Idu po medalju

Euro 2016. posljednja je šansa Modrićeve generacije

 Hrvatska - Norveska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
12.12.2015.
u 15:25

Luka je napunio 30 godina, kapetanu Srni su već 33, Mandžukić i Ćorluka imaju 29, Subašić 31...

Hrvatska nogometna reprezentacija danas će na ceremoniji u Parizu, iza 18 sati, doznati suparnike u skupini Europskog prvenstva. Vatreni su u drugoj jakosnoj skupini zajedno s Italijom, Rusijom, Švicarskom, Austrijom i Ukrajinom. S tim reprezentacijama neće se moći sastati u grupnoj fazi.

Ante Čačić (62) u Pariz dolazi kao izbornik s najkraćim stažem na klupi reprezentacije, samo 80 dana, te kao šesti najstariji izbornik turnira. Stariji su od njega Irac Martin O'Neill (63), Španjolac Del Bosque (64), Rumunj Iordanescu (65), Šveđanin Lagerback (65) i Englez Hodgson (68). Ante, Ante, sad ga svi već znate, usto je i jedini izbornik sa stopostotnim učinkom, tri utakmice, tri pobjede.

Najintrigantnije Europsko prvenstvo u povijesti prati nekoliko velikih kontroverzija. Najprije ona o proširenju na čak 24 sudionika, naravno na Platinijevu inicijativu, što će teško pridonijeti atraktivnosti turnira, na kojemu će se prvi put naći nogometni liliputanci poput Velšana, Albanaca, Islanđana... Kvaliteta nogometa nesporno će se srozati, kao i interes za utakmice, čemu će pogodovati i nestabilna sigurnosna situacija u Francuskoj.

Da apsurd bude veći, "Robin Hood" europskog nogometa, darivatelj malih i siromašnih, Michel Platini, u vrijeme ždrijeba je pod Fifinom suspenzijom zbog sumnji da je primao mito. Da ima imalo morala, predsjednik Uefe danas bi u Parizu bio u rubrici "nedostaju".

Terorizam najveća prijetnja

Ipak, najveća briga organizatora bit će sigurnosni aspekt turnira, "Europskog prvenstva u maskirnoj odori", kako su ga neki nazvali nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u Parizu. Francuzi i Uefa uvjeravat će svakoga gosta kako se za "tu zahtjevnu sigurnosnu operaciju pripremaju već tri godine" te kako bi val otkazivanja navijačkih aranžmana bio trijumf onih sijača straha.

Samo iz Velike Britanije u Francusku stiže najmanje pola milijuna navijača, ali ovoga puta glavna sigurnosna tema u Francuskoj nije opasnost od huliganskih ispada, nego potpuna sigurnost svakoga navijača u svakom trenutku boravka na francuskom tlu. Lokalna policija upozorit će da je rizik od mogućih ekscesa povećan na trgovima i ulicama, dok su stadioni potpuno "sterilizirani" i kao takvi ne predstavljaju nikakvu opasnost za navijače.

Uefa će na turniru u Francuskoj (10. lipnja – 10. srpnja) okrenuti između 450 i 500 milijuna eura pa je shodno tome povećan i nagradni fond. Tako je svaka federacija samo za plasman u Francusku osigurala po osam milijuna eura, pobjeda u skupini donosi novi milijun, remi pola milijuna, a plasman u osminu finala dva milijuna eura.

Oproštaj kapetana Srne

Iz naše perspektive ovaj će turnir biti posljednja šansa jedne spektakularno nadarene generacije za eksploziju na velikom natjecanju, ono što čekamo od 1998. godine. Srna, Modrić, Ćorluka, Mandžukić, Rakitić i Olić posljednji put zajedno jurišaju na europsku medalju, što zacijelo pojačava njihov motiv, ali donosi i svojevrsni pritisak: što ako nas budu pamtili samo po tragediji protiv Turaka? Kapetan Darijo Srna u Francuskoj će se oprostiti od reprezentacije kao jedini hrvatski nogometaš koji je povezao čak četiri EP-a. Vrijeme je da u Francuskoj napokon prekinemo tu tajanstvenu suzdržanost na velikim smotrama.

>>Koga priželjkujete u skupini s Hrvatskom na Euru 2016.?

>>Reprezentacija nam je u eliti europskih prvenstava

>>Hrvatska već zaradila 8 milijuna eura, europskom prvaku 27 milijuna eura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije