Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legende Mladosti protiv

Grb bez žapca gubi poveznicu sa svime što je naš klub simbolizirao

storyeditor/2022-09-26/mladost_logo.jpg
03.10.2022.
u 13:13

Bilo je to u vrijeme kada su nas navijači naših sportskih suparnika s mora, prije sedamdesetak godina, prozvali žabarima aludirajući na naše kontinentalno podrijetlo. I s vremenom, ono što je u početku bilo zamišljeno kao nešto podrugljivo i podsmješljivo, postalo je naš ponos, ističe se u pismu

Novi logotip Mladosti, isključivo u plavoj boji, mnogima nije "sjeo", a sad vidimo da se nije svidjelo ni bivšim vaterpolistima kluba sa Save. Legende Mladosti nisu se zadovoljile samo običnim mrmljanjem i negodovanjem u kuloarima, nego su sastavili i potpisali otvoreno pismo upravi kluba (i javnosti) u kojem su svoje protivljenje i argumentirali.
- S nevjericom smo posljednjih dana saznali da su pri formiranju nove uprave HAVK Mladosti promijenjene boje, grb i logotip kluba. Novom vodstvu kluba pritom izražavamo priznanje, jer je na sebe preuzelo teško breme njegova očuvanja u trenutcima kad su smanjeni financijski prinosi od Grada Zagreba, ali se nikako ne možemo složiti s izbacivanjem klupskih boja te žapca s vaterpolskom kapicom i loptom u ruci, kao simbola kluba.

Ne želeći se  previše vraćati u povijest, ipak moramo objasniti kako je žabac postao simbol kluba. Bilo je to u vrijeme kada su nas   navijači naših sportskih suparnika  s mora, prije sedamdesetak godina, prozvali žabarima aludirajući na naše kontinentalno podrijetlo. I s vremenom, ono što je u početku bilo zamišljeno kao nešto podrugljivo i podsmješljivo, postalo je naš ponos. Da, mi žabari zarekli smo se da ćemo ih sportski dostići. Na tome su radile generacije kluba da bi napokon s tim simbolom bilo osvojeno prvo prvenstvo bivše države. Pod tim imenom, a sada i sa simbolom koji  su  nosili  na trenirkama,  krajem  šezdesetih   godina prošloga stoljeća   stasala   je   prva legendarna generacija koja je godinama osvajala sve što se u Europi moglo osvojiti. Na tim temeljima odgajane su daljnje generacije vaterpolista koje su s ponosom isticale da su dio kluba sa  žabom na  prsima,   onom   koja   je   postala   nerazdvojni   dio   identiteta   jednog   od najuspješnijih svjetskih klubova.

Uz povremene padove, novi su naraštaji s tim simbolom, ponosno   nastavljali   boriti  se  i  držati  europski   vrh,   te   je   on   postao   dio   tradicije nas akademičara. Uklanjanje grba sa žapcem kakav je postojao desetljećima, odričemo se dijela  svega   onoga   čiji   smo   dio   svi   bili,   pa   se   na   taj   način   mogu   ukloniti   i   sve   zvjezdice   koje    simboliziraju sva dosad osvojena europska i državna prvenstva. Grb bez žapca gubi poveznicu sa svim što je dosad taj grb simbolizirao. Stoga apeliramo da se izvorni oblik grba vrati,  odnosno zadrži kako bi  nastavio svjedočiti  povijesnim uspjesima našega kluba.

Pismo su potpisala 18-orica bivših vaterpolista Mladosti: Tino Bilobrk, Želimir Bolfan, Ozren Bonačić, Milan Franjković, Boris Hadžiskerlev, Vedran Jerković, Mladen Jonke, Gordan Kolundžić, Krešimir Kruz, Danko Martinčević, Darko Pavljak, Rene Račić, Srđan Rmuš, Jakov Sedlar, Bruno Spiz, Karlo Stipanić, Dubravko Šimenc i Marijan Verži. Spomenuta gospoda potpisana je abecednim redom, nitko se, dakle, ničim nije želio izdvajati, ali ne možemo ne spomenuti da su među njima i trojica osvajača zlatnih olimpijskih medalja: Karlo Stipanić, Ozren Bonačić i Dubravko Šimenc.

- Ne dovodimo u pitanje novo vodstvo, dapače pružamo punu podršku predsjedniku dr. Mladenu Miškulinu, bivšem igraču Mladosti, ali ne možemo shvatiti zašto se odustaje od našeg tradicionalnog grba. Nije moderan? Pa, ni logotipi mnogih britanskih novina i drugih institucija ne izgledaju moderno, ali čuvaju tradiciju. Ni Jugu se ne može dogoditi takvo što, pa zašto se dira u našu Mladost? Ovo bih na neki način nazvao ubojstvom bez motiva - kazao nam je jedan od njih, legendarni vratar slavne Mladosti, Karlo Stipanić.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:56 03.10.2022.

Vaterpolisti su u pravu. Novi logo izgleda poput plutajuće morske mine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije