MOŽE LI OSIJEK DO VRHA?

Bjelica uoči utakmice odluke: Rijeka ima samo teorijske šanse i igrat će neopterećeno, takve su ekipe najopasnije

Bjelica i Ivušić najavili sraz Osijeka s Hajdukom u Gradskom vrtu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
23.04.2022.
u 17:00

Osijek u punom naletu ide na Rujevicu, a svoja očekivanja podijelio je i trener Nenad Bjelica

Osijek u svojoj klupskoj povijesti nikad nije ovako blizu kraja sezone imao ovako velike šanse za osvajanje naslova prvaka Prve HNL. Dinamovo ispuštanje sva tri boda na gostovanju kod Hajduka dalo je Osječanima veliku nadu u osvajanje naslova jer su trenutačno u situaciji da, ako pobijede u svih pet utakmica do kraja prvenstva, sigurno osvajaju prvi naslov prvaka Hrvatske otkako je kluba iz grada na Dravi.

Bez Škorića, Leovca, Jugovića...

Da je navijačima Osijeka netko prije početka sezone rekao da će pet kola prije kraja biti u situaciji da u pohodu na trofej ovise sami o sebi, vrlo vjerojatno bi svatko od njih to potpisao, a sigurno je toga svjestan i trener-menadžer Nenad Bjelica uoči prvog od pet predstojećih testova koji sigurno neće biti lagan. Jedina slavonska momčad iz Prve HNL danas u derbiju kola gostuje na Rujevici kod četvrtoplasirane Rijeke (20 sati).

16.04.2022., Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 31. kolo, NK Osijek - NK Hrvatski Dragovoljac. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

– Stanje i atmosfera u momčadi su najbolji mogući ako izuzmemo izostanke Leovca, Jugovića, Škorića i Malenice. Svi ostali su spremni, vidjeli smo i u prethodnim utakmicama, kada su nam nedostajali neki igrači, da su svi koji su dobili priliku istu iskoristili na najbolji mogući način. Zbog toga idemo s puno optimizma da na teškom terenu kakav je Rujevica možemo doći do nova tri boda – započeo je na konferenciji za medije trener Osijeka.

Očekivalo se da bi, nakon reprezentativne ozljede zgloba krajem ožujka, kapetan Osijeka Mile Škorić trebao biti oporavljen do utakmice s Rijekom. Međutim, Osijekov rekorder po broju nastupa u HNL-u ipak neće biti spreman za veliki ogled.

– Mile je pokušao, ali bol u zglobu je prevelika i ne bi imalo smisla riskirati. S druge strane imamo tri izuzetno kvalitetna stopera u Čeberku, Braliću i Lončaru koji su spremni za igru pa nema potrebe ići u bilo kakav rizik.

Bjelici je jasno da Rijeka više nije u utrci za naslov prvaka, ali ističe da bi zbog toga momčad Gorana Tomića možda mogla biti i opasnija.

16.04.2022., Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 31. kolo, NK Osijek - NK Hrvatski Dragovoljac. Nenad Bjelica Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

– Velika odgovornost, ali i agresivnost, veliki momčadski duh i kvaliteta ono su što nam treba. Igramo protiv momčadi koja i nije u najboljoj formi, ali ima kvalitetu. Oni imaju još samo teorijske šanse za naslov, zaostaju 11 bodova za prvom momčadi. Igrat će neopterećeno, a takve su momčadi najopasnije, zato tražim od svoje momčadi da igra na top-nivou – upozorava Bjelica.

Iako su prije toga dva puta na Kvarneru odigrali bljedunjave 0:0 utakmice, pogled na posljednji okršaj Rijeke i Osijeka na Rujevici neutralnim gledateljima daje dozu optimizma. Podsjetimo, u jednoj od najdramatičnijih i najatraktivnijih utakmica sezone Rijeka je u produžecima polufinala Kupa svladala Osijek s 3:2 (Merkulov zabio u 118. minuti) i tako Osijeku oduzela šansu za osvajanje Rabuzinova sunca. Bijelo-plavi će se sigurno htjeti revanširati jer taj je poraz bio bolan.

– Sve utakmice koje smo igrali na Rujevici bile su prave, mislim da smo se i u svakoj pokazali u dobrom svjetlu. I prošle sezone i ove bile su dosta dobre, to su utakmice u kojima su detalji odlučivali, a nadam se da ćemo sada ostvariti tu pobjedu koju žarko želimo – dodao je Bjelica.

Može li Osijek do naslova prvaka?

Dvoboj na Rujevici je prokomentirao i Osijekov ofenzivac Mijo Caktaš, koji je u posljednjem Osijekovu derbiju, protiv Hajduka u Gradskom vrtu (0:0) bio glavni tragičar promašivši vrata iz kaznenog udarca.

– Ovaj tjedan smo stvarno dobro radili i pripremali se za utakmicu s Rijekom. I zadnja utakmica dobro je izgledala, ali je Rijeka za taj gol bila bolja od nas. Znamo da ta utakmica ima veliku težinu, ali mi ćemo gledati sebe pa ćemo vidjeti do kud će nas to dovesti. Najbitnije je da se osvoje tri boda. Nije bitno tko će zabiti gol – rekao je Caktaš te se osvrnuo i na spomenuti kazneni udarac:

– Osjećao sam se da sam spreman, ali promašio sam. Ipak, mislim da sam se vratio na najbolji mogući način – referirao se na svoj pogodak protiv Slavena u utakmici nakon derbija protiv Hajduka.

16.04.2022., Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 31. kolo, NK Osijek - NK Hrvatski Dragovoljac. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Anegdota 13-13-13

Valja dodati i da je Bjelica, kao bivši trener Dinama, upitan i o smjeni donedavnog Dinamova trenera Željka Kopića, a prokomentirao ju je na poprilično kreativan i zanimljiv način.

– Znate li za priču 13-13-13? Jedan čovjek prolazio je pokraj ludnice, tamo je bio veliki zid i svi viču "13-13-13". Nije mu bilo jasno što se događa, no vidio je rupicu u zidu, pogledao, a iznutra ga štapom ubodu u oko i viču "14-14-14". Ne znam što se dogodilo i ne vodim brigu o drugima. Priča je poučna, ne guraj nos gdje ti nije mjesto – rekao je trener Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Ključne riječi

Komentara 1

DD
dobar.dan
18:38 23.04.2022.

0:3 za Osijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije