Nakon remija juniora

Dinamova nogometna škola pred povijesnim neuspjehom

Split: Prva HNL Juniori, Hajduk - Dinamo
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
16.05.2023.
u 08:00

Ne dogodi li se čudo, ni jedna momčad Dinamove škole u ovoj sezoni neće se okititi naslovom prvaka, to je donedavno bilo nezamislivo. Dinamo, kao i svi naši klubovi, živi od prodaje igrača, a najisplativije je kad proda igrača iz svoje škole i zato se u Dinamu moraju primiti posla čak ako i juniori kojim čudom osvoje ovo prvenstvo

Dinamovi juniori imali su sve u svojim rukama, došli su na derbi s Hajdukom s dva boda prednosti, s tim da Hajduk ima utakmicu manje, i plavi bi pobjedom gotovo osigurali naslov prvaka. No sad je Hajduk blizu da treći put zaredom podigne pehar za naslov prvaka. Naime, utakmica je završila remijem (1:1) i sad Splićani sve drže u svojim rukama, sami odlučuju o sebi.

Remi odgovarao Hajduku

Hajduk i dalje ima dva boda manje od Dinama, ali pobijedi li u četiri utakmice, koliko je ostalo do kraja, pobjedama bi prestigao Zagrepčane. Hajduk ima zaostalu utakmicu s Osijekom, a do kraja još igra s Varaždinom te klubovima iz donjeg dijela ljestvice, Mladosti iz Ždralova i zaprešićkim Inkerom, a Dinamo ima tri utakmice, s Goricom, Varaždinom i Osijekom. Jasno je da se još može svašta dogoditi u tim susretima, ali plavi su jučer propustili veliku priliku na pomoćnom travnjaku Poljuda.

Utakmica je bila zanimljiva, na mahove su bili bolji jedni pa drugi, imali su prilike za pogotke i pobjeda je mogla otići na bilo koju stranu. Dinamo je došao na korak do velikog slavlja kad je Zlatan Koščević iskoristio dobro proigravanje Lukanića i u 55. minuti došao u vodstvo.

No onda je nesretni i nespretni Vito Čaić koji je ušao s klupe u samo 12 minuta dobio dva žuta kartona i plavi su se branili do kraja utakmice. I uspijevali sve do 94. minute kada je Krešimir Nazor iskoristio nesnalažljivost plave obrane i matirao odličnog vratara plavih Doriana Klarina za veliko slavlje pune tribine i igrača Hajduka koji su svjesni da su napravili veliki korak prema obrani naslova prvaka.

Još bi u Dinamu nekako progutali mogući novi gubitak naslova prvaka, ali ima tu više problema. Jer, nisu samo juniori blizu sezone bez trofeja, bez naslova su i sve ostale mlađe kategorije maksimirskog kluba, a to je doista neuspjeh kluba koji se godinama dičio svojom nogometnom školom. No ni to nije sve što treba brinuti u Maksimirskoj 128. Posljednjih godina ta škola ne izbacuje dovoljan broj igrača koji bi mogli igrati u prvoj momčadi. Zasad bi to mogli biti Gabrijel Rukavina, Fran Topić i Moreno Živković, u juniorima su u Splitu dobri bili Lukanić te vratar Klarin, ali ni oni nisu nešto posebno iskakali i ne možemo ni za koga staviti ruku u vatru da će uskoro biti važan igrač prve momčadi.

Dario Šimić postao je glavni u sportskom sektoru Dinama. Iako se bliži prijelazni rok te Šimić i Bišćan moraju slagati kadrovsku križaljku, brinuti se o dovođenju pojačanja, Šimić će, što mu je prvo bilo i u opisu posla, morati puno posla posvetiti nogometnoj školi.

Uostalom, i kad je došao u Dinamo, rekao je: – Problem je što naša škola nema rezultate kao ranije, u prošlom ciklusu U21 reprezentacije imali smo puno igrača, a u ovom ciklusu ni jednog standardnog. Ključan je trener u klubu, oko njega se sve odigrava, on donosi rezultat i razvija mlade igrače.

Šimić sad ima trenera kojeg je želio, doveo je Igora Bišćana i tu će suradnja sigurno biti dobra. A već se najavljivalo da će škola doživjeti znatne promjene. Bilo ih je dosta i posljednjih godina, podsjetimo samo, u samo nekoliko godina šefovi omladinske škole bili su Ivo Šušak, Marijan Vlak, Damir Krznar, Željko Kopić, a sad je šef bivši reprezentativni vratar plavih Tomislav Butina. I koliko god je Dinamova škola imala kontinuitet i određene standarde, svaki novi šef imao je neku svoju ideju ili viziju, neke svoje ideje o trenerima koje je stavljao u određene selekcije, neki nisu bili baš po njihovu ukusu.

Nešto treba mijenjati

Nekoć je svakom mladom igraču bio privilegij i san zaigrati u Dinamu, a tadašnji maksimirski čelnici najveće talente iz cijele Hrvatske privlačili su visokim stipendijama i osiguravanjem životnih uvjeta njihovim obiteljima. I jasno je da su ih privlačili veliki transferi iz Dinama. Transfera ima i dalje, ali klinci sad i u drugim klubovima, kao u Lokomotivi, vide lakši put do seniorskog nogometa, a i drugi klubovi su sve bolji sa svojim školama i u njih ulažu. Dinamo očito mora naći nekakav novi model za svoju školu.

Dinamo, kao i svi naši klubovi, živi od prodaje igrača, a najisplativije je kad proda igrača iz svoje škole i zato se u Dinamu moraju primiti posla čak ako i juniori kojim čudom osvoje ovo prvenstvo.

– I Hajduk i mi imamo teške i zahtjevne suparnike do kraja sezone, imamo dva boda više, ali i utakmicu više. Tko bolje odradi završnicu sezone, na kraju će se i radovati – rekao je trener juniora Dinama Ivan Senzen.

Ključne riječi

Komentara 16

EJ
ejStef
08:46 16.05.2023.

Jako dobar pokazatelj kako je lako uništiti nešto što se gradilo desetljećima. Ova uprava će svojim potezima pokopati Dinamo, a imala je i ima toliko jaku podršku BBB i medija... Nije prvi klub koji će se uništiti jer se samo gleda kako podijeliti, a ne zaraditi novac. Šteta, taman je klub počeo imati kakve-takve rezultate u Europi, sada opet idemo u desetljeća europske margine...

PO
Poletarac101
08:23 16.05.2023.

Niš od toga :Šimić & Co....Nažalost je tak da od kada nema Maminja suša u Dinamu ...

LL
lijepa_li si
09:10 16.05.2023.

nažalost, predugo se dinamo prekomjerno bombardira. klub propada, orkestar svira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije