STUDENTI MEĐU FORMULAMA

Hrvati su majstori inovacije: S malo novca rade bolide kao ovi u najbogatijim zemljama

storyeditor/2024-08-16/RIJEKA_2.jpg
Privatna arhiva
17.08.2024.
u 08:00

Hrvatski studenti često nadoknađuju manjak resursa inovativnošću, preciznošću u izradi i velikim entuzijazmom. Uspjesi koje su već postigli na međunarodnoj sceni pokazuju da hrvatski timovi imaju sve što je potrebno za ravnopravnu borbu s najboljima

Stotine mladih inženjera i znanstvenika uputilo se prema Hrvatskoj jer počinje ovogodišnje izdanje Formule Student Alpe Adria. Od 20. do 25. kolovoza staza Bugatti Rimac domaćin je jednog od najuzbudljivijih događaja u regiji. Ulaz je besplatan za sve gledatelje. Ljubitelji Formula itekako će uživati u ovom oktanskom spektaklu jer će na poligonu biti jurilice koje već danas predstavljaju budućnost autoindustrije. Ovaj spektakularni događaj okuplja najbolje timove i bolide iz cijelog svijeta koji će se natjecati u EV (Electric Vehicle) i CV (Combustion Vehicle) kategorijama. Ove godine sudjelovanje je izborilo 60 timova od čak 280 prijavljenih. Hrvatsku predvode tri tima sa Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Odabir nije bio lagan zadatak

– FSAA 2023. privukla je iznimno velik interes i timova i javnosti, što pokazuje rastuću važnost ovog natjecanja u regiji i šire. Ove godine, FSAA će ugostiti 60 timova iz više od 20 zemalja, uključujući zemlje poput Njemačke, Italije, Poljske, Turske, Švedske, Hrvatske i mnogih drugih. Ova međunarodna dimenzija doprinosi raznolikosti i kvaliteti natjecanja, te omogućuje studentima da se natječu s najboljima iz cijelog svijeta. Sistem prijava za FSAA bio je vrlo kompetitivan. Timovi su se prijavljivali nekoliko mjeseci unaprijed, a sam postupak uključivao je podnošenje detaljnih tehničkih dokumenata i poslovnih planova, te kviz znanja. S obzirom na velik broj prijavljenih, odabrati timove koji će sudjelovati nije bio lagan zadatak. Organizacijski tim FSAA-a odabrao je najbolje timove koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete te imaju potencijal da donesu inovativna rješenja i pokažu izuzetne performanse na stazi. Ovaj rigorozni proces osigurava da FSAA i dalje ostaje jedno od najvažnijih studentskih inženjerskih natjecanja u regiji – rekao je Tibor Kezelj, predsjednik Udruge FSAA.

Među ovogodišnjim natjecateljima su i tri hrvatska tima. Tko su oni?

– U Hrvatskoj imamo tri tima, FSB Racing Team iz Zagreba, Riteh Racing Team iz Rijeke te FESB Racing Team iz Splita. Hrvatski timovi možda nemaju iste resurse kao neki od velikih timova iz zemalja poput Njemačke ili Italije, ali to ih ne sprečava da se natječu na vrlo visokoj razini. Hrvatski studenti često nadoknađuju manjak resursa inovativnošću, preciznošću u izradi i velikim entuzijazmom. Uspjesi koje su već postigli na međunarodnoj sceni pokazuju da hrvatski timovi imaju sve što je potrebno za ravnopravnu borbu s najboljima. Kada gledamo kroz prizmu Formule Student, budućnost hrvatske autoindustrije ima svijetle izglede, posebno u segmentu visoko sofisticiranih tehnologija i inženjerskih inovacija. Sudjelovanjem na ovakvim natjecanjima hrvatski studenti stječu iskustvo koje može biti temelj za razvoj domaće autoindustrije, posebno u područjima poput električnih vozila, održivih tehnologija i naprednih materijala.

Je li hrvatsko gospodarstvo prepoznalo mlade inovatore i ovu industriju, kakvu podršku oni imaju?

– Hrvatsko gospodarstvo počelo je prepoznavati potencijal mladih inovatora i važnost industrije koja se razvija kroz projekte poput Formule Student, ali ta podrška još nije dovoljno široko rasprostranjena. Neki dijelovi industrije, osobito tvrtke koje se bave visokom tehnologijom i automobilskom industrijom, shvatili su mogućnosti koje ovakvi projekti donose. Tvrtke kao što su Rimac Grupe, AVL Croatia i Pia Automation Croatia prepoznale su vrijednost koju mladi inženjeri i njihova inovativnost donose, te su postale važni partneri i podržavatelji ovih natjecanja. Ovaj dio industrije raste i razvija se, polako postavljajući temelje za jaču podršku studentima i inovatorima.

Stižu volonteri iz cijele Europe

Ovaj događaj izvrsna je prilika i za volontere koji na FSAA dolaze iz cijele Europe. Koliko će ih biti na ovogodišnjem natjecanju, iz kojih zemalja i koje benefite oni ostvaruju?

– Na ovogodišnjem FSAA-u očekuje se oko 50 volontera iz cijele Europe. Volonteri dobivaju dragocjeno iskustvo u organizaciji međunarodnog događaja, priliku za umrežavanje s profesionalcima iz industrije te uvid u najnovije tehnologije i inovacije u automobilskoj industriji. Sudjelovanje im može otvoriti vrata za buduće karijere u inženjerskim i tehnološkim sektorima.

Koliko je zahtjevno organizirati ovakvo natjecanje?

– Organizacija natjecanja poput FSAA izuzetno je zahtjevna i traje cijelu godinu. Tim radi od nule, bez prekida, kako bi osigurao da svaki detalj bude savršeno izveden. Svi aspekti natjecanja – od dizajna staze do logistike i tehničke podrške – pripremaju se i realiziraju s velikom pozornosti i predanošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije