera i ovoga će puta imati Stefan Ristovski, baš kao što je to bio na kup-ogledu s Banjolama. Ostavljamo otvorenom i šansu da umjesto Bernauera zaigra Torrente.

Dvije šestice i ovoga će puta biti Mišić i Sučić. Tu dileme nema. Iako bi barem jednog od njih Bjelica volio imati što svježijeg za europski okršaj s Monacom u srijedu, situacija zahtjeva da večeras obojica krenu od starta. Tu uvijek mogu pomoći iskusni Rog i mladi Pavić, sigurno je da ćemo barem jednog vidjeti u drugom poluvremenu. Ispred njih bit će Martin Baturina kojem u svakom slučaju treba jedna dobra, uvjerljiva predstava kako bi se vratio u pravu formu i prepoznatljivo stanje.

Iza Brune Petkovića, neospornog Bjeličinog liblinga i prve uzdanice, krilne pozicije zauzet će Marko Pjaca i Arber Hoxha. Dakle, promjena neće biti mnogo, ako ih uopće i bude u odnosu na zadnje utakmice. U usporedbi s Koprivnicom, vjerojatno neće početi Cordoba i Stojković, koji će ispasti zbog jedne "šestice" više.  U nastavku bi uz Roga ili Pavića mogli ući i Ademi, kojeg nismo stavili u njihovo društvo jer bi mogao pomoći i u pozicijama bliže golu, Stojković, Kačavenda, Mbuku, Cordoba, Špikić, Kulenović...

Ima Bjelica ljudstvo, ima širinu, ništa se od toga nije izgubilo, pitanje je samo hoće li to na brzinu uspjeti uklopiti u jednu cjelinu koja će na pravi način iznijeti tri utakmice do novog reprezentativnog okupljanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije