NAKON EURA

Fenomenalni Hrvati otkrili kome su posvetili svoje medalje

14.12.2020.
u 07:00

Tin Srbić bio je favorit za zlato, uostalom, u finale je ušao s najboljom ocjenom iz kvalifikacija. Nastupio je kao šesti i svoju vježbu odvježbao je sjajno. Dobio je ocjenu 14,600

Hrvatski gimnastičari osvojili su tri medalje na 34. Europskom prvenstvu koje je završilo u turskom Mersinu. Tin Srbić osvojio je srebro u finalu vježbe na preči, Aurel Benović bio je srebrni na tlu, a Filip Ude na konju s hvataljkama. Blizu medalje bio je i Robert Seligman, ali na kraju je osvojio četvrto mjesto u finalu vježbe na konju s hvataljkama. Veliko iznenađenje dogodilo se u finalu vježbe na preči. Tin Srbić bio je favorit za zlato, uostalom, u finale je ušao s najboljom ocjenom iz kvalifikacija. Nastupio je kao šesti i svoju vježbu odvježbao je sjajno. Dobio je ocjenu 14,600 i čekao se samo kraj da počne slaviti zlatnu medalju.

Srbić neočekivano izgubio

No, onda se pojavio Robert Tvorogal iz Litve i izveo senzacionalnu vježbu. U kvalifikacijama je imao vježbu s početnom ocjenom 5.5, a u finale je početnu ocjenu digao na 6.4 i nije imao nijednu pogrešku. Dobio je ocjenu 14.800 čime je osvojio prvo mjesto.

- Malo je reći da sam u šoku. Ovo je veliko iznenađenje. U redu, imao je Tvorogal veću početnu ocjenu, ali imao je i grešaka. Nažalost, mislim da su suci malo pogriješili, naravno ne namjerno. Gimnastika je takav sport da puno ovisi o sucima. Srbiću se nešto slično dogodilo na svjetskom prvenstvu u Dohi kada je ostao bez medalje zbog pogreške sudaca - rekao je Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i bivši europski prvak na preči.

Prvo europsko finale i odmah medalja za Aurela Benovića, gimnastičara iz osječkog kluba Slavonija-Žito.

– Jako sam sretan kako sam odradio svoju vježbu. Nisam mogao ni sanjati da ću osvojiti srebrnu medalju. Moram prespavati da bih postao svjestan što sam zapravo napravio. Kako mi je trener završio u izolaciji, morao sam se sam psihički i fizički pripremati za nastup. Ovu medalju posvetio bih djevojci s kojom živim godinu i pol. Ona mi je najveća podrška. Ona me gura, ona me dizala kada sam padao. Sretna je ona, njezina obitelj, moja mama, ma cijela moja obitelj. Nadam se da na ovoj medalju neću stati. Moja vježba trenutačno ima drugu najveću polaznu ocjenu na svijetu – rekao je Aurel Benović.

Bez trenera je jučer bio i drugi osječki vježbač, Robert Seligman. Naime, njihov trener Vladimir Mađarević bio je negativan na COVID testiranju u Hrvatskoj, no kada je došao u Tursku bio je pozitivan na obveznom testiranju. I dok se naši vježbači danas vraćaju doma, Mađarević će sljedećih deset dana ostati u Turskoj.

– Što reći? Bio sam prvi u kvalifikacijama, a na kraju završim četvrti ne znam koji put. Bio sam favorit i ostaje mi gorak okus. No išao sam na sve ili ništa, ali ispalo je ovo drugo. Loše sam se osjećao još na zagrijavanju i nekako sam predosjetio da ću imati lošu izvedbu. Opet, biti četvrti u Europi nije loša stvar – rekao je Seligman.

Filip Ude bio je drugi i nije se ponovila Lausanne prije 12 godina, kada smo na EP-u imali dvojicu na postolju konja s hvataljkama. Tamo je Seligman bio treći.

– U ovoj ludoj i čudnoj godini osvojio sam srebro. Bog me nagradio prvo plasmanom u finale, a onda i medaljom. Bio sam savršeno spreman bez obzira na to što sam izgubio deset dana jer sam imao koronu. Obećao sam kćeri Evi da ću se vratiti s medaljom i to sam obećanje ispunio. Jedva čekam da dođem doma i da je zagrlim. Jasno, ova medalja i meni je najljepši božićni poklon. Konačno i ja mogu nekakvo odličje staviti pod bor na kraju godine – rekao je Ude.

Imamo dva sjajna juniora

Mateo Žugec je četvrti, a Liam Rabić peti junior Europe na konju s hvataljkama.

– Činjenica je da sam četvrti u Europi, ali nisam baš zadovoljan. Vježba je bila čista sve do samoga kraja, kada sam napravio dvije greške i to me stajalo medalje, čak i srebra. Na zagrijavanju su me obje ruke boljele, grčilo me, mislio sam da uopće neću moći napraviti nijedan element, a pogotovo ne cijelu vježbu. Ali, izbacio sam to sve iz glave, rekao si što bude bit će i evo, četvrti sam na kraju – rekao je Mateo.

Liam Rabić (ZTD Hrvatski sokol), još jedan biser potekao iz „tvornice“ trenera Lucijana Krcea koji je stvorio svjetskog prvaka Tina Srbića, u četvrtak je u Mersinu proslavio 17. rođendan, a ovo finale, njegovo prvo europsko, poželio si je za poklon. Na kraju je došlo i peto mjesto s ocjenom 13,066.

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
vjekoslavkatalina
07:18 14.12.2020.

Cestitke nasim gimnasticarima na medaljama..zasluzeno..ali imam osjecaj da smo bar za jednu zlatnu zakinuti..bar onu filipa udea...filip je fenomenalno odvjezbao...vjezbu na konju ali ocito suci su nagradili albanskog rusa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije