HOKEJ NA LEDU

Hrvatsku do zlata vode Amerikanci i Kanađani, ali i Nijemac i Ukrajinac

Hokej na ledu
Foto: Marko Prpic/PIXSELLž
13.04.2015.
u 08:00

Baka i djed su Mikeu Glumcu iz Beograda, a on je jedan od deset stranaca u našoj reprezentaciji

Utakmicom protiv Velike Britanije (13.30 sati, Arenasport 1) hrvatska hokejska reprezentacija kreće u pohod na zlatnu medalju SP-a Divizije 1B. Nakon toga suparnici će joj biti Litva (utorak), Nizozemska (četvrtak), Estonija (subota) i Južna Koreja (nedjelja). Prvo mjesto donijelo bi i ulazak u Diviziju 1A, rang odmah do elite u kojoj su Rusija, Kanada, SAD, Švedska...

Odbio Njemačku

Hrvatska je u Eindhoven otputovala s najjačom momčadi u povijesti. Uz najbolje zagrebačke hokejaše u njoj su i iskusni Sjevernoamerikanci hrvatskog podrijetla. Zanimljivo, čak desetorica hrvatskih reprezentativaca rođena su izvan Lijepe Naše. Po tome će naši biti rekorderi na SP-u, jer Južna Koreja ima pet stranaca, Nizozemska četiri, Velika Britanija dva, a Estonija i Nizozemska po jednoga.

Najviše "stranaca" hrvatska reprezentacija ima iz Kanade - čak šestoricu.

Alan Letang, Kenny MacAulay, Geoff Waugh i Andrew Murray "čistokrvni" su Kanađani, Mark Dekanich potomak je hrvatskih iseljenika, dok su se djed i baka Mikea Glumca početkom 20. stoljeća u Kanadu doselili iz Beograda.

Među kockastima su i dvojac iz SAD-a: Andy Sertich (djed mu je iz Hrvatske), te Nathan Perkovich, kojeg su kao klinca posvojili hrvatski iseljenici.

Posljednji "stranac" u hrvatskoj reprezentaciji je Saša Martinović. Njegovi su roditelji Hrvati iz BiH, a Saša je rođen u njemačkom gradu Füssenu. Zanimljivo, prošle su ga sezone u reprezentaciju željeli i Nijemci, no on je odabrao hrvatski dres.

U reprezentaciji imamo i jednog Ukrajinca. Ryan Kinasewich rođen je u kanadskom St. Albertu, no majka mu je Ukrajinka.

Podsjetimo, i hrvatski izbornik je stranac, Kanađanin koji je dvije sezone igrao za Medveščak, Donald MacLean.

Možda će neki reći da imamo previše "stranaca" u reprezentaciji, no to je jedini put do uspjeha, jer zemlja sa samo dva klizališta ne može stvoriti 25 reprezentativaca.

Kapetan Hrvatske Dario Kostović, koji je također "gastarbajter" u našoj reprezentaciji, jer je od 2. do 30. godine živio i igrao u Švicarskoj, uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu rekao je:

Od radnika do NHL igrača

– Ja sam kao kapetan spona između stranaca i domaćih igrača. S obzirom na to da u reprezentaciji imamo profesionalce s NHL i KHL iskustvom, ali i brojne studente i radnike, mislim da smo jako dobro uigrani. Atmosfera u svlačionici je doista sjajna – rekao je Kostović i dodao:

– Pripremna utakmica sa Slovenijom pokazala je da smo na dobrom putu, mislim da imamo dobre šanse da osvojimo zlato. Na papiru imamo najjaču reprezentaciju dosad, valjda ćemo to i potvrditi na prvenstvu. Šteta je samo što nam nedostaje Borna Rendulić, s njim bismo bili baš favoriti za zlato.

Izbornik Donald MacLean je zaključio:

– O Velikoj Britaniji ne znamo previše, no ionako smo više koncentrirani na svoju igru. Prva utakmica je uvijek teška, no samo pobjeda dolazi u obzir. Naš je cilj zlatna medalja.

>> Sjajan otpor Hrvata Slovencima, ovacije Kristanu u Ledenoj

Komentara 1

21
215794
01:23 16.04.2015.

Naprijed nasiiiiiii!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije