Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO SMO ČEKALI

Hrvatski košarkaši kreću po Olimpijske igre. Evo gdje gledati Hezonju, Šarića i društvo, dvije su opcije

Opatija: Košarkaška utakmica Hrvatska - Brazil
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
01.07.2024.
u 23:01

Hrvatska je dosad nastupila na četirima Olimpijskim igrama (1992., 1996., 2008. i 2016.), a ovo joj je četvrti kvalifikacijski turnir

Na Olimpijskim igrama, najvećem festivalu ljudskog roda, hrvatski košarkaši dosad su nastupili četiri puta. Ratne 1992., u jeku agresije na Hrvatsku, Dražen, Kukoč, Rađa, Stojko i društvo osvojili su srebro zlatnog sjaja jer zlato je bilo rezervirano za originalni Dream Team s Jordanom, Magicom, Birdom, Barkleyjem...

Četiri godine kasnije, u Atlanti, Kukoč, Rađa i Stojko (ovaj put bez Dražena) nisu ni dospjeli do zone medalja jer su u četvrtfinalu izgubili od Australije (71:73).

Nakon propuštenog Sydneyja (2000.) i Atene (2004.) radi nenastupanja na svjetskim prvenstvima koja su tada bila kvalifikacijska, Hrvatska se na Olimpijskim igrama pojavila 2008. Pod ravnanjem Jasmina Repeše, olimpijska viza izborena je na turniru u Ateni. Presudnu pobjedu izborili su naši protiv Njemačke i Dirka Nowitzkog, za kojeg je Repeša našao savršenu formulu, žrtvovao je tri igrača i primirio tada ponajboljeg svjetskog košarkaša. Nowitzki nam jest zabio 30, ali gotovo polovicu (13) iz slobodnih bacanja.

Opatija: Košarkaška utakmica Hrvatska - Brazil
1/4

U Londonu nas nije bilo jer smo na Svjetskom prvenstvu 2010. ispali u osmini finala, no zato smo izborili nastup u Riju maestralnim igrama na kvalifikacijskom turniru u Torinu i pobjedama nad Grcima (polufinale) i Talijanima (finale). Bio je to vrhunac drugog izborničkog mandata Aleksandra Petrovića kojemu je malo nedostajalo da s nacionalnom vrstom završi u olimpijskom polufinalu. Od toga su nas dijelile dvije pogođene lopte u četvrtfinalu sa Srbijom pa se Hrvatska iz Rija vratila kao peta.

Nažalost, priliku da odemo u Tokio nismo iskoristili unatoč splitskom domaćinstvu kvalifikacijskog turnira. Nakon uvjerljivog poraza od Petrovićeva Brazila, Mršićeva Hrvatska napatila se s Tunisom i izgubila od Njemačke koja je izborila olimpijsku vizu, a dvije godine kasnije postala i svjetskim prvakom.

A kao takva Njemačka je, s finalistom Srbijom, osigurala nastup u Parizu, baš kao što su i najbolje plasirane kontinentalne reprezentacije Kanada, SAD, Južni Sudan, Japan i Australija te domaćin Francuska.

Inače, cijeli put hrvatske košarkaške reprezentacije naši će TV-gledatelji moći pogledati na čak dva kanala. Prijenose iz Grčke imat će RTL 2 i Sportklub Hrvatska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije