REPORTAŽA IZ KANADE

Igre dobio gay gradić

Ivica Kostelić
Foto: Dražen Brajdić
1/7
20.02.2010.
u 21:56

Ovo su prve Igre s dva olimpijska sela: u Vancouveru i u Whistleru. U oba je podijeljeno 100.000 kondoma, a nakon ZOI-ja održavaju se skijaške igre homoseksualaca.

Premda je domaćinstvo dobio Vancouver, jedan od najljepših gradova svijeta, Zimske olimpijske igre za Hrvatsku održavaju se u 125 km udaljenom Whistleru. Drugi put u povijesti igara snijega i leda postoje dva olimpijska sela jer su Whistler Mountains predaleko od grada titulara. S obzirom na to da nemamo predstavnika u zimskim dvoranskim sportovima, u hokeju na ledu, umjetničkom i brzom klizanju, svi hrvatski sportaši smješteni su u brdima.

Doduše, nisu svi u olimpijskome selu, neki su skijaši u apartmanima. Direktor skijaške reprezentacije Vedran Pavlek izborio se da naše najveće skijaške zvijezde budu smještene 300 metara od ciljne ravnine skijališta u Whistler Creeksideu.

Mir je najvažniji

Od doživljaja olimpijskoga bratstva u selu Ivici Kosteliću važniji su mir i stroga usredotočenost na natjecanje. Uostalom, uz njega je tako cijela obitelj. S njim su svakodnevno otac i trener Ante, sestra Janica i mama Marica, koja marljivo kuha za svoje stanare. Osim toga, svi u toj kući mogu sačuvati privatnost, primjerice Janica i njezin dečko Daniel Haimerl ili Ivica i djevojka mu Elin, koja je ipak smještena u susjednom apartmanu, a ne u Ivičinu.

– U olimpijskome selu svijet je u malom, prilika da upoznaš ljude različitih običaja i drugih kultura. Stoga mi je silno žao što sam velik dio svog boravka u selu preležala zbog bolesti – kazala je naša biatlonka Andrijana Stipaničić Mrvelj.

Pilotu naše bob reprezentacije Ivanu Šoli ovo je treće olimpijsko selo.

– Sve ovisi u kojoj ste fazi života. Što ste mlađi, to ste selom oduševljeniji. Mene najviše zanima koliko je kvalitetna hrana i kakvi su nam uvjeti za trening. A Torino je prema kvaliteti hrane bio puno bolji. Ovdje ima svega, ali je sve nekako istog okusa. Zato smo uživali kada smo, trenirajući proteklih dana u blizini Salt Lake Cityja, otišli u tom gradu u restoran Atlantic na ćevape.

I ovaj put su se, što je običaj od sydneyskih ljetnih igara, dijelili besplatni kondomi. Zapravo, ako ste stanar olimpijskoga sela, kondoma možete uzeti koliko hoćete jer ih je u dva sela ponuđeno 100.000.

Osim što po Vancouveru i Whistleru možete vidjeti nacionalne kuće (Slovenci je imaju, a mi ne), taj velegrad i elitno zimovalište prvi su olimpijski domaćini koji imaju organizirana okupljališta homoseksualaca, tzv. Pride House. U onoj u Whistleru imaju bar, velike ekrane, udobne kožnate fotelje za opuštanje i druženje pa tko voli nek' izvoli. Mi smo samo informativno zavirili bez želje da se ondje "opuštamo i družimo".

"Snježni Leopard"

Sam Whistler, u kojemu kvadratni metar stana stoji 5000 dolara, odavno je poznat kao gay-friendly gradić. Ovdje se već 18 godina održava godišnje skijaško natjecanja homoseksualaca. Održat će se i ove godine i to između olimpijskih i paraolimpijskih igara. Posebnost ovih igara jest i "Snježni Leopard", skijaš iz Gane, Kwame Nkrumah-Acheampong.

Tamnoputi Kwame naučio je skijati prije šest godina. Zapravo, on je antizvijezda, poput britanskoga skakača Eddieja "The Eagle" Edwardsa. Premda mu je 35 godina i nastupit će samo u slalomu, Kwame se nametnuo medijima. Štoviše, sportaš koji posvuda moli za pomoć ima svoga trenera, menadžera, timskog administratora, fizioterapeuta pa čak i web-dizajnera. Nedostaje još samo da ima bijelog slugu koji će slalom voziti umjesto njega.

– Ne želim biti posljednji. Želim pobijediti nekoga tko je imao bolje uvjete – Kwameova je želja.

Komentara 3

DA
damirtankovic
22:56 20.02.2010.

Bravo Kwame ! To je olimpijski duh !

FO
FOISZ
00:59 21.02.2010.

Igre dobio gay gradić... Barem će se Brajdić osjećati ugodno :)

KE
kenjalo
07:27 21.02.2010.

Tribali su kazati da su isli u balija na cavape,jer nisu ih mogli dobiti u Americkom restoranu.I to ih Giricek posla jer on je tu pasa stalno kad je igra za Utah Jazz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije