NOVI TRENER

Dinamo predstavio Bjelicu, a on poručio: Iznenađen sam, nisam ovo očekivao niti razmišljao o tome

Nenad Bjelica
Foto: GNK Dinamo
1/4
26.09.2024.
u 18:02

- Osjećaj je predivan i jako sam sretan što sam tu. Ova rezultatska kriza je neočekivana i nije puno toga upućivalo. Prije 12, 13 dana sam opušteno razgovarao s Jakirovićem koji je moj prijatelj. I ništa nije na ovo upućivalo, ali nogomet je nepredvidiv. Iznenađen sam, nisam ovo očekivao niti razmišljao o tome. Iznenađujuće je, ali to se događa u nogometu - rekao je Bjelica

Dinamovu prvu momčad od ovoga će četvrtka ponovno voditi trener Nenad Bjelica. Gotovo četiri i pol godine nakon odlaska iz Dinama trener Bjelica otvara svoj drugi mandat na klupi maksimirskog kluba. S plavima je potpisao višegodišnji ugovor, a momčad će izvesti već u subotnjoj prvenstvenoj utakmici protiv Lokomotive u Maksimiru nakon čega, već u srijedu, slijedi dvoboj Lige prvaka protiv Monaca, također u Zagrebu.

Svoj je prvi maksimirski mandat Bjelica otvorio u svibnju 2018. godine, kolo prije završetka prvenstva kad je Dinamo već matematički osigurao naslov prvaka za tu sezonu. Pritom je vodio momčad i do prvoga pokala, do pobjede u finalu Kupa protiv Hajduka s 1:0 u Vinkovcima.

Premijernu je utakmicu na plavoj klupi dočekao četiri dana ranije, 19. svibnja 2018., u pobjedi protiv zaprešićkog Intera s 3:1 u zadnjem prvenstvenom kolu, a do odlaska u travnju 2020. kreirao je dojmljiv niz: na utakmicama igranima na maksimirskom travnjaku nije upisao niti jedan poraz u dvobojima HNL-a, Kupa ili Superkupa. Niz je stao na brojci 36. U statistiku uključujemo i zadnju utakmicu iz njegova mandata, pobjedu protiv Istre 1961 s 2:0, pri čemu je momčad formalno vodio njegov asistent Rene Poms.

- Osjećaj je predivan i jako sam sretan što sam tu. Ova rezultatska kriza je neočekivana i nije puno toga upućivalo. Prije 12, 13 dana sam opušteno razgovarao s Jakirovićem koji je moj prijatelj. I ništa nije na ovo upućivalo, ali nogomet je nepredvidiv. Iznenađen sam, nisam ovo očekivao niti razmišljao o tome. Iznenađujuće je, ali to se događa u nogometu - rekao je Bjelica te dodao:

- Problem je psihološki, puno toga se ne može promijeniti u taktičko-igračkom smislu u kratkom roku, ali u psihološkom može. Radit ćemo na tome. Mislim da Dinamo ima sjajnu momčad. Poboljšavat ćemo igru Dinama i sve što se može. Kvaliteta definitivno postoji. Nemam prepreka što se tiče lige, ali pogotovo oko Dinama. S ovim dečkima sam odlično surađivao.

U objema je svojim europskim sezonama s Dinamom igrao u skupinama Uefinih natjecanja. Plave je u velikom stilu odveo u osminu finala Europa lige 2018/'19. što je bio Dinamov prvi ulazak u proljetni dio Uefina kalendara nakon 49 godina. U pretkolima Lige prvaka preskočili su izraelski Hapoel Beer Shevu i kazahstansku Astanu, dok je u play offu ipak bolji bio švicarski Young Boys. Europski put nastavili su u Europa ligi izborivši uvjerljivo prvo mjesto u skupini: iza Dinama poredali su se Fenerbahçe, Spartak Trnava i Anderlecht. U nokaut sustavu na proljeće pobijedili su Viktoriju Plzeň, dok ih je u osmini finala zaustavila Benfica u produžetku uzvratne utakmice u Lisabonu.

Plavi su bili konkurentni i sezonu kasnije u Ligi prvaka kad su na putu do grupne faze preskočili gruzijski Saburtalo, mađarski Ferencvaros uz gromkih 4:0 usred Budimpešte i norveški Rosenborg. Nezaboravnih 4:0 protiv Atalante na startu Lige prvaka uz hat-trick razigranog Mislava Oršića bili su bajkoviti uvod u natjecanje koje ćemo pamtiti i po dva remija protiv Shakhtara iz Donetska – velikih 2:2 u Kharkivu i još uvijek neprežaljenih 3:3 u Maksimiru uz dva primljena gola duboko u sučevoj nadoknadi vremena... 

Bjelica je s Dinamom u prvoj natjecateljskoj godini na europskoj sceni dohvatio tada rekordnih devet pobjeda u jednoj sezoni u Uefinim nadmetanjima. Istu brojku plavi su prvo ponovili u sezoni 2020/'21. ako pritom prolaz protiv Cluja na 11-erce računamo kao pobjedu, a ne remi, a potom i u sezoni 2021/'22. No, u oba ta slučaja momčad su do tih devet pobjeda vodili različiti treneri.

Pritom Bjelica drži i rekord po broju najviše postignutih pogodaka u jednoj europskoj sezoni: plavi su u izdanju 2018/'19. zabili 28 pogodaka. Istovjetan su rekordni učinak dosegnuli i u prošloj sezoni, 2023/'24., ali s različitim trenerima.

U svojoj je premijernoj natjecateljskoj godini s plavima na međunarodnoj sceni upisao čak 16 utakmica na klupi. Pritom mu, dakako, ubrajamo i zagrebački dvoboj protiv Benfice u kojem je formalno bio suspendiran. No, on je bio taj koji je pripremao, trenirao i uigravao momčad i, naposljetku, odredio taktiku i sastav. Već je i s tih 16 utakmica postao klupski rekorder: nijedan trener u Dinamovoj povijesti nije uspio voditi momčad u toliko europskih dvoboja u jednoj sezoni. Dotadašnji je maksimalan učinak bio 12 utakmica, a tu je granicu u međuvremenu uspio probiti jedino Damir Krznar zaustavivši se na 13.

Bjelica je u prethodnom mandatu, dakle, preuzeo plave u samoj završnici sezone kad su već osvojili prvenstvo, kasnije je potpisao dva naslova prvaka, po jedan Kup i Superkup uz plasman u osminu finala Europa lige i ulazak u Ligu prvaka. Dinamo je u njegovu premijernom mandatu odigrao 101 službenu utakmicu uz omjer od 73 pobjede, 15 remija i 13 poraza pri čemu su uračunate i dvije utakmice u kojima je bio suspendiran pa je momčad formalno vodio njegov asistent Poms.

"Treneru Bjelici čestitamo na novoj funkciji i želimo mu puno sreće i uspjeha na klupi Dinama", poručili su iz Dinama.

Ključne riječi

Komentara 18

FR
freeshooter
18:31 26.09.2024.

...nama je trebao trener sa iskustvom, netko tko je prošao teške odluke i napete trenutke koje samo nogomet može pružiti... kada se spominje, nikad neću zaboraviti ispadanje od Benfice, samo zato što smo splašeni ušli u utakmicu, Neno je bio u grču i zelen, i to je ekipa osjetila i tako disala... tek kada smo krenuli na sve ili ništa, za dlaku nam je pobjegao prolaz... to je sigurno bilo učenje za Bjelicu, kao i Shaktar, nadam se da je to bilo skupljanje tog potrebnog iskustva, koliko god nama najvijačima to tada bilo teško... sada očekujem da se više neće ponoviti... očekujem novog i iskusnijeg Nenu, prije svega hrabrog, jer ipak mora biti vođa plavih lavova, sretno...

MA
Mandrak99
18:37 26.09.2024.

Jadan on iznenadili ga iz Dinama,pa što nisi odbio kad si iznenađen...ah da 3 miliona... hehehe najveća prevara od trenera vec do nove godine bit Ce bivši,ali otpremninu Ce uzeti...pametne švabe ,nisu nasjele na varalicu i nisu platili otpremninu

NI
niko63
19:00 26.09.2024.

Mislim da Bjelica nije dobro rješenje ali je moglo biti i puno gore. Dinamo treba ozbiljnog dokazanog stranog trenera koji će voditi klub nekoliko godina kako bi se promijenile neke navike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije