OLIMPIJSKI SKANDAL

Boksačica koju optužuju da je muškarac nakon zlata: 'Ovo je odgovor svima koji su protiv mene'

Boxing - Women's 66kg - Victory Ceremony
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
1/4
10.08.2024.
u 08:41

IBA je Imane Khelif i Tajvanku Lin Yu-Ting diskvalificirala uoči Svjetskog boksačkog prvenstva u New Delhiju prošle godine. MOO je odbio razmatati rezultate njihovog testiranja spola, navodeći da dolaze iz nepouzdanog izvora

Kontroverzna Alžirka Imane Khelif (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 66 kilograma na OI u Parizu. Khelif, čiji je nastup početkom Igara podigao mnogo prašine zbog njene povišene razine testosterona, u finalu je jednoglasnom odlukom sudaca svladala aktualnu svjetsku prvakinju Kineskinju Lu Yang (32). Bronce su osvojile Tajlanđanka Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin (27).

"Ja sam jaka žena. Žena s posebnom snagom. Hvala Bogu, ovo je moj odgovor. Ovo zlato je odgovor svima koji su bili protiv mene. Ponosna sam da sam izvela Alžir na ulice. To je čast. Ovo je medalja za cijeli arapski svijet. Hvala Bogu i hvala svima vama. Ne mogu opisati koliko sam zahvalna. Kako mi je čuti cijelu zemlju kako sa mnom i zbog mene pjeva našu himnu", rekla je Khelif nakon pobjede pa dodala:

"Ja sam žena kao i svaka druga žena. Rođena sam kao žena, živjela sam kao žena i borim se kao žena. U to nema sumnje. Naravno, postoje neprijatelji mojeg uspjeha. Moj uspjeh ima poseban ukus zbog ovih napada. Želim reći svijetu, posvetite se olimpijskim principima, nemojte maltretirati ljude! Ovo je poruke Olimpijskim igrama. Nadam se da će ljudi prestati s maltretiranjem. Mi smo došli na OI kao sportaši, nadam se da u budućnosti neće biti sličnih napada."

VIDEO Hrvatsku junakinju otac je napustio dok je imala pet godina, a 2008. gledala je smrti ravno u oči

Problem i burna rasprava u vezi Imane Khelif i druge boksačice, Lin Yu-Ting s Tajvana koja je također ušla u finale pero kategorije do 57 kilograma (večeras u 21.30) nastali su nakon što je MOO odlučio dopustiti njihovo sudjelovanje u boksačkom turniru usprkos testiranju IBA-e koja ih je zbog nalaza diskvalificirala iz natjecanja u ženskoj kategoriji uoči Svjetskog boksačkog prvenstva prošle godine u New Delhiju. 

"U svibnju 2022. godine IBA je napravila testove krvi kod četiri boksačice na prvenstvu u Istanbulu nakon što su dobili dojave ili izraze zabrinutosti boksačica, trenera, medicinskih timova i doktora uz ring. Dvije boksačice, Khelif i Lin, dobile su zabrinjavajuće rezultate, pa je organizacija ponovila testove u 2023. godini, ovog puta u New Delhiju", rekao je direktor IBA-e Chris Roberts dodajući kako je razlog suspenzije postojanje XY kromosoma kod obje boksačice. Lin se tada nije žalila, a Khelif je najprije uložila žalbu pa je povukla.

"Ne mogu vam reći jesu li testovi bili vjerodostojni ili nevjerodostojni jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna. Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li točni ili nisu jer nisu imali nikakva utjecaja na podobnost boksanja ovdje", bio je odgovor MOO-a koji je za boksačke turnire primijenio pravila koja su na snazi bila i tijekom igara u Tokiju 2021. godine, a koja ne uključuju testiranje spola. S druge strane, zbog financijskih i upravljačkih pitanja, odnosi MOO-a i IBA-e su zaoštreni.

GALERIJA Našli smo najbolje fotke s Olimpijade. Neke bi mogle završiti u Louvreu

Boxing - Women's 66kg - Victory Ceremony
1/55

 

Komentara 19

EJ
ejStef
09:37 10.08.2024.

I povišena razina testosterona i XY kromosomi. Ako već nije politički korektno gledati biologiju osobe, zar povišena razina testosterona nije doping? Ili se vraćamo u doba DDRa i SSSRa, ali gdje se više kemija nije potrebna da se prođe MOO? Danas je dovoljna šarena ideologija i sve je u redu...

Avatar tarana
tarana
10:23 10.08.2024.

Za pravu ženu pravi ženski sport.

DI
Dioniz
11:31 10.08.2024.

Kako je rekla ja sam žena sa posebnom snagom .pa naravno imaš jače kosti mišićnu gustoću točno zna koja je mogućnost ima svaka čast olimpijskom odboru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije