hrvatska – sad 1990.

Boban i Šuker bili su na Krimu, a Igor Štimac na terapiji u Splitu

Hrvatska - SAD 1990.
17.10.2014.
u 10:30

Izbornik je bio Dražan Jerković, u stručnome stožeru Ivica Grnja, Zdenko Kobeščak i Vladimir Lukarić, a u zapisniku samo 14 igrača.

Bilo je velikih pobjeda kockastih na svjetskim i europskim prvenstvima, rušili su, među ostalima, Talijane, Argentince, Engleze i Nijemce, ali u bogatoj povijesti reprezentacije teško da je ikad bilo toliko zanosa i euforije kao 17. listopada 1990. godine kada su u Maksimiru gostovali Amerikanci.

Posao oko organizacije prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije savršeno su odradili tadašnji predsjednik HNS-a Mladen Vedriš i tajnik NSJ-a Ante Pavlović, a Amerikance je u Zagreb, za 90.000 dolara, doveo naš poduzetnik iz Toronta John Lega Opačak.

Izbornik je bio Dražan Jerković, u stručnome stožeru Ivica Grnja, Zdenko Kobeščak i Vladimir Lukarić, a u zapisniku samo 14 igrača. Kasnije zvijezde vatrenih, Boban, Šuker, Bokšić, Jarni te Panadić istoga su dana igrali za mladu selekciju Jugoslavije na Krimu protiv tadašnjega SSSR-a, dok je tadašnji igrač Hajduka Igor Štimac bio na terapiji u Splitu tretirajući ozlijeđeni gležanj.

Od svih aktera povijesne utakmice, u hrvatskom nogometu važnu funkciju ima samo Zoran Vulić, izbornik selekcije do 19 godina.

Amerikance su pred 30.000 gledatelja nokautirali Aljoša Asanović i Ivan Cvjetković, poraz gostiju ublažio je Dayak, a prva violina utakmice bio je briljantni Marko Mlinarić, tada igrač Cannesa.

Za Hrvatsku su protiv Amerikanaca nastupili: Ladić (od 70. Gabrić), Kasalo, Vulić, Peršon (od 71. Židan), Dražić, Čelić, Asanović (od 58. Mladenović), Mlinarić, Kranjčar, Shala, Cvjetković.

>>Šuker: Svi znamo što je povijesna utakmica 1990. značila za Hrvatsku

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije