STIGLI SU

Hrvatski sportaši upozoreni da ne šetaju Parizom! Zbog sigurnosti se jednog moraju posebno čuvati

VL Pariz
Foto: VL
1/10
25.07.2024.
u 07:56

Po dolasku u Pariz, hrvatskim sportašima obradovalo se i dvoje policajaca, Nikolina i Alen, koji će, na ispomoći francuskim kolegama, u glavnom gradu Francuske provesti dva mjeseca

Jučer je u Pariz doputovala najveća skupina hrvatskih olimpijaca. U Grad Svjetlosti stigli su vaterpolisti i rukometaši, ali i stolnotenisači predvođeni izbornikom Nevenom Karkovićem. I svi oni u pariškoj zračnoj luci "Charles de Gaulle" dočekani su spontanim pljeskom putnika koji će se istim zrakoplovom Croatia Airlinesa nešto kasnije zaputiti u Zagreb.

A već su u Zagrebu putnici sportaše gledali s divljenjem pa se rukometašima tako divio jedan Egipćanin koji živi u Sloveniji i koji se nada da će se i Hrvati i Egipćani domoći toliko željenog četvrtfinala.

Đerekova "sigurnosna provjera"

Tijek prijavljivanja za let i izdavanja karata za ukrcavanje te predaju prtljage budnim je okom pratio sveprisutni Ante Đerek (ovo ljeto je s vaterpolistima), kod kojeg je i ovaj Večernjakov novinar morao proći "sigurnosnu provjeru". No s Đerom je uvijek zabavno i zato ga vaterpolisti i vole, a čuli smo da se, kad su u pitanju Olimpijske igre, najavio i rukometašima. A u tom smislu baš nas zanima može li Ante, kao i na drugim velikim natjecanjima, i na Olimpijskim igrama doći blizu momčadi koje će biti smještene u olimpijskom selu. U sigurnosno izoliranom svijetu u koji ni svi akreditirani nemaju pristupa.

GALERIJA Večernji u društvu olimpijaca stigao u Pariz. Pogledajte prizore s putovanja

VL Pariz
1/10

I iz kojeg su sportašima preporučili da ne izlaze puno izvan njega.

– Sigurnosna situacija u Parizu nije jednostavna i zato vas molim da se držite olimpijskog sela, a ako baš, nakon što vam završe natjecanja, poželite otići do grada, učinite to u civilu, bez odjeće s nacionalnim obilježjima – preporuka je šefa hrvatske misije Damira Šegote, kojem će ovo biti 11. Olimpijske igre.

Devete će biti legendarnom stolnotenisaču Zoranu Primorcu, koji je rekorder po broju sportskih nastupa, a ovo će mu biti drugi gledateljski, a prvi sukomentatorski za natjecanja u stolnom tenisu. U Pariz će doći još jedan umirovljeni sportski as – Marijo Možnjak, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, koji će doći bodriti Srbića i Benovića.

A rekorderi među aktualnim olimpijcima bili su upravo na ovom letu. I vaterpolistu Mari Jokoviću (36) i stolnotenisaču Andreju Gaćini (38) bit će to pete Olimpijske igre, a četvrte Domagoju Duvnjaku (36), najiskusnijem igraču rukometne reprezentacije, koja u svojim redovima, od 17 igrača, ima čak 15 olimpijskih debitanata.

A s jednim od njih imali smo čast sjediti na letu Zagreb – Pariz, a bio je to Domagoj Kuzmanović, jedan od najperspektivnijih svjetskih vratara, čiji je stric Mići Kuzmanović u svoje vrijeme bio jedan od najboljih svjetskih teškaša u tekvondou.

– Kao petogodišnjeg klinca stric me odveo na tekvondo, no ja sam vrlo brzo završio u rukometu, a nakon dva mjeseca i među vratnicama.

A rukometnim je vratarima jednako kao i onim vaterpolskim, jer im stalno prijeti opasnost od udarca lopte u lice.

– Dogodi mi se to, recimo, jednom u mjesec dana, no naviknete se.

Naviknut će se Dominik, nadamo se, i na olimpijske nastupe, a uoči svog prvog kaže:

– Radujem se suživotu u olimpijskom selu. Svojedobno sam nastupao na Europskim igrama mladih u Azerbajdžanu i bio je sjajan osjećaj vraćati se s pobjedom u sportsko selo, u kojem bi vas sretni dočekali kolege sportaši iz drugih sportova.

A rukometaši i vaterpolisti već su najavili da će bodriti jedni druge, pri čemu je kod dupina jako važno u kakvom će stanju biti jedan od najboljih svjetskih vratara Marko Bijač. Bili smo na treningu u Šibeniku kada ga je jedan pokret iz čučnja presjekao i iskrivio, no čini se da je sve prošlo s manje posljedica nego što je u prvi čas izgledalo.

– Imao sam ja već nekoliko takvih situacija pa sam znao što me čeka. Srećom, naš medicinski tim brzo je to riješio.

Ovo će biti i četvrte Igre za Islanđanina na klupi hrvatskih rukometaša Dagura Sigurðssona, a to iskustvo govori mu sljedeće:

– Igrači su jako uzbuđeni što će igrati na Olimpijskim igrama, nestrpljivi su kao djeca kada čekaju božićni poklon. Moramo jako paziti da u olimpijskom selu ne izgubimo usredotočenost na turnir. Mi smo dosad običavali biti u jednom hotelu, imati svoju sobu za sastanke, a ovo je nešto sasvim drukčije i komplicirano. Po meni, samo su dva načina da ideš na Olimpijske igre, jedan je da ideš kao turist, da vidiš kako sve to izgleda, a drugi da ideš po medalju. Sredine nema.

Dočekali ih hrvatski policajci

Svjestan je toga i kapetan rukometaša Domagoj Duvnjak, kojemu će ovo biti posljednje Olimpijske igre u karijeri pa ih želi zadržati u što ljepšem sjećanju.

– Ja sam prošao svakakve rezultate. I četvrto mjesto, i ispadanje u četvrtfinalu, ali i medalju u Londonu. Vjerujem da ćemo mi u olimpijskom selu naći svoj mali kutak i da ćemo se družiti s ostalim hrvatskim sportašima, ali pri tome i paziti da ne izgubimo fokus.

Prije polaska u Pariz vidjeli smo srdačan zagrljaj rukometaša Duvnjaka i vaterpolista Jokovića uz neizbježno: "Gdje si, generacijo?"

– Jokovića znam još od Igara u Pekingu 2008. i jako mi je drago da se vratio u reprezentaciju. Drago mi je i da nemamo utakmice iste dane pa se radujem što ću pogledati nastup svjetskih vaterpolskih prvaka.

A po dolasku u Pariz, hrvatskim sportašima obradovalo se i dvoje policajaca, Nikolina i Alen, koji će, na ispomoći francuskim kolegama, u glavnom gradu Francuske provesti dva mjeseca.

VIDEO Rukometaši, stolnotenisači i vaterpolisti otputovali u Pariz

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
11:45 25.07.2024.

"upozoreni da ne šetaju Parizom! ".... Kako to? Gdje je nestala krilatica : Sloboda, jednakost, bratstvo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije