PRIJEPORI

Čop: O tajniku odlučuje vijeće HOO-a, a ne olimpijci

'20.03.2013., Zagreb - U hotelu Panorama Hrvatski olimpijski odbor potpisao je ugovore sa olimpijskim kandidatima za Olimpijske igre koje ce se odrzati u Rio de Janeiru 2016. godine. Josip Cop i Damir
Igor Kralj/PIXSELL
05.05.2013.
u 08:22

Premda HOO ima posebnu savjetnicu za opremu, na ovoljetnim Mediteranskim igrama hrvatski će sportaši nastupati u kupljenoj opremi u trgovinama poput Metroa

Doista je čudno što HOO i tvrtka 361 nisu nastavili suradnju ako se zna da su njihovu opremu hrvatski sportaši nosili na svojim dosad najuspješnijim olimpijskim igrama i da 361 pregovara s nekim drugim zemljama s ovih prostora.

- Nakon što smo definirali četverogodišnju ugovor vrijedan 18 milijuna kuna, kineski je proizvođač od svega odustao. No, mi imamo još dva potencijalna kineska partnera, a s jednim smo pri kraju razgovora - objasnio je stanje Josip Čop, glavni tajnik, koji se kandidirao za novi mandat, o čemu će biti riječi sutra na Vijeću HOO-a.

U HOO-u radi 15 sportaša

Čop je izbor aktualnog predsjednika Zlatka Mateše koji je, u korist svog dugogodišnjeg suradnika, navodno izjavio da će otići ako mu budu nametali tajnika. Priča o izboru glavnog tajnika usijala se jer resorni ministar Jovanović i doministar Skansi podržavaju protukandidata Tomislava Paškvalina, na što će Čop sarkastično:

- Ljudi zaboravljaju da se ovdje ne bira predsjednik, nego glavni tajnik putem natječaja i da o tome odlučuju najprije natječajna komisija, a potom Vijeće HOO-a. Ako se misli da je za to radno mjesto važno imati i podršku države, Kluba olimpijaca i nacionalnih saveza, neka se to ubuduće stavi u natječajne uvjete.

Zasmetalo je Čopu i to što je doministar Skansi kazao da u HOO-u radi samo jedan olimpijac (Danira Nakić Bilić).

- Gospodin Skansi je kazao da mi imamo 85 zaposlenika, a imamo ih 58, među kojima su olimpijke i Biserka Vrbek i Renata Šašak, a ukupno je tu 15 sportaša koji su bili prvaci Hrvatske ili bivše SFRJ, a to je 25 posto zaposlenih. Uostalom, neke poslove poput računovodstva ili prava vrhunski sportaši ne mogu obavljati odmah nakon svršetka karijere jer su se bavili sportom do svoje 35. godine, a tada njihovi vršnjaci već imaju 10 godina radnog iskustva. U takvim slučajevima teško je dati prednost sportašu pred onima koji su se školovali. Osim toga, uz sav naklon za ono što su napravili u vrijeme svojih karijera, treba vidjeti što su sportaši činili nakon završetka karijera, koliko su kao takvi pridonijeli sportu.

Dakako, napominje to i Čop, sve ovo nema veze s protukandidatom Paškvalinom, koji je olimpijac sa završenim fakultetom i iskustvom na upravljačkim funkcijama.

- S Paškvom sam u dobrim odnosima i on za izborno ludilo nije kriv.

Plaća poput premijerske

Baš Paškvalinu dobro će doći priča o plaći glavnog tajnika, koja je u veljači bila predmet spora između Ministarstva i HOO-a. Premda si je umanjio plaću sedam posto, i dalje se priča da Čop ima premijersku plaću.

- Visinu tajničke plaće određuje Vijeće HOO-a temeljem sistematizacije. Ima u ovoj državi onih koji imaju plaću od 18-19.000 kuna i nisu je zaslužili, a ja ću svoju uvijek zaslužiti. Za nekoga je u hrvatskom sportu, s obzirom na doprinos, i 1000 kuna velika plaća. Nitko ne veli da prije osam godina nismo imali nijednog razvojnog programa za trenere, a danas ih imamo šest, u kome su 74 trenera, niti da je do prije osam godina HOO imao samo dva razvojna programa za sportaše sa 120 korisnika, a sada ih ima šest sa 350 korisnika, za što smo zaslužni ja i moji suradnici - kaže Čop.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije